Markkinakatsaus

 

Raikas paniikkimyyntihän siitä saatiin kuluneelle viikolle, kuten viikko sitten vähän ounastelin. Viikkotason oskillaattorit ovat jo pohjassa USA:ssa, joten kauan ei pudotuksen pitäisi enää kestää. (Kuten lokakuussa totesin, pari kertaa vuodessa weekly slow stochastic kiskaisee pohjaan, ja niin se teki tänäkin vuonna. TA ei ole taikakalu, mutta tietyt säännönmukaisuudet toistuvat niin usein, että niihin kannattaa luottaa. Isompia droppeja tulee aina jonkun kerran vuoteen. Ostojen ja myyntien ajoituksella on suuri merkitys, jopa holdaajille, koska osakkeet kannattaa tietysti ostaa kuopista eikä huipuilta.)

Mitään divergenssejä ei tosin näy vielä indikaattorien ja kurssien välillä, joten pudotuksen pohja ei sen perusteella ole vielä käsissä. Yleensä näin kova droppi tarjoaa MACD:ssa tai oskillaattoreissa selkeän divergenssin ennen käännettä, kuten Matiaskin viime katsauksessaan totesi.

Dax sukelsi jo alle 7000 pisteen odotusteni mukaisesti, mutta sen viikko-oskillaattorit eivät ole vielä pohjassa, joten odotan notkauksen jatkuvan jonkun matkaa – joskin käänteet tulevat kyllä samaan aikaan kaikkiin pörsseihin. Kokemuksen nojalla oletan pohjien löytyvän parin viikon sisään, mutta palaan asiaan viikottain, tilanne on nyt kutkuttava.

Todennäköisesti käänteen perusteeksi saadaan USA:ssa joku poliittinen konsensus fiscall cliffin hoitamisesta, siitä on jo spekulaatioita ollut jenkkilehdissä. Ja osakemarkkinoiden rysäys tietysti antaa vauhtia sovun löytymiselle, sikäläiset kyllä tietävät tarkkaan, kuinka rahamarkkinoiden viestejä luetaan, ja viestit otetaan vakavasti. Todennäkäisesti jenkkimarkkina tulee olemaan silti kehno sijoituskohde jonkin aikaa, johtuen poliittisesta syklistä (jota Kai on perannut), julkisen sektorin vaikeuksista ja kalliista osakkeista. Rysäyksen voimakin USA:ssa kertoo, että pieni sievä korjausliike ei ole enää kyseessä.

 

Related Posts