Omat rahat: Verojen minimointi

Thomas Rowlandson: Evading the toll.

Jos asiaa ei ole aikaisemmin miettinyt on sijoittajan korkea aika miettiä vuoden 2014 verotusta. Vielä on pari päivää aikaa käydä kauppaa ja realisoida tappioita. Tämä salkun vuoden lopun siivous on hyvin terveellinen ilmiö. Sen lisäksi että verottaja sponsoroi syntyneitä tappioita 30% verohelpotuksella tulee samalla siivottua virheinvestointeja pois salkkusta. 

Väärän sijoituspäätöksen tunnustaminen on sijoitajalle viisauden alku. On nimittäin hyvin helppo kieltää koko moka – kyllä se vielä siitä nousee. Ellei veroporkkanaa olisi jäisi salkku helposti pullottamaan jo haisevaa turskaa. Ja kaikkihan me mokaamme. Jopa Warren Buffet mokasi sijoitaessaan Tescoon joka on nyt suurissa vaikeuksissa.

Myyntitappiot saa siis vähentää myyntivoitoista joista muuten perittäisiin 30% tai yli 40000€ voitoista 32%. Alle 1000€ kaupoista syntyvää voittoa ei veroteta. Lisätietoja Vero.fi sivustolta. Eli jos vuoden aikana on realisoitunut luovutusvoittoja on nyt korkea aika katsastaa salkkua: Onko siellä tappiollisia positioita joita realisoimalla voi minimoida verot? Jos on kannattaa myydä ennen vuodenvaihdetta. Osakkeiden myyntitappioilla voi kuitata myös esimerkiksi sijoitusasunnon myynnistä syntyviä luovutusvoittoja. Osinkoverotusta niillä sensijaan ei voi vähentää. Ellei luovutusvoittoja ole vuoden aikana kertynyt voi hyvin odottaa ensi vuoden puolelle ennen myyntiä jolloin saa lisävuoden aikaa kuitata tappiot voitoilla.

Omalta osaltani salkun siivous on vielä hieman kesken:

Fortescue: Positio australialaisessa rautakaivosyhtiössä on myyty. En nähnyt rautamalmin hinnan laskua puoleen joka romahduttaa kannattavuuden. Rautamalmi oli vuoden eniten laskenut raaka-aine, jopa raakaöljyäkin enemmän. Samalla alan suurimmat toimijat tuovat ensi vuonna yhä lisää kapasiteettiä markkinoille joten hinta tuksina ainakaan nousee.

Saga Furs: Viime huutokaupat ovat niin sanotusti "haastavassa markkinatilanteessa". Venäjän taloustilanne ei ainakaan helpota tilannetta. Osakkeet myyty.

H&T Group: Brittipanttilainaamoketjun tulosta painoi alkuvuodesta kullan hinnan lasku odotuksiani enemmän. Ensiksi hankittu erä on vielä tukevasti tappiolla. Onneksi verottaja olettaa juuri ensiksi ostetun erän myydyksi ellei toisin voi osoittaa. Myyn siis ensimmäisen hankitaerän, mutta pidän voitolla olevan toisen erän salkussa. Yhtiö ei ole selkeä "luuseri", ehkä pidemminkin pidä-tasolla.

Hargreaves services: Niinikään brittiläinen bulkkilogistiikkayhtiö ja hiilenlouhija on kärsinyt alhaisesta hiiolen hinnasta. Nykyhinnalla ei välttämättä huono sijoitus, mutta kannattaa kuitata tappiot pois.

Jos sijoituscase edelleen tuntuu järkevältä sen jälkeen kun on myynyt osakkeet pois, mikään ei estä ostamasta niitä takaisin. Kunhan odottaa ensin muutaman päivän. Muuten verottaja voi tulkita tätä veronkierroksi eikä hyväksy tappioita.

Tonkikaa siis salkun sisältöä. Kantautuuko vanhan turskan haju nenään, vai onko sielllä jopa kuten norjassa Bergenin edustalla jopa räjähtävä valas? Posauttakaa moiset osakkeet pihalle vielä tämän vuoden aiakna!

3 thoughts on “Omat rahat: Verojen minimointi

 1. On myös syytä muistaa, että

  On myös syytä muistaa, että myyntitappiota voi käyttää seuraavat viisi vuotta.

 2. Ehtiikö vielä?

  Miten on että ehtiikö vielä siivota salkkuansa, koska on selvitysaika? 

  1. Luovutusvoitot ja tappiot
   …verotetaan sinä vuonna kun sopimus kaupasta on tehty. Rahan siirtymisen ajankohta ei vaikuta.

Comments are closed.

Related Posts

Kevyttä

Euroopan tukiunioni

Suomessa v. 1994 järjestettiin kansanäänestys EU:hun liittymisestä ja ”kampanjoin” aika tavalla liittymisen puolesta. Kaikenlaisia mielipiteitä minullakin on ollut 🙂

EU on ehkä aina ollut tai ainakin