Ostosten aika – eräin reunaehdoin

Oikeassa oleminen on yleensä mukavaa, mutta tässä kohtaa en osaa oikein riemuita markkinaennusteeni osumisesta. Odottelin osakemarkkinoille droppia helmikuun alkupuolella, myös jenkkipörsseihin, ja sen saimmekin. Kaipaamani paniikkimyyntikin iski, mutta syyt siihen olivat valitettavan konkreettiset Japanin luonnonmullistuksen ja voimalaturman vuoksi.

Kun maanjäristys on vaatinut parikymmentätuhatta uhria ja säteilyonnettomuudenkin laajuus on vielä auki, on vähän vaikea paukuttaa henkseleitä trendin oikeasta haistamisesta. Joka tapauksessa nyt alkavat olla taas käsissä parhaat osakkeiden ostopaikat, tosin sillä edellytyksellä, että Fukushiman tilanne ei pahene.

Jos Tokion alueelle iskisi vakava säteilyonnettomuus, seuraukset olisivat varmasti karmeat. Evakuoinnit johtaisivat taloudellisen toiminnan hiipumiseen maailmantalouden yhdessä tärkeimmistä keskuksista epämääräisen pitkäksi ajaksi. Jos näin ei käy, Japani kyllä toipuu turmasta, kuten se teki Koben maanjäristyksen jälkeenkin. Siinä tapauksessa markkinapaniikki on jo lyönyt yli, kuten markkinoilla tapahtuu sinänsä usein suuntaan ja toiseen.

Toisaalta takana on sen verran vahva nousuputki, että nousutrendin pääsy vauhtiin saattaa kestää vielä jonkun viikon, vaikka lasku ei enää syvenisi. Japanin tilanne aiheuttanee edelleen epävarmuutta markkinoilla, joten ikäviin uutisiin saatetaan reagoida yhä voimakkaasti. Syklisten syiden perusteella laskusta pitäisi kuitenkin jo olla paras puhti pois, onhan se kestänyt jenkkipörsseissäkin kuukauden verran, pienissä pörsseissä jo pari kuukautta, ja ollut varsin syvä. Houkuttelevan hintaisia osakkeita on taas tarjolla runsaasti. Parhaat ostopaikat aukeavat pudotuspäivinä.

Itse aloitin ostot jo viime viikolla paniikin myllätessä. Paniikkimyynnit ovat usein parhaita ostopaikkoja, ellei nyt sitten paniikkiin ole erityisen painavat syyt, kuten vaikka Lehmanin konkurssi 2008. Kotimaisista osakkeista konepajat alkavat olla taas houkuttavan hintaisia, ja jo vuoden alussa alkanut korjausliike vaikuttaisi tekevän loppua – ellei nyt sitten niiden näkymissä ole tapahtunut jotain oleellista heikennystä. En siihen itse oikein usko, ja otin viime viikolla jo kyytiin Metsoa ja Wärtsilää. Tällä viikolla laskupäivinä on ilman yllätyksiä vuorossa Outotec.

 Cargotecin ja Konecranesin tekniset indikaattorit – etenkin viikkotason MACD ja DMI – ovat sen verran matalapaineiset edelleen, että odottelen vielä tilanteen kehitystä, koska osakkeet ovat viimeisten tulosten suhteen hintaviakin. Etenkin Cargotecin tulos tosin on varsin herkkä muutoksille, koska se toimii konepajaksi varsin kapealla katteella. Jo muutaman prosentin muutokset kannattavuudessa heiluttavat tulosta rankasti. Se selittää osaltaan osakkeen korkean hinnoittelun – ja tekee hinnoittelusta varsin vaikeaa muille kuin yhtiön todella hyvin tunteville.

Kone on jo varsin järkevän hintainen, ja teknisten indikaattorienkin perusteella lyhyt korjaus tekee loppuaan. Jos näin ei käy, jotain ikävää pitäisi yhtiössä olla tapahtunut. Sitä en hevin usko, niin hyvin hoidettu ja markkina-asemaltaan vahva Kone on kautta maailman.

Ulkomaisista osakkeista lähiaikojen ostolistallani on saksalainen Daimler. Se on toipunut erittäin hyvin lamasta, ja etenkin Mersut tekevät kauppansa kautta maailman. Kehittyvillä markkinoilla on potentiaalia, ja loistoautojen luokassa Daimlerin tuotteet ovat erittäin haluttuja. Daimler on korjausliikkeen jälkeen taas hyvin houkuttelevan hintainen. Teknisten indikaattorien perusteella laskun pitäisi olla lopuillaan. Osta nyt pörssistä Mersua, jos sellaisella haluat joskus huristella.

En tosin osaa arvioida, minkä verran Japanin teollisuuden hiljentymisestä johtuva komponenttipula vaikuttaa Daimleriin. En kuitenkaan jaksa uskoa, että vaikutus olisi pitkäkestoinen kuin siinä tapauksessa, että Fukushimassa tilanne edelleen pahenee.

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On