Pieniä ja keskisuuria yrityksiä kannattaa suosia

Kannattaako ostaa keskisuuria vaiko suuria yrityksiä? Suomalaisten pienten ja keskisuurten yritysten osakkeisiin sijoittaneet ovat huomanneet varallisuutensa kasvavan, mutta miten muualla?

Oheinen kuva kertoo tilanteen USA:ssa. Pienet (kaupankäyntitunnus:IJR) ja keskisuuret(IJH) yritykset ovat kymmenen viime vuoden aikana pärjänneet erinomaisesti suhteessa suuriin maailmanluokan tekijöihin (SPY). Ero on merkittävä.

Pienet ja keskisuuret yritykset suhteessa suuriin (Lähde: Yahoo Finance)

Ero pienten yritysten hyväksi ei ole syntynyt yhden eikä kahden vuoden aikana. Ero kasvaa tasaisesti joitakin prosentteja vuodessa. Ero syntyy vuosien saatossa kun keskisuuret yritykset pärjäävät suuria paremmin. Poikkeuksen muodostavat lamavuodet, jolloin raha hakeutuu turvallisemmiksi koettuihin tunnettuihin yrityksiin. Mutta lamavuodet ovat vain lyhyt poikkeus ja kurssipudotuksen jälkeen keskisuurten yritysten kurssit ponkaisevat entistä vahvemmin ylöspäin

Suuruuden ekonomia ei yritysten kohdalla toimi. Suuri ei tietyn rajan jälkeen ole enää tehokasta vaan päinvastoin. Suurella yrityksellä on suurempi todennäköisyys pudota kuin kasvaa.

Eikä ilmiö näy pelkissä pörssikursseissa. Suomessa on viimeisten kymmenen vuoden aikana siirtynyt noin 100'000 ihmistä suurista yrityksistä pienempiin.

Sama asia on havaittavissa myös kuntataloudessa kuten Lars Stormbom aikoinaan ansiokkaassa artikkelissa ja siihen liittyvässä tutkimuksessa havaitsi. Kuntatalouden optimaalinen koko on muutamia kymmeniä tuhansia henkilöitä, jonka jälkeen suuruuden ekonomia alkaa yleensä toimia itseään vastaan. 

 

 

 

Related Posts

Sijoittaminen

Tulevat fuusiot

Kevään aikana on odotettavissa sekä Konecranes/Cargotec että Neles/Valmet-fuusiot.

Päivitin laskelmani siitä miten kannattaisi toimia jos näitä yhtiöitä haluaisi ostaa nyt.

Lähtökohtana on että ostaisi nyt samalla summalla

Sijoittaminen

Ilmaa ja maakaasua

Perjantaina julkistettiin useitten USA:n pankkien tuloksia, tulokset ja reaktiot taisivat olla yleensäkin sellaisia, että hyvä tulos ja kuitenkin pettymys.

Ilmiön huippuna voinee pitää JPMorgan Chasea, jonka

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com