Omat Rahat: Vuoden 2012 sijoitukset
Vuosi 2011 päättyi oman salkkuni osalta -7.7%:
Salkkusivu jolla enemmän tietoja
Paljon huonomminkin olisi voinut käydä! Positiivista on myös että loppuvuodesta alkoi näkyä jo pieniä nosteen merkkejä. Yritän alla hahmotella muutamia ajatuksiani tälle sijoitusvuodelle.
1. Hajauta! Kaikkein suurin virhe sijoittajana on liian pieni hajautus. Tämä pätee myös valuuttoihin. Minusta on aivan nurinkurista ajatella että ei ole valuuttariskiä jos kaikki sijoitukset ovat euromääräisiä. Tämä on päinvastoin riskien maksimointia. Euro on viime kuukausina lopulta lähtenyt laskuun. Jos pitäisi jotakin arvata euron arvon suhteen vuoden päähän arvelisin että se ei ainakaan vahvistu. Hegde-rahastoila on ennätysisot lyhyt positiot euroon, minkä nähden lasku on ollut yllättävänkin pieni. Koska suurimmalla osalla suomalaisista sijoittajista on kiiteätä omaisuutta Suomessa, eli euromääräsinä kannattaa arvopapereissa painottaa muita valuuttoja. Itse suosittelisin korkeintaan 25% salkusta euroalueella.
2. Osingot. Arvo-osakkeet ovat saaneet viime vuonna kovan kohtelun. Vaikka pörssikurssit toipunevat hieman tänä vuonna en odota mitään voimakasta rallia. Osingot ovat nyt arvossaan. Palaamme siis kaikkein perinteisimpään syyhyn omistaa osakkeita ja saada niistä tuottoja. Yhtiö joka on ylläpitänyt tai kasvattanut osinkojaan myös huonoina aikoina on nyt suosiossa. 4..6% osinkotuotot eivät ole mikään kummallisuus. Mieti kuitenkin onko osinkotaso kestävällä pohjalla, eli riittääkö kassavirta sekä osinkoihin että tarvittaviin investointeihin. Omassa salkussani osingot tuottivat 4.1% viime vuonna.
3 Osakepaino? Varnoja valintoja ovat tänäkin vuonna isot kansainväliset yhtiöt joilla on vahva brändi. Viime vuosi oli todella hyvä esim. USA:n valtionvelkapapereihin sijoittaneelle. Tuottovaatimukset ovat laskeneet ja samalla velkapapereiden arvo on noussut. Kohta on kuitenkin pää vetävän kädessä – tuottovaatimus tuskin laksee negatiiviseksi. Siksi pidän mieluummin osan salkusta kehittyvien talouksien velkapapereissa joissa nimellistuotto on vielä hieman korkeampi. Yrityslainatkin voivat olla hyvä vaihtoehto. Ovatko osakkeet halpoja vai kalliita? Pelkkää p/e-lukua tuijottamalla osakkeet voi näyttää halvoilta, mutta tässä suhdannetilanteessa pitääkin olla näin. Jos käyttää 10 vuoden liukuvia EPS-lukuja olemme vielä yli piktän aikavälin keskiarvoja. Varmaa on vain että osakkeet ovat nyt parempi sijoitus kuin esim. vuosi sitten.
4. Useampi strategia. Hajauttaa kannattaa myös strategioissa. Jos arvostrategia osakkeissa juuri tänä vuonna ei ole paras, niin ehkä trendin seuraaminen hyödykkeissä tai valuuttatreidauksessa paluu keskiarvoon tuottaa.
5. Älä unohda Kiinaa! Paljon on puhuttu kuplista ja suurista riskeistä. Totuus on kuitenkin että Kiina on edelleen nopeiten kasvava markkina. Kotimainen kulutuskin kasvaa nyt kansantaloutta nopeammin, joten paljon kaivattu muutos on alkamassa. Kuten kaikissa muissakin tapauksissa kasvusta ei kannata maksaa liikaa.
Kommentit