Paranna sijoitusmenestystäsi löytämällä oma tapa sijoittaa ottamalla avuksi huippusijoittajien menetelmiä
Nykypäivänä sinun on helppo löytää huippusijoittajien omistukset internetin ihmeellisestä maailmasta. Sinun ei tarvitse käyttää montaa minuuttia tai klikata monta kertaa hiiren nappulaa löytääksesi haluamasi tiedot. Hakukoneet toimivat tehokkaasti. Lisäksi huippusijoittajista on saatavilla kymmeniä eri kirjoja kohtuuhintaan, joissa käydään läpi heidän tapojaan tehdä rahaa. Tärkein kysymys ei ole se kuinka löytää tietoa vaan miten hyötyä tiedoista? Kysymykseen ei ole yksinkertaista vastausta. Jokainen on yksilö, joten jokaisen pitää löytää vastauksensa. Itselleni tulee mieleen pari näkökulmaa asiasta. Kirjoitus on lyhyt näkemys niistä.
Yksi näkökulma on se, ettei kannata vain seurata huippusijoittajien, kuten Warren Buffettin sijoituksia Berkshire Hathawayn sisäpiirirekisterin kautta ja tehdä aina kuten hän tekee hieman myöhemmin. Näin pitäisi joidenkin mielestä menestyä lähes yhtä hyvin kuin huippusijoittajat. En ole samaa mieltä. Yksi syy on se, että sinulla ei ole samanlaiset resurssit käytössäsi. Sinulla ei ole yhtä paljon rahaa käytössäsi kuin huippusijoittajilla eikä sinulla ehkä ole mahdollisuutta odottaa tappiolla olevien sijoitusten nousua voitolle yhtä pitkään. Sinä et voi tehdä kauppaa myöskään yhtä pienillä kuluilla kuin jotkut heistä tekevät etkä voi tehdä yhtä paljon kauppaa tuottojesi kärsimättä. Et ehkä myöskään pääse käsiksi aina samoihin sijoituskohteisiin. Sinulle eivät esimerkiksi pörssistä löytymättömät yritykset tarjoa itseään, kuten Buffettin Berkshirelle.
Miksi et vain kopioisi huippusijoittajien menetelmiä, kun sijoitat? Periaatteessa tämä on mahdollista, mutta olet yksilö. Sinua ei ole varustettu samoilla älynlahjoilla tai henkisillä voimavaroilla kuin sijoittajat, joiden menetelmiä kopioit. Huippusijoittajilla ei ole juurikaan eri luvut käytössä kuin muilla. Kaikki voivat tutkia yritysten tilinpäätöksiä ja nähdä samat luvut. Yksi asia mikä erottaa huippusijoittajat on muista, että he tulkitsevat lukuja eri tavoin kuin muut. He ymmärtävät mitä luvut kertovat ja lisäksi he ymmärtävät myös sen mitä luvut eivät kerro paremmin kuin muut.
Olet myös henkisesti erilainen. Et reagoi henkisiin ärsykkeisiin, kuten muut. Et siis todennäköisesti reagoi samoin, kuten huippusijoittajat. Voit reagoida kurssinousuihin ja -laskuihin eri tavoin. Voit innostua tai pelätä enemmän, joten voit tehdä eri päätöksiä tunteidesi saadessa vallan. Et voi suoraan vain valita huippusijoittajien menetelmiä ja odottaa niiden toimivan. Sinun pitää itse etsiä huippusijoittajien menetelmistä itsellesi sopivimmat ja luoda itsellesi parhaiten sopivat menetelmät, joita käytät itse hyväksi havaitsemin tavoin. Voit olla erilainen kuin muut, joten et ehkä voi valita huippusijoittajien menetelmistä ainuttakaan. Benjamin Grahamia lainatakseni: ”Jos pystyt lyömään markkinat ennustamalla niitä planeettojen asennoista tai muulla harvinaisella lahjalla niin tee niin. Ole rehellinen itsellesi ja testaa kykyjäsi jatkuvasti.”
Sinun ei tarvitse luoda kaikkea tyhjästä vaan voit oppia muilta. Warren Buffett oli Benjamin Grahamin oppilas. Hän aloitti Grahamin opeilla, mutta kehitti omat menetelmänsä. Ilman niitä Buffett tuskin olisi menestynyt Berkshiren kanssa niin hyvin. Myös sinä pystyt kehittämään ajan myötä omat menetelmäsi ja niiden avulla sijoitustuloksesi paranevat. Tämä tietysti vaatii aikaa ja vaivaa, mutta on sen arvoista. Tämä arvio ei tietystikään pidä paikkaansa kaikkien kohdalla. Jotkut eivät koskaan löydä sopivaa tapaa sijoittaa, vaikka sitä etsisivätkin.
Tässä pari ajatusta asiasta,
Hyvää juhannusta!
-Tommi T
Minulla on monta strategiaa rinnakkain käytössä
Minä noudatan seuraavaa toimintatapaa:
Miten tämä strategia on sitten tuottanut? No – eipä mainttavasti. Tuottoa on tullut ja veroja olen jatkuvasti maksanut, mutta ei se tuotto Warren Buffet tasoa ole ollut. Ehkä asia on niin kuin artikkelissasi sanot; harva meistä on Warren Buffet.
Järkevä jako salkussasi
Olet ilmeisesti sijoittanut jo pidempään ja löytänyt itsellesi sopvan tavan koota salkkusi. Itse olen vielä vaiheessa, jossa etsin itselleni parhaita tapoja sijoittaa. Yksi osa salkusta tulee varmasti käsittämään ETF:iä ulkomailta ja toinen osakkeita Suomesta.
Aikamoista harhaanjohtamista
Aikamoista harhaanjohtamista luetella kuinka huippusijoittajalla on kaikki hyvin ja ”sinulla” ei mitään.
Piensijoittajalla on käytössään monta etua suursijoittajaan nähden:
– Voi ostaa melkein mitä tahansa osaketta (Buffet sijoittaa miljardeja ja se rajaa suurimman osan yhtiöistä pois.)
– Voi ostaa kerralla haluamansa osakemäärän (suursijoittaja jakaa ostonsa viikolle tai jopa kuukausille)
– Voi käyttää StopLossia
– Voi välttää robotit jos ostat riittävän vähävaihtoista (Suursijoittaja maksaa HFT-taloille ”veroa”)
– Saat samat julkiset tiedot kuin suursijoittajakin
Suursijoittajillakin on omat etunsa, mutta ne ovat varsin vähäisiä verrattuna ”haittoihin”.
Tarkoitus ei ollut verrata huippusijoittajia ja piensijoittajia
.Kirjoituksen tarkoitus ei ollut verrata huippusijoittajia piensijoittajiin vaan kertoa, että heidän menetelmistään ja sijoituksista saaduista tiedoista voi hyötyä, mutta niitä ei voi suoraan kopioida, koska he ovat erilaisia kuin sinä. Kaikki pointtisi ovat valideja mikäli kirjoituksen tarkoitus olisi ollut huippusijoittajien vertaaminen piensijoittajiin.
Seuraava lainaus kirjoituksesta tiivistää sanoman, jota yritin viestittää lukijoille:
”Et voi suoraan vain valita huippusijoittajien menetelmiä ja odottaa niiden toimivan. Sinun pitää itse etsiä huippusijoittajien menetelmistä itsellesi sopivimmat ja luoda itsellesi parhaiten sopivat menetelmät, joita käytät itse hyväksi havaitsemin tavoin.”