Osakemarkkinoiden tehokkuudesta, tapaus Finnair

Olen erinäisissä blogeissani käsitellyt osakemarkkinoiden tehokkuutta. Tiivistäen kokemukseni on, että markkinoilla on reaaliaikaista tietoa yhtiöiden taloudellisesta tilanteesta, ja sen vuoksi monet yllätyksinä pidetyt uutiset eivät vaikuta kursseihin kuten olisi lupa odottaa. Tulen poimimaan näkemykseni tueksi aika ajoin sopivia esimerkkejä, joista saimme taas yhden eilen, kun Finnair julkisti osarinsa.

Kirjoitin Finnairista jo kaksi viikkoa sitten, ja tuolloin totesin näkemykseni olevan, että osakkeen pitkä pudotus on mitä ilmeisimmin loppunut. Finnair oli antanut tulosvaroituksen, joka ei kuitenkaan oleellisesti kurssia heiluttanut. Sitä ei tehnyt myöskään Japanissa annettu varoitus Fukushiman tilanteen pahenemisesta, vaikka juuri Japanin lennot ovat Finnairille hyvin tärkeitä.

Eilisessä osarissa Finnair julkisti kovan tappion, jota analyytikot pitivät odotettua pahempana. Yhtiö arvioi, että toinenkin kvartaali menee miinukselle, joskin koko vuosi päätyy plussalle, ellei öljyn hinnassa ja Japanissa tapahdu ikäviä yllätyksiä.

Kokonaisuutena katselmus oli kuitenkin analyytikkojen mukaan kielteisempi kuin oli odotettu. Mutta mitä tekivät osakemarkkinat: Finnairin osake nytkähti vaivaiset kaksi prosenttia, ja tänään se on jo korjannut siitä prosentin ylös. Eli käytännössä osake pysyi paikallaan.

Tämäkin tapaus kertoo kirkasta kieltä siitä, että Finnairin huonot uutiset hinnoiteltiin kurssiin koko sen heikon jakson ajan, joka alkoi jo viime syksyn lopussa, kun osake alkoi pudota. Kun se lopulta pääsi jo viidettä kertaa testatulle tukitasolleen 3,50 euron tasolle, pudotus loppui. Kielteiset tiedot ja numerot eivät enää vaikuttaneet kurssiin, koska kaikki ne oli jo siihen valmiiksi hinnoiteltu.

Totesin pari viikkoa sitten Finnairin olevan erittäin houkutteleva – joskin riskipitoinen – sijoituskohde, koska jos osake ei tuosta tukitasostaan mene läpi alas, se mitä ilmeisimmin lähtee ylöspäin. Ja siltä tilanne näyttää, entistä enemmän. Odotukset vaikuttavat Finnairin suhteen nousevilta.

Se ei edes yllätä. Vaikka Finnairilla on vaikeuksia, sen Aasian-toiminnot ovat kannattava sektori. Jos se pystyy hoitamaan muut vaikeutensa säällisesti, voi Finnair palata kannattavaksi yhtiöksi. Siinä tapauksessa osakkeella on nousuvaraa huimasti. Tasearvoonsa nähdenhän edullisempaa osakketta saa etsiä – omaa pääomaa on liki tuplasti yhtiön markkina-arvoon verrattuna. Se vähentää osakkeen riskiä. Korkea tasearvo selittänee senkin, miksi tukitaso on muodostunut juuri tuonne 3,50 nurkkaan. Vaikka tappiota tulee, omistajat eivät luovu arvoyhtiöstä ilmaiseksi.

Related Posts