Piksun tulosestimaatit näyttävät minkälainen tuloskehitys perustelisi nykyisen pörssikurssin

Piksun analyysit osion estimaatit osakekohtaisten tulosten kehittymisestä (earnings per share eli ”eps”) on päivitetty Q3/2015 osalta. Estimaatit kuvaavat sellaisen tuloskehityksen, joka perustelee nykyisen osakekurssin. Tekniikka on nimeltään käänteinen arvonmääritys, jossa tulevat voitot diskontataan piksun tapauksessa 4,5% korolla tähän päivään.  

Piksun tulosestimaatteja on helppo ymmärtää: 

 • Jos piksun eps estimaatissa yrityksen osakekohtainen tulos (eps) näyttää laskevan, niin kyseessä on potentiaalinen ostokohde. Laskevakin tuloskehitys perustelee silloin nykyisen kurssihinnan.  
 • Jos taas piksun eps estimaatissa yrityksen tulos näyttää nousevan ripeässä tahdissa niin osake on silloin todennäköisesti hinnaltaan yliarvostettu. Tuloskehityksen pitäisi silloin olla vahvasti nousevaa, jotta se perustelisi nykyisen kurssihinnan. 

Ohessa on esimerkki Alma Median eps estimaatista. Estimaatti kertoo sen, että Alma Median osakekohtainen tulos voi hiljalleen laskea ja silti nykyinen kurssitaso on perusteltavissa. Kyseessä on siis potentiaalinen ostokohde. 

Ohessa on kovasti toisenlainen yritys Electrobit, jonka pörssikurssi on yrityksen tekemään tulokseen nähden melko korkea. Jotta tämä pörssikurssi olisi perusteltavissa pitäisi Elektrobitin osakekohtaisen tuloksen oheisen kuvan mukaisella tavalla kaksinkertaistua. Jos epäilee Elektrobitin mahdollisuuksiin tehdä näin merkittävä tulosparannus, niin silloin kannattaa pysyä etäällä tästä yrityksestä. Jos taas uskoo että Elekltrobit pystyy yli kaksinkertaistamaan osakekohtaisen tuloksensa, niin silloin Elektrobit on ostokohde.

Piksun tulosestimaatit visualisoivat sijoittajien käsityksen tuloskehityksestä 

Piksun tulosestimaatit eivät siis ole ennusteita siitä miten tulos tulee kehittymään, vaan ainoastaan visualisointeja siitä miten sijoittajat arvioivat osakekohtaisen tuloksen kehittyvän. Visualisointi antaa hyvän, totuudenmukaisen kuvan yrityksen arvostustasosta.  Visualisoinnin perusteella on helppo löytää menestyviä ja pörssiarvoltaan aliarvostettuja yrityksiä. 

11 thoughts on “Piksun tulosestimaatit näyttävät minkälainen tuloskehitys perustelisi nykyisen pörssikurssin

 1. Elektrobit

  Tekstissä ja listassa on mainittu Elektrobit ja listauksessa myös Bittium. Ne viittaavat samaan firmaan?

  1. Elektrobit

   taitaa olla onnettomasti valittu esimerkki. Se taisi myydä autotekniikat ja muuttua samalla bittiumiksi.

 2. Potentiaalia jatkokehitykseen
  Mielenkiintoisia laskelmia. Miten diskonttaus tarkalleen ottaen tehdään per Q?

  Vertailusta saisi luonnollisesti vielä hyödyllisemmän plottaamalla päälle konsensustulosennusteen, ja rankkaamalla osakkeet näiden kahden ennusteen erotuksena.

  1. Laskenta

   Ensin lasketaan kannattavuuden "lähtötaso" keskiarvona toteutuneista EPS arvoista. Esim. jos lähtötiedot ovat

   vuosi q1 q2 q3 q4
   2014 0.013 -0.009 0.020 0.050
   2015 0.014 0.005 0.001 0.024
   2016 0.034 0.042 0.049 0.056
            
            
            
            
            
            

   niin tuloskunnon "lähtötaso" on vuosineljännesten 2014q1-2015q3 EPSien keskiarvo eli (0.013-0.009+0.020+0.050+0.014+0.005+0.001)/7=0.0155 euroa EPSiä per vuosineljännes. Sitten lasketaan sellaiset tulevaisuuden vuosineljännesten EPS arvot, jotka diskontattuna nykyhetkeen summautuvat pörssikurssiksi ja jotka lähenevät (samalla määritettävää) kaukaisen tulevaisuuden oletettua EPS tasoa (=raja-arvoa) asymptoottisesti (=eksponentiaalisesti) siten, että puolet tarvittavasta "tulosparannuksesta" (=raja-arvo – lähtötaso) on saavutettu 5 vuosineljänneksen aikana. yo. tapauksessa raja-arvo EPS on 0.098e, jolloin lähtöarvon ja raja-arvon keskiarvo on (0.015+0.098)/2=0.056e, joka EPS taso siis saavutetaan vuosineljänneksessä 2016q4 (kts yllä). Konsensusennusteeseen vertaaminen olisi hyvä lisä.

