Osakkeet ovat edullisia; nyt on ostajan markkinat

Sijoittaminen

Piksu toimitus tutki ovatko USA osakkeet väitetyn yliarvostettuja. Eivät ole. Ne ovat edullisia.  Vaihtoehtoinen sijoitus, 10v valtionlainat tuottaa noin 1,3 % kun taas osakkeet tuottavat yli 3% kun tuotto lasketaan pörssiarvolle viimeisen 12kk tulosten perusteella (p/e 34).

Osakkeiden tuotto tulee vielä tästä nousemaan kun Q2 tuloskauden tiedot saadaan mukaan. Pörssiromahdus ei ole oven takana jos sijoittajat etsivät tuottoja.  Osakkeissa on päinvastoin vielä nousuvaraa.

Oheisessa kuvassa on USA:n 10v valtionlainojen korkotuotto ja samassa kuvassa on USA:n yritysten p/e luku (laskettuna edellisten 12kk tulosten perusteella) viimeisten runsaan viidenkymmenen vuoden ajalta. Kuvasta näkee yhteyden. Kun valtionlainoista saa hyvää korkotuottoa niin osakkeiden arvostus laskee ja p/e lukukin samalla laskee. Kun taas valtionlainoista saa huonoa tuottoa niin osakkeiden arvostus nousee ja myös p/e luku nousee.

Ilmiö johtuu siitä että sijoittajat hakevat korkeinta tuottoa. Nykyinen p/e luvun taso (34) tarkoittaa noin 3% tulostuottoa pörssiin sijoitetulle pääomalle ja osakkeista saa silloin hyvää tuottoa verrattuna 1,3% valtionlainoihin. Vuoden 1980 tietämillä tilanne oli toinen. Valtionlainoista sai silloin yli 10% tuottoa ja osakkeiden p/e kerroin oli silloin keskimäärin alle 10 joka tarkoitti sitä että osakkeiden hinnat olivat laskeneet niin alas että tulostuotto oli yli 10% luokkaa.

Tämän perusteella osakkeiden hinnat voivat nousta vielä paljonkin jos oletetaan että korkotaso pysyy näin matalana. Korkotason nousu olisi kuitenkin myrkkyä osakkeille. Tilannetta kannattaa seurata. Mutta ainakin tällä hetkellä tie on auki osakkeille.

Tietojen lähteet:

Kuvan lähde:  Pixabay

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Osakkeet ovat edullisia; nyt on ostajan markkinat

 1. USAssa on paljon yhtiöitä jotka ovat varsin kannattavia ja joiden hintakertoimet ovat edulliset. Alla omassa seurannassani olevia jotka täyttävät nämä kriteerit

  TROW
  BRK.B (salkussa)
  ABBV (salkussa)
  GILD
  VZN (salkussa)
  REGI

  Sitten on erittäin kalliita muotiosakkeita tyyppiä Netflix ja Tesla. Myös suuret FAMAG-osakkeet kulkevat melko suurilla kertoimilla, poikkeuksena ehkä GOOGLE (salkussa) joka kasvuvauhtiinsa nähden ei ole kovin kallis jos P/E on 25 ja EV/EBITDA 20 tämän vuoden ennusteella.

  Ja nuo suuret vääristävät indeksejä aika lailla ylöspäin.

 2. USA:n tavallisten keskimääräisten yrityslainojen (Baa – luokka), korko on tällä hetkellä 3,22%. Tämä on samaa luokkaa kuin samaisten keskimääräisten yritysten keskimääräinen tulostuotto laskettuna pörssiarvolle.

  Näin laskettuna osakkeet eivä ole varsinaisen hyvätuottoisia verrattuna samaan yritykseen sijoitetulle lainapääomalle. On varmaan liioiteltua sanoa näissä olosuhteissa osakkeita erityisen edullisiksi.

  1. Paljon riippuu ajal. tähtäimestä. Korkosijoituksessa tulee lähtökohtaisesti pääoma 100 % takaisin, osakkeissa on volaa. Itse olen vuosikymmeniä nojannut sell in May -oppiin ja elo-marraskuussa vastaavasti ostan, yleensä kärsivällinen jonottaja löytää alennusmyyntejä.

Comments are closed.

Related Posts