Piksu:n maakohtaisten ETF rahastojen seurantasalkku

ETF seurantasalkkumme on kehittynyt kivasti. Olemme voitolla nyt runsaat 2% vajaassa kuukaudessa, kuten alla olevasta otteesta voimme havaita.

 

Salkkusta on myyty Espanjan indeksit (EWP) pois ja tilalle on ostettu vähän lisää Perun indeksiä (EPU).

Salkkuun on valittu mukaan maakohtaisia ETF rahastoja, joissa on seuraavat ominaisuudet:

 • mukaan on valittu maita, joiden talous kasvaa (Espanja oli poikkeus, josta on nyt päästy eroon)
 • kyseisen maan valuutta saisi mielellään olla aliarvostettu (poikkeuksena on Turkki, jonka valuutta ei ehkä ihan täytä tätä kriteeriä)
 • vaihtotase saisi mielellään olla positiivinen (Turkki on tässäkin suhteessa ollut hieman ongelmallinen)
 • salkussa on suosittu sellaisia ETF rahastoja jotka keskittyvät keskisuuriin yrityksiin; suuret yritykset ovat kansainvälisten sijoittajien suosiossa ja yleensä hieman yliarvostettuja
 • salkku on pyritty hajauttamaan laajalle; suuria maita kuten Kiinaa ja Intiaa on vähän vältelty

Fundamenttien lisäksi on laskettu kyseisen maan indeksille tekninen analyysi jossa:

 • maan indeksi arvostetaan korivaluutassa, jossa on mukana kaikkia suurimpia valuuttoja (tällä tasataan pois valuuttakurssien heilunta)
 • maan indeksin kehitystä ennustavat tekijät lasketaan aikasarjoista, joissa on mukana maailman pörssikursseja, korkotasoa, raaka-aineiden hintojen historiatietoja ja kyseisen maaindeksin historiatiedot; ennustavien tekijöiden ennustevoimat lasketaan eri periodeille
 • havaituista ennustavista tekijöistä lasketaan lähes paras mahdollinen ennuste, jonka perusteella kauppojen järkevyyttä arvioidaan

 

Ketjussa ongelman muodostaa inhimillinen tekijä. Tätä salkkua ei ylläpidetä päätyönä ja siksi sen päivittäminen saattaa joskus hieman unohtua ja niinpä tuloksetkin voivat joskus olla huonoja. Ja niin kuin kaikki tietävät, joskus paikalle lentää kaikista varotoimista ja laskennasta huolimatta yllättävä tekijä, musta joutsen, jota ei pitänyt olla olemassa. On olemassa laki siitä että yllättävää asiaa ei voi ennustaa ja niin on tämänkin salkun kohdalla. Yllätyksiä tulee.

Salkun tarkka tilanne ja koostumus löytyvät reaaliajassa täältä:  http://portfolio.us.reuters.com

 

One thought on “Piksu:n maakohtaisten ETF rahastojen seurantasalkku

 1. Eri maiden osuuksien painot

  Perustuuko painotus eri maiden välillä fundamenttien hyvyyteen, ainakaan painot eivät ole indekseissä tavanomaisia pörssiarvoon perustuvia. Minusta fundamenttipainoilla on selkeät edut.

  Pekka

Comments are closed.

Related Posts