Pienen yrityksen investointi jää tekemättä jos yrittäjäomistaja ei saa sijoituksesta henkilökohtaista hyötyä
Suomen Yrittäjien yrittäjägallup on yrittänyt selvittää pienten max muutaman kymmenen hegen yritysten investointihalukkuuden esteitä. Investointipäätöksen tekee yrittäjäomistaja, joka investoi rahaansa vain, jos hän saa sijoituksestaan itselleen iloa, arvostusta, vapauksia, valtaa ja rikkauden tuomaa rauhallisuutta. Selvitys unohtaa kysyä näiden tärkeimpien motivaatiotekijöiden toteutumista.
Selvitys analysoi yrityksen ympäristötekijöitä ja mitä parannettavaa niissä olisi. Tässä tavoitteessaan selvitys on onnistunut. Mutta yritys ei ole ihminen, jolla on sielu ja joka tekee päätöksen. On mahdollista että yrityksen olosuhteet ovat Suomessa kohtuullisella tasolla, mutta yrittäjä ei saa investoinnistaan riittävää henkilökohtaista hyötyä.
Suomen Yrittäjien puheenjohtaja, Mikael Pentikäinen, muistaa mainta myös yrittäjäomistajan näkökulman
”Odotan, että uuden hallitusohjelman kulmakiveksi sovitaan, että yrittäjien ja yritysten verotusta ei kiristetä. Kun haluamme talouteen kasvua, veropoliittisen linjan pitää selvä ja investointeihin rohkaiseva”, Mikael Pentikäinen sanoo.
Erittäin olennainen on myös toimiva logistiikka.
”Sen merkitys näkyy myös siinä, että satamien työtaistelut ovat yksi pahimpia investointijarruja. Logistisen järjestelmän toimivuus korostuu erityisesti teollisuudessa, jossa on paljon vientiyrityksiä. Olennaista on myös panostaa logistiseen järjestelmään. Jos tiet ovat rikki, logistiikka liian kallista ja satamat seisovat, se heijastuu investointihaluihin”, Pentikäinen sanoo.
”Yrittäjät kantavat laajalti huolta julkisesta taloudesta ja sen kestävyydestä. Mitä korkeampi velka meillä on, sitä suurempi osa verovaroista menee velan hoitoon. Tämä on myös talouskasvulle haitallista, kun rahat valuvat velkarasituksen maksuun. Siksi asia huolestuttaa yrittäjiä”, Pentikäinen sanoo.
Erityisen hankalana ay-liikkeen toiminta koetaan teollisuudessa ja 5–9-hengen yrityksissä.
”Toivottavasti Hakaniemessä luetaan näitä tuloksia ja ymmärretään, että investoivat yritykset ovat suomalaisen duunarin etu. Välillä tuntuu, että tämä tosiasia on unohdettu”, Pentikäinen sanoo.
”Suomessa pienten työnantajien määrä on laskussa. Yksi – ei toki ainut – tätä selittävä tekijä on ay-liikkeen toiminta. Suomalainen palkansaaja tarvitsee yrittäjiä ja yrityksiä, jotka maksavat palkkoja. Muuten myös palkansaajat loppuvat.
Energian hinnan merkitys investointijarruna on laskenut, kun hinta on tippunut. Tämä kertoo siitä, miten tärkeää yritysten kannalta kilpailukykyisesti hinnoiteltu energia.
Kommentit