Pankkikortista tulossa EU:n sähköinen ID kortti (?)

EU kehittää sähköistä ID korttia ja tunnistautumista viranomaispalveluihin. Hanke etenee hitaasti. Syynä on pankkitunnistautumisten yleisyys. Esimerkiksi Suomessa viranomaispalveluihin (suomi.fi) voi kirjautua suomalaisten pankkien tunnuksilla. Tärkein tarve, suomalaisten sähköinen kirjautuminen suomalaisiin palveluihin tulee täytetyksi.

Voisi kuvitella että pankit avaavat jossakin vaiheessa tunnistautumispalvelut myös Eurooppalaisiin rajat ylittäviin viranomaistarpeisiin. Pankeilla ja niiden omistamilla luottokorttiyrityksillä (VISA, Mastercard, …) on infrastruktuuri valmiina ja niillä on etu puolellaan. Kaikilla on mukanaan pankkikortti ja siihen liittyvät tunnistautumisvälineet. Viranomaisten henkilökortti olisi ylimääräinen vaiva. Nähtäväksi jää syntyykö Eurooppalainen sähköinen viranomais-identiteettikortti ja siihen liittyvät tunnistautumispalvelut vai tuleeko, niin kuin nyt näyttää, pankkikortista ja siihen liittyvästä tunnistutumisesta EU:n tosiasiallinen sähköinen ID kortti.

Erillistä sähköistä henkilökorttia ja sen avulla tunnistautumista ei tarvita silloin kun kirjaudumme tekemään verkkokauppaostoksia. Pankit ovat huolehtineet maailmanlaajuisesta yhteensopivuudesta niin että verkkomaksut ja tunnistautuminen hoituvat pankkitunnuksilla ympäri maailman. Samaa infrastruktuuria voi hyvin hyödyntää, jos tarvetta on, myös rajat ylittävään tunnistautumiseen niin että pankkikortti toimii sähköisenä maailmanlaajuisena ID korttina.

EU tason sähköiselle henkilökortille olisi vielä toistaiseksi tarvetta. Tunnistautuminen toisen EU maan viranomaispalveluihin (esim. hakemaan työtä tai opisekelupaikkaa) ei tällä hetkellä yleensä onnistu ilman käyntiä paikan päällä tai raskasta paperisotaa. Ja jos on koittanut avata pankkitilin ulkomaisessa pankissa niin huomaa että asia ei ole yksinkertaista. Dokumentteja lähetellään puolin ja toisin ennen kuin tili aukeaa. Pankeilla olisi luonnollista roolia näiden asioiden ratkaisemisessa. 

Pankeilla on hallussaan pankkitunnuksilla varmennettu viestintäkanava (sähköposti) asiakkaidensa suuntaan. Siitä saisi pienellä vaivalla pankkitunnuksilla varmistetun ja allekirjoitetun kuluttajalta-kuluttajalle tai kuluttajalta-yritykselle toimivan sähköpostipalvelun. Saa nähdä pysyvätkö pankit kehityksessä mukana. Niillä on ainakin tässä vaiheessa kaikki valtit kädessään.

Kuvan lähde: EU komission eID (sähköinen id) projekti

Related Posts

Kevyttä

Euroopan tukiunioni

Suomessa v. 1994 järjestettiin kansanäänestys EU:hun liittymisestä ja ”kampanjoin” aika tavalla liittymisen puolesta. Kaikenlaisia mielipiteitä minullakin on ollut 🙂

EU on ehkä aina ollut tai ainakin