Pohjoismaisia laatuyhtiöitä osa 12: Intrum Justitia

Ruotsalainen perintä- ja luotonhallintayhtiö Intrum Justitia on monelle suomalaiselle tuttu, koska se toimii laajasti meilläkin. Yhtiön palveluvalikoimaan kuuluvat luottosuositukset, laskutus- ja reskontrapalvelu, maksumuistutukset ja perintä sekä luottotappiosaatavien perintä ja saatavien osto. Repertoaari on laaja ja ilmeisen toimiva, sen verran hyvin yhtiö kasvaa, näinäkin hankalina aikoina.

Toisaalta voi olla, että juuri tällä liiketoimintamallilla suhdanteet heiluttavat suhteellisen vähän. Kun ajat ovat huonot, luotto-ongelmia kasaantuu ja asiakkaita virtaa sen vuoksi. Hyvinä aikoina samoja ongelmia on vähemmän, mutta asiakaskunta lisääntyy talouskasvun kautta. Intrum vaikuttaa vähän kuin suutarilta: hyvinä aikoina porukka ostaa tilpehööriä ja huonona korjuuttaa vermeitään. Kassavirta säilyy suhdanteista riippumatta, kunhan suutari ymmärtää tarjota aina oikeaa tuotepalettia. On Intrumin liikevaihdossa ja tuloksessa toki heilahduksia, mutta ne ovat vaatimattomia verrattuna vaikka sykliseen teollisuuteen.

Alan kilpailutilanteesta en osaa sanoa mitään painokelpoista, mutta hyvin näyttää jo parissa kymmenessä maassa toimiva yhtiö pärjänneen. Se on monessa niistä markkinajohtaja.

 

Liiketoiminnan tuotot kruunua 2014-2010:

4 566 000 000

4 056 000 000

3 949 800 000

3 766 000 000

4 127 800 000

 

Liiketulos ennen poistoja samana aikana:

1 207 000 000

879 000 000

867 600 000

730 600 000

668 200 000

 

Tulos osaketta kohti kruunua samana aikana:

10,25

7,32

6,89

5,65

5,51

 

Osinko kruunua samana aikana:

5,00

5.00

4.50

4.10

3.75

 

Viime vuoden Q1-Q3 liikevaihto oli 3814 miljoonaa, josta Q3:n osuus 1306 miljoonaa. Tahdin jatkuessa samalla tasolla liikevaihdon kasvuksi tulee vuositasolla reilusti päälle kymmenen prosenttia. Kannattavuus jatkaa hyvällä tasolla, jonkin verran jopa kohentuneena. Osakekohtainen tulos oli Q1-Q3 vähän päälle yhdeksän kruunua, josta viimeisen kvartaalin osuus rapian päälle neljä kruunua. Ei tarvitse olla posketon optimisti arvioidakseen, että 2014 tulos on ainakin 12-13 kruunun tienoilla.

Tuolla tasolla osakkeen P/E on nykyisellä vähän alle 230 kruunun hinnalla 18 nurkilla. Se ei ole ihan ilmainen, muttei missään tapauksessa kalliskaan, ottaen huomioon hyvän kasvun, korkean kannattavuuden ja todennäköisesti edelleen kohoavan osingon. Odottelen tosin pörssien vielä kiskaisevan viikon parin sisään alemmas puhtaasti teknisin perustein, joten tätäkin saanee siinä tapauksessa halvemmalla.

Sen varaan ei kuitenkaan voi laskea kovin paljon, vaikka joskus kyttäily kannattaa – EKP:n toimet ainakin voivat heiluttaa markkinoita suuntaan tai toiseen. Markkinat hinnoittelevat jo QE:ta, jonka viivästyminen pudottaisi pörssejä varmasti. Jos Intrumin hinta ropsahtaa selvästi alle 220 kruunun, on se jo kirkkaasti halpa.

Sarjan ensimmäisestä jutusta on kulunut jo puolisen vuotta, joten kurkistan listan pärjäämistä. Tosin aikaperspektiiviksi olen ajatellut paljon pidempiä jaksoja – periaatteessa pysyvää holdaamista, ja oleellisesti osinkovirran kannalta.

Nousijoita listassa on enemmän kuin laskijoita, etenkin kun pari irronnutta osinkoa lasketaan mukaan. Kokonaisuus on ihan hyvä.

Kirkkaasti ykkönen on ollut sarjan aloittanut pelioperaattori Unibet, joka maksoi jutun tekemisen aikaan reilun kolmesataa kruunua, nyt hinta korkkasi jo viisisatasen. Yhtiön tulokset ovat olleet nousun mukaiset, joten arvioni osakkeen halpuudesta jutun tekemisen aikaan osuivat oikeaan. Monta tällaista spurttaajaa ei tähän jaksoon Pohjoismaiden pörssistä löydy.

Toiseksi paras on ollut ruokaketju Axfood, joka paransi tulostaan yllättävän paljon syksyn mittaan. Sen kurssi on kohonnut 360 kruunun nurkilta 460 tuntumaan. Kiinteistöyhtiö Atrium Ljungberg on noussut n. 15 prosenttia.

Raskain pettymys on ollut geologisia kartoituksia tekevä TGS Nopec, joka on kyykännyt öljyn romahtaessa kesän jälkeen, tosin kohtuullisen vähällä tämä on rytäkästä selvinnyt – pudotus on parinkymmenen prosentin tasoa. Ja eiköhän energiasyklikin taas käänny.

Tuloksellisesti pahin pettymys on ollut syöpähoitoja tarjoavan Elektan heikko kannattavuus. Osake on kuitenkin pitänyt ihmeenkin hyvin pintansa, joten sijoittajien usko yhtiöön on pitänyt.

—————

Esittelen tässä sarjassa pohjoismaisia yhtiöitä, koska moni kokemattomampi sijoittaja on turhan sidottu suomalaisiin osakkeisiin. En välttämättä tunne yhtiöitä syvällisesti, usein jopa pinnallisesti, mutta keskitynkin yritysten lukuihin ja osakkeiden hintaan. En pidä itseäni kummoisena yritysanalyytikkona, enkä sellaiseksi pyri. Sijoittajalle ovat kuitenkin mielestäni oleellisia pitkät lukusarjat ja arvopaperin hinta, ja niitä voi ynnäillä vähemmälläkin tietopohjalla.

Painotan valinnoissani joko kasvavaa tai ainakin vakaata tulosta ja osinkovirtaa. Yhtiöt eivät ole varsinaisessa ranginkissa, vaan tuon niitä esiin lähinnä siinä järjestyksessä, kun katson osakkeen hinnan olevan osapuilleen kohdallaan. Usein tämä tarkoittaa, että kurssi on pudonnut viime aikoina, eli yritän hyödyntää markkinaliikkeitä. Koska esittelyni tulevat käytännön syistä tiputellen (luultavasti viikon parin välein), ei moni esittely tule markkinatilanteen kannalta ehkä parhaaseen mahdolliseen aikaan; toki ajoitus on muutenkin hankala laji. Mutta näillä mennään.

Omistan esittelemiäni yhtiöitä.

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen