Pankkien tarjoamat hallintarekisteripalvelut mahdollistaisivat asunto-osakkeiden muuttamisen paperittomiksi

Finanssiala on ajanut osakkeiden pankkien harjoittaman osakkeiden hallintarekisteröinnin sallimista. Oheisella videolla Finanssiala vertaa pankkien harjoittamaa hallintarekisteröintiä nykyiseen keskitettyyn järjestelmään.

Finanssialan mukaan hajautetusta järjestelmästä on hyötyä:

 • alemmat kustannukset
 • samanlainen järjestelmä kuin muualla Euroopassa

Finanssialan mukaan hajautettu järjestelmä ei mahdollistaisi arvopaperiomistusten ja kauppojen nykyistä helpompaa peittelyä.

Julkisuudessa esillä olleiden tietojen valossa ehdotettu lainsäädäntö laillistaisi myös ulkomaisten hallintarekistereiden (=pankkien) käytön. Nämä ulkomaiset rekisterit (välittäjäpankit) eivät ole avoimia Suomen viranomaisille ja julkisuudessa on esitetty pelko siitä, että tällöin merkittävien suomalaisten osakeomistukset pakenisivat ulkomaisiin rekistereihin, Suomen viranomaisten ulottumattomiin. Video ei käsittele tätä mahdollista ongelmaa.

Tälläkin hetkellä monet suomalaiset osakeomistajat käyttävät tietämättään ulkomaisia hallintarekistereitä (välittäjäpankkeja). Asiassa ei ehkä ole mitään laitonta, kunhan nämä sijoittajat muistavat kaikissa tilanteissa pitää Suomen viranomaiset (verottajan) ajan tasalla tapahtumista.

Ulkomaisten palveluiden käytölle on joissain tapauksessa hyvä syy. Jotkin ulkomaiset välittäjät tarjoavat pääsyä sellaisiin pörsseihin ja instrumentteihin, joita ei suomalaisten välittäjien kautta tällä hetkellä tavoita. Joskus myös välityspalkkioiden alempi hinta on syynä siihen miksi säästäjä haluaa käyttää ulkomaista välittäjäpalvelua. Näissä ulkomaisissa palveluissa on kuitenkin merkittävä haitta. Tiedot eivät kokonaisuudessaan välity Suomen verottajalle ja sijoittaja joutuu itse huolehtimaan siitä, että veroilmoitus tulee kunnolla tedyksi. Tämä on joskus haasteellista, kun noiden ulkomaisten pankkien tulosteet kääntyvät hankalasti suomalaisten viranomaisten haluamaan muotoon. 

Hajautetusta järjestelmästä olisi myös sellaista hyötyä, jota Finanssiala ei ole tuonut esille:

 • asunto-osakeyhtiöiden osakkeiden muuttaminen paperittomiksi olisi halvempaa ja jostavampaa, jos pankit voisivat tarjota hallintarekisteröintipalvelua
 • pienten yritysten osakerekisteripalvelut voisi saada kohtuu hinnalla pankista, jolloin vältettäisiin monen pienen yrityksen itsensä tekemä vaivalloinen käsityö; osakasluetteloiden ylläpitoon saataisiin ammattimaisuutta

 

2 thoughts on “Pankkien tarjoamat hallintarekisteripalvelut mahdollistaisivat asunto-osakkeiden muuttamisen paperittomiksi

 1. Osakerekisterin ylläpito työllistää pienen yrityksen hallitusta

  Olen mukana eräässä pienehkössä yrityksessä, jossa on runsas sata osakkeenomistajaa. Osakkaiden väliset osakekaupat, ja siihen liittyvä osakerekisterin ylläpito työllistävät yrtityksen hallitusta ja vievät huomiota pois oleellisesta.

  Arvopaperikeskus tarjoaa osakasrekisterin ylläpitopalvelua, mutta palvelu on kallis ja minun mielestäni se soveltuu korkean hintansa takia vasta sitten jos osakkeenomistajia on muutama sata ja osakekauppoja tehdään paljon.

  Olisipa tosi hieno juttu jos pankit saataisiin kilpailemaan keskenään siitä kuka halvimmalla tarjoaa osakerekisterin ylläpitoa ja sen taustalle tarvittavaa hallintarekisteripalvelua. 

   

  1. Osakerekisterin ylläpito työllistää pienen yrityksen hallitusta

   Innovatics Ky tarjoaa osakerekisteriohjelmistoa sekä pienille että suurille yrityksille. Osakerekisteri on saatavissa myös pilvipalveluna, jolloin varmuuskopiointi tapahtuu toimittajan puolesta. Lisää tietoa löytyy osoitteesta http://www.innovatics.fi/osakkeet.

Comments are closed.

Related Posts