Osakkeilla on nousuvaraa ja syytäkin nousta!
Standards Poors julkaisi tiedon, että osingot kasvoivat 27,6 % vuoden 2012 ensimmäisellä neljänneksellä verrattuna vuoden takaiseen aikaan. Osingot saavuttivat kaikkien aikojen korkeimman tason lasketaan Apple mukaan tai ei. Kokonaisosaketuoton määrittelee osingot koska ne ovat käytännössä ainoita kassavirtoja mitä yrityksistä tulee omistajille. Osinkosuhde suhteessa tuloksiin on myös poikkeuksellisen alhainen joten hyvää osingonjakoa voidaan odottaa myös tulevaisuudessa.
(Lähde: Standard & Poor)
P/E luvulla, osinkotuotolla tai osinkosuhteella arvioituna tuleva pörssikehitys tuntuu hyvältä. Makroasiat tuntuvat paraneva lujaa tahtia. USAsta saimme lupaavan uusien työttömyyshakemustiedon. Itse asiassa neljään vuoteen ei ole tullut niin vähän uusia työttömyyshakemuksia kuin nyt tuli. http://pdf.reuters.com/pdfnews/pdfnews.asp?i=43059c3bf0e37541&u=2012_04_05_01_23_6c0ac0ab29fa49fdbdb68d72ea7f324b_PRIMARY.gif.
Maailma näyttää osakkeisiin sijoittavan silmin varsin hyvältä. Vielä kun selkeästi näemme monien valtioiden tai valtioliittojen havittelevan työllistäviä yrityksiä alueillensa. Tämä kilpailu pitää globaalissa mielessä maailman yritysystävällisenä ja siten sijoittajalle houkuttelevana. Osakesijoittajana on nyt poikkeuksellisen helppo olla optimisti!
Aika-akseli väärin päin
Ajan kuuluu juosta vasemmalta oikealle, taitaa olla kuva tai tiedot peräisi jalka-naula maasta.
Olin jo kirjoittamassa kiukkuisen puheenvuoron liian lyhyen aikavälin tarkastelusta – epäilin että aika-akselilla olisi ollut kuukausia kahden vuoden ajalta –kun huomasin että ajanjakso on kelvollisen mittainen.
PS.
Miksi kummassa Euroopassa ollaan luopumassa Ranskan vallankumouksen merkittävästä tuloksesta, metrijärjestelmästä., kun kaikki tekniset vempeleet myydään tuumamittoina. Kumpi on selkeämpi ja puoleensa vetävämpi : TVn näyttö 40 tuumaa vai 100 cm!
Aika-akseli
Tein itse tuon kuvan Excelillä joten aika-akseli on täysin omaa ansioitani. Laitoin sen tahallaan noin päin. Aina ensimmäisenä katsotaan vasemalle joten siellä on syytä olla tärkein arvo. Mielenkiinto katoaa ennenkuin katse jaksaa oikeaan reunaan asti. Vai pitäisiköhän tärkein luku olla kultaisessa leikkauksessa? Nuo luvut ovat aina vuosineljänneksinä.
Luin tässä joku aika sitten mittausjärjestelmien historian ja siinä ajateltiin, että Ranskan vallankumouksen yksi syy oli erilaiset mittajärjestelmät. Joka kylässä oli omat mitat vaikka nimet olivat samat. Jokainen kauppias ja ostaja tuli mielestään petetyksi.
PS. Voi olla että olen vähän luonnevammainen kun tahallaan laitan kaaviot vähän erinäköiseksi kuin on totuttu. Puolustellen siteeraan vapaasti edesmennyttä toisinajattelijaa E. Paasilinnaa, joka sanoi että jos ajattelee ajattelee aina toisin. Jos ajattelee samoin ei ajattele itse.
eipä ole ihme
Jos elämä menee sekavaksi, kannattaisi pysyä selkeissä yleisesti omaksutuissa systeemeissä. Minulla ainakin tökkäsi heti.
Elämme uutta taloutta
Mikään entinen sijoitusviisaus ei enää pidä paikkaansa koska elämme uutta taloutta, Applen hinta voi kohota samaan taivaaseen kuin Nokian 2000-luvun taitteessa.
Tosiasiassa eräät kirjoittajat esittävät päinvastaista. Professori Hannu Kahra esitti, että seuraavan vuosikymmenen osaketuotot voisivat olla vain 2-3 % pa. Vakavasti otettava osoitus tästä on kuluneiden 10 vuoden osaketuotto, tai tuottamattomuus: Osakkeiden riskipreemio on ollut negatiivinen.
Aiheesta:
HS – Mielipide – 26.3.2012 Osakemarkkinoiden tuotto-odotuksiin suhtaudutaan ylioptimistisesti.
Ja sen viittaamat kirjoitukset:
http://www.economist.com/node/21550273
http://www.cfapubs.org/doi/pdf/10.2469/rf.v2011.n4.full
Pekka
Historia ei toista itseään
Vaikka historia ei toista itseään, niin osakkeiden kannalta se toistanee.
Osaketuotto on vaihdellut aina runsaasti niin ajassa kuin eri alueilla. Mikäli Yhdysvalloissa, mihin yleensä viitataan kun sieltä saa aineistoa parhaiten, jatkaisi koko ajan kovempaa kasvua kuin muu maailma, niin kohta koko maailman osakemarkkinat olisivat samat kuin Yhdysvaltojen osakemarkkinat. Applen arvo voi nousta 1000 miljardiin, kupliakin on ollut aina, mutta mikään yritys ei kuitenkaan ikinä ole ollut kauhean pitkään ykkönen. IBM oli oli pitkään loistava, mutta kuolevaisuuden sekin koki, aivan kuten GM. Standard Oil pilkottiin jne. Tuo Dimsonin kirja mistä tuo kaavio on, on oikein hyvä opus, vaikka Pekan antamasta linkistä otin tuon taulukon. Siinähän tutkittiin eri maiden pörssikehitystä koko 1900-luvun. Tietenkin paras maa oli Ruotsi!
Osakemarkkinat hinnoittelevat aina riskipreemion, se on siis korvaus suuremmasta riskistä. Riski on tulevaisuuden epävarmuutta ja toteutunutta maailmaa kutsutaan sanalla realisaatio. Tämä mikä maailma sattui tulemaan on vain yksi mahdollinen realisaatio. Suuret tapahtumat mitkä suuresti vaikuttavat lyhkästen aikojen pörssikehitykseen (kuten vaikka 100 vuoden) näkyvät näissä kaikissa tarkasteluissa. Sodat, kuten kauppa, poliittiset myllerrykset jne. aiheutavat eri alueille erilaisen kehityksen vaikka yrityksiin olisi hinnoiteltu samalla lailla riskipreemio. Voi hyvin olla, että Euroopassa koemme huonon pörssikehityksen seuraavan 30 vuoden aikana. Vanhennumme liikaa ja teemme vähemmän töitä kuin muilla alueilla. Mutta siinä ei ole mitään uutta, oli sitä ennenkin huonoa kehitystä.