Yritysten tulokset ja liikevaihto ovat kasvaneet yli 20% vuodessa

Sijoittaminen Talous

Piksu toimitus laski vertailun siitä miten suomalaisten suurten yritysten liikevaihdot ja tulokset ovat kehittyneet viimeisen vuoden aikana (Q3/2022 verrattuna Q3/2021). Laskelma kertoo suurista onnistumisista ja epäonnistumisista. Erot yritysten välillä ovat olleet merkittäviä ja hyvällä osakepoiminnalla on voinut löytää todellisia helmiä.

Toinen havainto oli se että tulokset ja liikevaihto ovat vuodessa kasvaneet miltei neljänneksen vaikka pörssikurssit ovat romahtaneet. Hyvä kasvu ei ole tuonut kurssinousua. Muut maailmantaloudelliset tekijät ovat heitelleet pörssiä voimakkaammin. Osa, noin 9%,  tulosten ja liikevaihdon kasvusta johtuu inflaatiosta. Inflaatio paisuttaa sekä liikevaihtoja että tulosta. Mutta osa on ollut tervettä toipumista koronan aiheuttamasta kysynnän pienenemisestä.

Jatko tulee olemaan heikompaa. Kysyntä alkaa vähitellen korkojen painamana heikkentyä. Korkojen vaikutus näkyy täydellä painolla vasta viiveellä. Monet asuntolainat ja yrityslainat on sidottu johonkin viitekorkoon kuten 12kk euriboriin. Kestää monasti vuosi ennen kuin lainakohtaista korkoa tarkistetaan ja tämän jälkeenkin kestää vielä aikansa ennen kuin korkokulut vaikuttavat kulutukseen. Palkkojen ja hintojen nousu näkyy heti kuluttajien kukkarossa ja yritysten liikevaihdossa, mutta korkojen nousun vaikutukset tulevat yli vuoden viiveellä. Siksi saammekin odotella varmaan ensi kesään ennen kuin yritysten tulokset korkokulujen painamana pienenevät. Samaan aikaan pienenevät myös kulutusamahdollisuudet ja liikevaihdotkin laskevat. Näitä huonojen aikojen riskejä on nyt ennusteissa ensi kesälle. Mutta siihen asti kaiken pitäisi olla aika lailla hyvin ja sijoittajakin voi vielä toistaiseksi nukkua yönsä rauhassa.

Vastaa

Related Posts

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com