Parhaasta pohjalle

Jim Collinsin (http://www.jimcollins.com) viimeisin teos, suomennettuna "Parhaasta pohjalle", on oiva konsepti ja läpikäynti siitä, kuinka arvostettu huippuyritys vaipuu kriisiin, josta oikeilla toimenpiteillä noustaan ja väärillä tuhoudutaan lopullisesti. Jim Collins on aiemmin kirjoittanut kirjat "Hyvästä paras" ja "Pysy parhaana". "Parhaasta pohjalle"-teos on siis trilogian kolmas osa ja näin täydentää yrityksen menestymiseen liittyvän elinkaaren, "ashes to ashes, dust to dust".

Yrityksen taantuminen on viisivaiheinen tapahtuma: 1) menestyksen synnyttämä ylimielisyys, 2) pidäkkeetön kasvun tavoittelu, 3) riskien ja vaarojen kieltäminen, 4) hätäinen pelastuksen etsiminen ja 5) tuholle tai pientoimijaksi antautuminen. Kirjassa on käytännön esimerkkejä yrityksistä kuten HP, IBM, Bank of America, Motorola, Zenith, Scott Paper jne., joista osa on noussut kriisistä vahvana eteenpäin ja osa tuhoutunut.

Esimerkkiyritykset ovat yhdysvaltalaisia. Kirjaa lukiessa ei voinut olla happotestaamatta konseptia kotoisen Nokian kehityksellä. Mieleeni tuli seuraavat eri taantumavaiheiden ilmiöt: 1) menestyksen synnyttämä ylimielisyys (simpukkapuhelin) 2) pidäkkeetön kasvun tavoittelu (mini-PC) 3) riskien ja vaarojen kieltäminen (Apple ja iPhone) 4) hätäinen pelastuksen etsiminen (Microsoft). Viides vaihe on luonnollisesti vielä läpikäymättä – tuho – pientoimija – vahvana eteenpäin?

Neljännen vaiheen, hätäinen pelastuksen etsiminen, osalta Collins on vahvasti sitä mieltä, että korjausliikkeen onnistumisen todennäköisyys on huono, jos kriisivaiheessa palkataan ulkopuolinen, korkean profiilin "muutosagentti" johtamaan yritystä ja jos uusi johtaja panee kaiken uusiksi ja nyt heti. Kriisin kärjistäminen vahvistaa paniikkia, jolloin rauhallinen, selväpäinen ja ydinasioihin keskittyvä toimintatapa kuolee.

Onnistuneesta korjausliikkeestä esimerkkinä on IBM ja hätäilemätön sekä matalan profiilin pääjohtaja Lou Gerstner, joka vuosina 1993 – 2003 nosti IBM:n takaisin huippuyritykseksi 80-luvun lopussa alkaneen kriisin jälkeen. IBM toteutti uudelleenrakennusvaiheessa vastaavat liikkeet, joihin HP pyrkii tänä päivänä.

One thought on “Parhaasta pohjalle

  1. Kyllä vain noista viidestä

    Kyllä vain noista viidestä vaiheesta tulee Nokia mieleen. Clayton Christensenin Disruptive Innovation ja Jim Collinsin kirjoja löytyi monen Nokia-managerin hyllystä, mutta oppikirjan mukaan silti mentiin.

     

Comments are closed.

Related Posts