Periksiantamatonta pyllähtelyä

Nuori startup-yrittäjä kertoo elämästään: ”En voi lopettaa työntekoa kello neljä ja lähteä kaljalle. Se ei vaan toimi. Minun täytyy uskoa, että tämä joskus tuottaa minulle palkkion, jos tuottaa.” Tähän lauseeseen kiteytyy yrittäjyyden syvin olemus. Ihminen on valmis tekemään ensin vailla tietoa, onko palkkiota edes luvassa tulevaisuudessa. Joku ilmaisisi asian, että yrittäjä on valmis ottamaan riskin epäonnistumisesta.

Kun juttelen ihmisten kanssa sijoittamisesta, sana riski nousee mukaan keskusteluun aina jossain vaiheessa. Niille, jotka eivät ole koskaan sijoittaneet, tämä on yleensä myös ensimmäinen ja ainoa syy olla aloittamatta.  Heille riski merkitsee rahojen häviämistä ja täten epäonnistumista. Kuitenkin elämään kuuluu myös epäonnistumiset. En tiedä yhtäkään ihmistä, joka olisi aina onnistunut kaikessa mihin ryhtyy. Kukaan meistä ei ole oppinut kävelemään noustessaan ensimmäistä kertaa pystyyn. Jokainen on pyllähtänyt kerta toisensa jälkeen aina uudelleen pystyyn nousten.

Sama asia pätee sijoittamiseen. Tulet pyllähtämään eli menettämään rahaa. Kuitenkin hyvä puoli on se, että sinä päätät määrän. Riskin ottaminen ei tarkoita sitä, että ajelehdit päättömästi markkinoiden vietävänä vaan päätät etukäteen kuinka paljon olet valmis menettämään rahaa yhdessä sijoituksessasi, jos sijoitus ei toimikaan niin kuin olet sen ajatellut toimivan. Kun hyväksyt, että sijoituskohteesi ei välttämättä lähdekään laukkaamaan ylöspäin sekunti sen jälkeen, kun olet laittanut rahasi kiinni, ja ymmärrät, että pystyt itse vaikuttamaan milloin hyppäät pois hevosen kyydistä, sijoittamisen luonne muuttuu kerta heitolla. On tärkeää oivaltaa, että vaikka et pysty hallitsemaan markkinoita, pystyt hallitsemaan omia tekojasi sijoitustesi suhteen.

Pääomien ja saatujen tuottojen suojeleminen on tärkein tehtäväsi. Kun päätät etukäteen kuinka paljon voit menettää yhdessä sijoituksessa rahaa ja pysyt päätöksessäsi ollessasi väärässä, salkkusi pienenee vain sen verran. Eri omaisuuslajeissa tätä riskiä voidaan hallinnoida erilaisilla tavoilla. On hyvä muistaa, että koskaan yhteen sijoitukseen ei kannata laittaa niin paljoa, että pienen kuprun sattuessa menettää kaiken. Niin hyvän näköistä sijoitusta ei olekaan.  

Sijoittaminen on äärimmäisen palkitsevaa, kunhan muistaa tehdä suunnitelman ja toimia myös suunnitelman mukaisesti. Kokemuksesta tiedän, että se ei ole aina helppoa, mutta loppujen lopuksi se tie vie pisimmälle.

Erinomaista viikkoa
Terhi

www.viikkoraha.info

2 thoughts on “Periksiantamatonta pyllähtelyä

  1. Riskistä ja palkitsemisesta

    Aloituksesi muistutti minua miten suuri kuilu on yrittäjän ja yritysjohtajan välillä, niin tuloissa, asenteissa ja palkitsemisessa. Kun yrittäjä on valmis tekemään työtä ensin vailla tietoa palkkiosta ja ottamaan riskiä, on yritysjohtaja motivoitavissa vain suurella tukolla rahaa (motivaatio-ongelma minusta) ja henkilökohtainen tulon pienemisen riski epäonnistumistilanteessa poistetaan kultaisella kädenpuristuksella. Sitä perikseantamattomuutta mitä yrittäjältä ja sijoittajaltakin vaaditaan, ei palkkajohtajalta enää osata kysyä.

  2. Riskistä

    Kannattaa myös muistaa, että riski vaikuttaa kahteen suuntaan, on sekä positiivinen että negatiivinen riski.

Comments are closed.

Related Posts

Kevyttä

Euroopan tukiunioni

Suomessa v. 1994 järjestettiin kansanäänestys EU:hun liittymisestä ja ”kampanjoin” aika tavalla liittymisen puolesta. Kaikenlaisia mielipiteitä minullakin on ollut 🙂

EU on ehkä aina ollut tai ainakin