   Mikko

    

 3. Miten tämä nyt oikein menee?

  Hetkinen – haluaisin ymmärtää tämän artikkelin ja tulosestimaateista tehtävät johtopäätökset oikein!

  Onko nyt todella niin, että jos osakekohtainen tulos (eps) on vuosien laskevassa trendissä, niin yhtiöstä tulee potentiaalinen nousija eli sijoittajan kannalta salkkuun ostettava osake? On tietenkin niin, että osakkeen hinta ei ole päässyt huonoa tulosta tekevässä firmassa nousemaan, koska sijoittajat eivät sentään aivan aaseja ole. Jos eps näyttää laskevan, niin yhtiö ei vain tee kunnolla tulosta – millään tavalla laskeva eps ei ennusta sitä, että kyseinen yhtiö olisi juuri nyt se käänneyhtiö, johon euroja kannattaa sijoittaa. Heikkenevä eps ei viittaa millään lailla käänteeseen. 

  Almamedian kohdalla eps nousi vuoden 2013 0,16:sta seuraavan vuoden 0,21:een. Kuluvun vuoden eps asettunee tuonne 0,19:n paikkeille, joten siinä on pienoinen lasku – kuitenkin ennusteiden mukaan eps olisi sekä ensi vuoden, että myös vuoden 2017 osalta nousevalla trendillä. Alma Median kannalta tärkeä tunnusluku eli oman pääoman tuottoprosentti (kertoo yhtiön kannattavuudesta) ei kummoisia lupaa. Viime vuoden 15,5:stä on menty alaspäin 12,4:ään. Alma Media on digitaalisessa murroksessa ja monella tavalla riskinen yhtiö, jonka tulevaisuutta on erittäin vaikea ennustaa. Oman pääoman tuottoprosentti todennäköisesti nousee selvästi ensi vuonna johtuen suurista "rakennemuutoksista" ja jo vuodelle 2017 Roe voi hyvinkin rahoittua ja mennä jopa hieman alaspäin. 

  Bittium on yhtiönä aivan erilainen. Yhtiön eps kasvaa vuosi vuodelta tasaiseen tahtiin, mutta niin kasvaa lähivuosina myös yhtiön liikevaihto sekä liikevoittoprosentti. Bittium on tänään eri yhtiö kuin Elektrobit, joten historiaa on vaikeaa ja aivan turhaakin tarkastella. Se täytyy todeta, että Bittiumin oma pääoma ei varmaankaan nykyisestä kasva, vaan vähenee. Onko sillä sitten niin suurta merkitystä, kun Bittiumin liikevoitto kasvaa tämän hetkisestä kuitenkin kohisten. Tulosraportit ovat olleet hyvät. Sijoittajan päätä voi alkaa huimata Bittiumin osakekurssin vuoden aikana tapahtunut runsaan 98%:n nousu. Rauhoittavaksi lääkkeeksi sopinee mitä parhaiten Bittiumin tämän vuoden osalta maksama 29,8%:n osinko. Sitten tuo meno kyllä rauoittuu. Kovasti hakusessa on kansainvälinen läpimurto – sen onnistuminen tai epäonnistuminen ratkaisee paljolti sen, mihin osakkeen hinta tulee jatkossa asettumaan. 

   

   

   

   

  1. Suurinpiirtein noin

   >Onko nyt todella niin, että jos osakekohtainen tulos (eps) on vuosien laskevassa trendissä, niin yhtiöstä tulee potentiaalinen nousija eli sijoittajan kannalta salkkuun ostettava osake?

   Ajattele vaikka Nokiaa, sen nykykurssi ~6.8€ on tuon mukaan perusteltu kun firma tekee vuodessa n 35 centtiä EPSiä. Jos joku Bill Gates alkaisi ostaa osaketta määrättömästi ilman uutta tietoa ja ilman järkisyytä 10€/osake niin tuo laskuri kääntäisi EPS kehityksen nousuun. 10€ kurssi vaatisi n.50centtiä EPSiä per vuosi. Siitä huolimatta vaikka käyrä kääntyisi ylöspäin, olisi osake "huonompi" ostos, koska se oli kallistunut ilman järkisyytä. Selkiskö vai sekottiko lisää.

    

    

   1. laskutrendi ostotilaisuus?

    Laskutrendi osoittaa siis sen että nykykurssilla odotusarvo tulokselle on laskeva.

    Toinen mahdollisuus osakkeen aliarvostuksen lisäksi on toki että on olemassa selvä syy miksi tuloksen odotetaan laskevan.

    Pointti on kuitenkin siinä että graafi panee miettimään onko tällaista syytä todellakin olemassa, vai ollanko markkinoilla ylipessimistisiä yrityksen suhtten?

   2. Trendi ja trendi

    Valtaosa pörsiliikkeestä on kohinaa ilman trendiä. Mutta tässä on kuva mistä nähdään eri pörssien liikkeet viimeisen kuukauden aikana. On siellä plussiakin.

Comments are closed.

Related Posts