Nähdäkseni paremmin, katselen hieman kauempaa

Kurkistus S&P 500 viikkokuvaajaan saa minut hikoilemaan samaan tapaan kuin ulkoilijoita hellivät helteet. Minun hiki otsallani vain tuntuu olevan kylmää. Osakesijoittajat tuntuvat tuskailevan ympäri maailmaa indeksien luisuessa. Tämä tietenkin on turhaa pitkäaikaiselle sijoittajalle, joka on päättänyt pitää laput, kävi miten kävi. Aktiivinen sijoittaja on voinut nähdä varoitusvalojen vilkkuvan jo huhtikuusta lähtien.

S&P 500 indeksin viikkokuvaajan kaverina minulla on 13 ja 26 viikon EMA, 100 päivän periodilta laskettu 2,7 keskihajonnan kanava sekä MACD histogrammi viivoilla sekä Elder Force Index 2 ja 13 viikon liukuvilla keskiarvoilla. Tämä on perussetti, jolla muodostan kuvaa markkinoista.

Teknisen analyysin yksi voimakkaimmista signaaleista ellei voimakkain on viikko kuvaajalla hinnan ja MACD:n välinen divergenssi yhdistettynä FB:hen (False Breakout). S&P indeksin ja DJ-30 indeksien tapauksessa tämä yhdistelmä johtaa korjaukseen, joka ei yleensä pysähdy liukuviin keskiarvoihin vaan käy kättelemässä keskihajontakanavan alalaitaa.  

Kuvaajassa nähdään kuinka juuri näin tapahtui huhtikuun ja elokuun 2010 välisenä aikana. Huhtikuussa 2011 nähtiin jälleen negatiivinen divergenssin (ND) ja FB parivaljakko markkinoilla. Hieman heikkoa talousdataa mausteeksi ja soppa on valmis. S&P on valunut nopeasti value zonen eli 13 viikon ja 26 viikon EMA alapuolelle. Tämän liikkeen päämääräksi voisi kuvitella lämmön pehmentäneellä päällä 1200 pisteen lukemat tai jopa jonkin verran alle.

Päiväkuvaajan kaverina olevista 20, 65 ja 250 päivän NH-NL lukemista nähdään, että ollaan lyhyessä ajassa tultu melkoisen ylimyytyyn tilaan. Olisi täysin normaalia saada pomppu 20 päivän EMA tuntumaan. Tämä ralli on varmasti monelle se paikka, jossa ne osakkeet, jotka olisi huhtikuussa pitänyt myydä, tulee myyntiin. Innokkaimmat myyvät kokojoukon rojua lyhyeksi ja nautiskelevat kesän helteestä. Pohjanmuodostus tapahtuu tyypillisesti niin, että NH-NL indeksin ja osakeindeksin välille syntyy positiivinen divergenssi. Näin tämä on nähtävissä viime vuodelta kesän korjausliikkeestä sekä syksyn dipissä.

Mikäli lasku jatkuu 1200 pisteen tietämille, on selvää, että pelko on päällimmäisenä ja vain harva uskoo osakemarkkinaan. Sitä varten kannattaa hyvissä ajoin valmistella ostoslista omaa salkkua varten. Mitä herkkuja kukin vain haluaa alennusmyynneistä poimia, siihen tulee varmasti mahdollisuus. Salkun täyttäjäisiä aloittaessa on hyvä pitää silmällä divergenssejä päiväkuvaajissa. On täysin ok ostaa osaketta, joka on laskenut, muttei laskevaa osaketta. Tämän takoi taannoin päähäni hyvä ystäväni Alexander Elder.  

Kesästä tulee varmasti kuuma ja kaunis samalla kun osakemarkkinoista tulee erityisen mielenkiintoiset.

 

Matias Savolainen

www.theMMMreport.com

2 thoughts on “Nähdäkseni paremmin, katselen hieman kauempaa

  1. Ennustuksesi on

    Ennustuksesi on toteutumassa.  Nyt S&P 500 on 1,265.

    Minä odottelen vielä omien ostojeni kanssa todennäköisesti heinäkuulle. Uskon, että lasku jatkuu 1200 pisteen tietämille tai jopa alle. Sen verran pahalta tuo divergenssi näyttää.

    1. Hyvä hetki lomailla

      Näyttää siltä, että nyt on hyvä aika lomailla, mikäli lomailla mielii. Tuskin on vaaraa jäädä junasta. Sen verran pehmeää tuo talousdata näyttää olevan.

Comments are closed.

Related Posts