Omat Rahat: Ruotsalaisia osakkeita

Ruotsalaisia osakkeita on salkussa tällä hetkellä hyvin alhaisella painolla, joten olen tavalliseen tapaan aloittanut etsinnän käyttäen FT:n osakescreeneriä.

Alla lista osakescreeneriin tarttuneista ruotsalaisista osakkeista. Kriteerit ovat tavanomaisia:

 • P/E -suhde on alle 18 (normaalisti käytän 15 rajana, mutta tällä rajalla ei Tukholman pörssistä paljon löydy)
 • Price to cash flow alle 12
 • Osakekohtaisen tuloksen kehitys 5 vuoden aikana vähintään 2% vuosittain
 • Yli 1.8% osinko
 • Mielenkiinnon vuoksi mukana on vuoden kurssimuutos

 

Name Symbol P/E(TTM) Price to cash flow (TTM) EPS Growth Rate (5 Year) Annual Div Yield (TTM) 52 Week Price Change Percent
Bilia AB BILI A:STO 16.08 9.55 12.43 2.57 18.24%
Lammhults Design LAMM B:STO 16.98 9.6 14.87 2.13 56.16%
NORDEA NDA SEK:STO 10.93 10.31 6.58 4.63 -7.87%
SkiStar AB SKIS B:STO 17.87 10.17 11.56 2.23 15.64%
KappAhl AB (publ) KAHL:STO 14.58 9.48 8.63 1.88 70.86%
Duni AB DUNI:STO 17.52 11.54 2.42 2.81 -0.80%
Byggmax Group AB BMAX:STO 16.22 10.9 7.75 2.39 -19.02%
MQ Holding AB MQ:STO 13.25 10.4 4.25 3.42 -14.80%

 

Listalla ei ole mukana kiinteistösijoitusyhtiöitä. Jo se seikka että P/E -rajaa piti löysätä kertoo jotakin. Aivan superhalpoja yhtiöitä ei paljon löydy.

 • MQ holding löytyy jo salkusta sopivalla painolla. Vaateketju näyttää edelleen edulliselta, muten kuten taulukostakin näkyy kurssikehitys ei ole ollut kovin kaksinen. Viimeisin kvartaali oli myös heikohko, eikä koko vuoden osakekohtainen tulos SEK 2.70 (3.42) yltänyt viime vuoden tasolle. Norjan toiminnot ovat alasajossa, mikä parantanee hieman tulosta tulevaisuudessa.
 • Byggmax on varmaankin tuttu. Juoksu näyttää tässä tapauksessa Q2-tuloksen valossa parantuvan.
 • Kapp-Ahl on viime aikoina päihittänyt lähimmät kilpailijat – mukaanlukien MQ-holding. Liikekohtainen myynti kasvoi 5.6% kesällä edelliseen vuoteen verrattuna, tosin melko heikolta lähtötasolta. Yhtiössä painotetaan nyt marginaalien parnatmaista ja alennusmyyntejä kartetaan.
 • Nordea lienee tuttu, eikä tarvitse edes ruotsin puolelle lähteä osakeostoksille. Kertoimet näyttävät hyviltä, mutta alhaiset asiakastyytyväisyysluvut huolestuttavat hieman.
 • Bilia on myös vanha tuttu, jonka osakkeita on aikasemminkin ollut salkussa. Viimeisin osavuotistulos näyttää mukavalta vahvalla kassavirran kasvulla. Osakekohtainen tulos on viimevuotista heikompi, mutta vertailua vääristää viime vuoden kertaluonteinen tulo. Keskeinen Volvo-mallisto on uudistunut ja uusi 90-sarja on tulossa mikä sataa Bilian laariin.
 • Skistar näyttää mielenkiintoiselta vaikka en itse laskettelua harrasta. Alppihiihtokeskuksia ruotsissa, norjassa ja itävallassa pyörittävän yrityksen liikevaihto ja voitto ovat kasvaneet maltillisesti, mutta varmaasti useamman vuoden. P/e-suhde 17 ei tunnu liian korkealta tälläisella kasvuvauhdilla.
 • Duni on myäs vanha tuttu. Lautasliinojen kauppa tuntuu kasvavan melko hitaasti eikä mielestäni oikein tue p/e 17 arvostustasoa.
 • Lammhults design on varsin pieni yritys n 400 MSEK markkina-arvolla. Pääasiassa julkisiin tiloihin ja toimistoihin sisutuksia tuottavan yrityksen tulos on parantunut mukavasti, mutta liikevaihti ei sensijaan olen juurikaan kasvanut.

Sato jäi hieman laihaksi ja lähinnä Bilia ja Skistar voisi tulla kysymykseen omaan salkkuun.

6 thoughts on “Omat Rahat: Ruotsalaisia osakkeita

 1. Byggmax pysyy salkussani

  Jos ketä Byggmax kiinnostaa niin olen sitä esitellyt pari vuotta sitten

  http://www.piksu.net/artikkeli/pohjoismaisia-laatuyhti%C3%B6it%C3%A4-osa-8-byggmax

  Yhtiön tuloskehitys on ollut vähän pettymys noista ajoista, mutta liikevaihto kasvaa vauhdilla. Tämä on investoinnut ahkerasti suoraan ja yritysostojen kautta. Kannattavuus on heitellyt ennenkin, joten odotan sen taas kohentuvan jossain kohtaa. Pidän osaketta halpana pitkällä tähtäimellä, jos kannattavuudessa ei tapahdu pysyvää heikentymistä. Siihen en jaksa uskoa.

  Minulla on reipas positio ollut jo pitkään, ja voisin jopa lisätä, mutta riskinhallinnan kannalta en sitä tee. Kannattaa paneutua niiden, joilla sitä ei ole. Tämän tason liikevaihdon kasvua ja pitkän aikavälin kannattavuutta ei hevin saa tähän hintaan.

   

 2. Byggmax ei turhaan listalla

  Kyllä se Byggmax jo aika kovat vaatimukset täyttää kun noilla kriteereillä pääsee listalle mukaan! 

 3. Kyllä

  Sinulla on kovat kriteerit tosiaan, minä en ole mm P/E-luvun suhteen noin tarkka.

 4. seuraava löytö

  Mielenkiintoisia poimintoja.

  Löytyykö näillä kriteereillä: megatrendissä, kasvava osinko, markkinajohtajien joukossa, globaali?

  Kysymys on hankala. Mutta jos kenellä tahansa on ehdotuksia, niin se vie asiaa eteenpäin!

 5. Tuohon tarvitaan toiset kriteerit!

  Näillä asetuksilla ei löydy kasvuyrityksiä, mutta ei ollut tarkoituskaan. Pikemminkin vakaita puurtajia jotka kasvavat maltillisesti mutta ovat aliarvostettuja.

  Keskeinen sijoittajan ongelma on että hyvästä kasvutarinasta usein maksetaan liikaa. Näkemystä tarvitaan siihen peliin huomattavasti enemmän.

  Varsinkin kassavirtakriteeri on minusta keskeinen tässä ”puurtajaluokassa”. Tulosta usein korjaillaan erilaisin keinoin, mutta kassavirta on melko armoton.

Comments are closed.

Related Posts

Asunnot ja metsä

Asuntokauppaa

Aluksi silmäilin uutista, jonka mukaan as.oy. karhuaa nyttemmin konkurssiin menneeltä rakennusfirmalta noin miljoonaa euroa. Uutisessa ei mainittu as.oy:n nimeä, mutta hallituksen pj:n nimellä löytyi as.oy.