Pieniä ja keskisuuria yrityksiä kannattaa suosia

Kannattaako ostaa keskisuuria vaiko suuria yrityksiä? Suomalaisten pienten ja keskisuurten yritysten osakkeisiin sijoittaneet ovat huomanneet varallisuutensa kasvavan, mutta miten muualla?

Oheinen kuva kertoo tilanteen USA:ssa. Pienet (kaupankäyntitunnus:IJR) ja keskisuuret(IJH) yritykset ovat kymmenen viime vuoden aikana pärjänneet erinomaisesti suhteessa suuriin maailmanluokan tekijöihin (SPY). Ero on merkittävä.

Pienet ja keskisuuret yritykset suhteessa suuriin (Lähde: Yahoo Finance)

Ero pienten yritysten hyväksi ei ole syntynyt yhden eikä kahden vuoden aikana. Ero kasvaa tasaisesti joitakin prosentteja vuodessa. Ero syntyy vuosien saatossa kun keskisuuret yritykset pärjäävät suuria paremmin. Poikkeuksen muodostavat lamavuodet, jolloin raha hakeutuu turvallisemmiksi koettuihin tunnettuihin yrityksiin. Mutta lamavuodet ovat vain lyhyt poikkeus ja kurssipudotuksen jälkeen keskisuurten yritysten kurssit ponkaisevat entistä vahvemmin ylöspäin

Suuruuden ekonomia ei yritysten kohdalla toimi. Suuri ei tietyn rajan jälkeen ole enää tehokasta vaan päinvastoin. Suurella yrityksellä on suurempi todennäköisyys pudota kuin kasvaa.

Eikä ilmiö näy pelkissä pörssikursseissa. Suomessa on viimeisten kymmenen vuoden aikana siirtynyt noin 100'000 ihmistä suurista yrityksistä pienempiin.

Sama asia on havaittavissa myös kuntataloudessa kuten Lars Stormbom aikoinaan ansiokkaassa artikkelissa ja siihen liittyvässä tutkimuksessa havaitsi. Kuntatalouden optimaalinen koko on muutamia kymmeniä tuhansia henkilöitä, jonka jälkeen suuruuden ekonomia alkaa yleensä toimia itseään vastaan. 

 

 

 

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan