Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen saa halutessaan

Tammikuun alussa voimaantuleva eläkeuudistus tuo mukanaan uuden eläkemuodon, osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen. Sillä 61 vuotta täyttäneet voivat ottaa osan kertyneestä eläkkeestään maksuun ennen varsinaista eläkeikää. Eläkettä voi ottaa maksuun 25 tai 50 prosenttia.

Osittainen vanhuuseläke voi olla hyvä keino keventää työskentelyä jo ennen varsinaista eläkeikää tai muuten vain ottaa osa eläkkeestä maksuun – vaikka täyden työskentelyn rinnalla.

– Osittainen vanhuuseläke on joustava. Eläkkeen rinnalla voi jatkaa työskentelyä täysipäiväisesti, keventää työskentelyä tai lopettaa työt kokonaan. Eläkeyhtiö ei tarvitse tietoa tästä eläkkeen myöntämiseksi. Työsuhteisiin tulevista muutoksista on kuitenkin sovittava omalla työpaikalla, kertoo eläkejohtaja Jouni Seppänen työeläkeyhtiö Elosta.

– Jos ottaa osan eläkkeestä maksuun ennen alinta vanhuuseläkeikää, maksuun otettavaan eläkkeenosaan tehdään varhennus. Tämän vuoksi lopullinen vanhuuseläke jää pysyvästi pienemmäksi. Jos työskentelee eläkkeen rinnalla, siitä karttuu lisää eläkettä, jonka saa maksuun siirtyessään vanhuuseläkkeelle, muistuttaa Seppänen.

Katso arvio ennen kuin haet

Ensimmäiset osittaiset vanhuuseläkkeet voidaan myöntää helmikuusta 2017 alkaen. Eläkettä voi hakea vuoden alusta alkaen.

Voit jo nyt pyytää arvion osittaisen vanhuuseläkkeen määrästä omasta työeläkeyhtiöstäsi.

– Osittaista vanhuuseläkettä ei voi keskeyttää tai laittaa tauolle. Ennen eläkkeen hakemista onkin hyvä olla tietoinen osittaisen vanhuuseläkkeen määrästä sekä sen vaikutuksesta lopullisen vanhuuseläkkeen määrään, Seppänen kertoo.

Osittainen vanhuuseläke kuitenkin sopeutuu hyvin eri elämäntilanteisiin. Esimerkiksi jos joutuu työttömäksi osittaisen vanhuuseläkkeen rinnalla tehdystä työstä, eläke jatkuu ennallaan, eikä sen määrää vähennetä työttömyyspäivärahasta. Työttömyyspäiväraha määräytyy edeltävän työskentelyn perusteella. Osittaisen vanhuuseläkkeen voi myös ottaa, vaikka olisi jo työttömyyspäivärahalla.

Nykyinen osa-aikaeläke poistuu

Nykyinen osa-aikaeläke poistuu eläkeuudistuksen myötä. Voimassaolevat osa-aikaeläkkeet kuitenkin jatkuvat ennallaan nykyisillä ehdoilla.

Vuoden alusta voimaantuleva eläkeuudistus myös nostaa vanhuuseläkeikää asteittain syntymävuoden mukaan, muuttaa eläkkeen karttumia sekä alentaa TyEL-vakuuttamisvelvollisuuden alaikärajaa nykyisestä 18 vuodesta 17 vuoteen.

Tutustu:

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan