Pohjoismaisia laatuyhtiöitä osa 6: Biogaia

Ruotsalainen Biogaia kuuluu monen silmissä luultavasti osastoon ”humpuukipulju”, koska tämän pienen lääkeyhtiön päätuote ovat probiootit, suomeksi sanottuna nieltävät vatsabakteerit. Biogaian oma kehitelmä on nimeltään Lactobasillus reuteri, joka on maallikon käsitykseni mukaan jonkun sortin maitohappobakteeri. Suomesta sitä saa pillereinä apteekeista Rela-tuotenimellä, purkki löytyy yleensä hyvin sijoitettuna asiointitiskiltä korvan juuresta – suhteet apteekkareihin näkyvät pelaavan. Samaa bakteeria on myös Rela-elintarvikkeissa, lähinnä erilaisissa juomissa kuten piimässä.

Lactobasillus reuteri on kehitetty vatsavaivoja vastaan. Minulla niitä on riittämiin, ja oman kokemukseni mukaan Rela-tuotteista on niihin apua. Yhtiön innokkain väite on, että ko. bakteeri poistaa tai ainakin helpottaa oleellisesti lasten koliikkivaivoja. Jos se pitää vähänkään paikkansa, kysyntä on varmasti valtavaa pitkällä tähtäimellä.

Keksin tämän yhtiön jo vuosia sitten, ja se on ollut loistava sijoitus. Siitä on tullut nopeasti paitsi kasvuyhtiö myös osinkokone, koska yhtiön katteet ovat messevät. Kasvuunkin on silti jäänyt kassaa riittämiin. Kasvuvauhti on hidastunut alun hurjista vuosista, mutta suunta on edelleen ylös.

Vatsabakteereiden sektorilla on kyllä kova kilpailu, sillä kaikenlaisia maitohappobakteereita löytyy jo vähän joka valmistajalta, ja usein ne ovat halvempia. En osaa sanoa, onko tehoissa oleellisia eroja, mutta Biogaia on kyllä keskittynyt juuri omaan valmisteeseensa. Ja ainakin se on onnistunut brandissaan ilmeisen hyvin, minkä perusteella se pysyy kilpailukykyisenä jatkossakin. Ruotsalaisethan tunnetusti hallitsevat markkinointiin ja imagoon liittyvät asiat.

Yhtiö toimii laajalti eri puolilla maailmaa, toisaalta valloitettavaa riittää. Sen puoleen kasvulle ei ole esteitä.

Biogaia on tehnyt rahakkaita lisenssisopimuksia suurten elintarvikejättien kuten Nestlen kanssa. Niistä on rahoja jo kotiutettu ja maksettu osinkoina, mutta sopimukset kertovat yhtiöllä olevan hyvän tatsin tässä suhteessa. Tuskin sopimukset jäävät ainoaksi laatuaan.

Liiketoiminnan tuotot 2013-2009  kruunua:

315 875 000

645 252 000

315 000 000

236 000 000

203 500 000

 

Liiketoiminnan tulos ennen poistoja samana aikana:

81 653  000

428 070 000

103 159 000

56 270  000

47 748 000

 

Osakekohtainen tulos samana aikana kruunua:

3,57     

18,93   

4,42     

2,73     

2,11

 

Osinkokehitys viimeiset kuusi vuotta:

7,00

10,00

6,00

2,00

1,50

0,40

     

Katteet ovat Biogaialla todellakin kohdallaan, eikä toiminta sido kovasti pääomia, joten kassa pullistelee jatkuvasti. Se tekee yhtiöstä erittäin kiitollisen omistettavan. Suhdanteet eivät lääkealaa isommin heittele, ja se pätee tähänkin firmaan.

Toissa vuodella näkyvä hurja tulos ja osinko eivät ole painovirheitä, vaan ne sisältävät kertaluonteisen lisenssikorvauksen mainituista sopimuksista. Tuollaiset ponkaukset ovat varmasti epätavallisia, mutta juuri hiljattain Biogaia rahasti taas vastaavan lisenssin, joskin pienemmän. Siitä kertyi kuitenkin osaketta kohti nelisen kruunua voittoa, ja tapansa mukaan yhtiö pistänee sen näkymään osingossa.

Kertaluonteisia lisenssimaksuja on luultavasti tiedossa jatkossakin. Se selittää osinkojen hurjat heitot aiempina vuosia – mutta nuo yllätykset ovat aina olleet myönteisiä. Tietysti niitä sietää tullakin, koska jatkuvien liiketoimintojen tuloksen perusteella osake ei ole halpa nykyisellä noin 180 kruunun hinnalla, vaan P/E liikkuu jossain 20-30 välillä. Toisaalta viime vuoden osingolla osinkotuotto on vajaat neljä prosenttia, mikä on hyvä taso paljon hitaammin kasvavillekin lääkeyhtiöille. Osinkovirta voi liiketoiminnan luonteesta johtuen heitellä aika lailla, mutta ylimääräisiä osinkoja tältä sopii odotella usein.

——–

Esittelen tässä sarjassa pohjoismaisia yhtiöitä, koska moni kokemattomampi sijoittaja on turhan sidottu suomalaisiin osakkeisiin. En välttämättä tunne yhtiöitä syvällisesti, usein jopa pinnallisesti, mutta keskitynkin yritysten lukuihin ja osakkeiden hintaan. En pidä itseäni kummoisena yritysanalyytikkona, enkä sellaiseksi pyri. Sijoittajalle ovat kuitenkin mielestäni oleellisia pitkät lukusarjat ja arvopaperin hinta, ja niitä voi ynnäillä vähemmälläkin tietopohjalla.

Painotan valinnoissani joko kasvavaa tai ainakin vakaata tulosta ja osinkovirtaa. Yhtiöt eivät ole varsinaisessa ranginkissa, vaan tuon niitä esiin lähinnä siinä järjestyksessä, kun katson osakkeen hinnan olevan osapuilleen kohdallaan. Usein tämä tarkoittaa, että kurssi on pudonnut viime aikoina, eli yritän hyödyntää markkinaliikkeitä. Koska esittelyni tulevat käytännön syistä tiputellen (luultavasti viikon parin välein), ei moni esittely tule markkinatilanteen kannalta ehkä parhaaseen mahdolliseen aikaan; toki ajoitus on muutenkin hankala laji. Mutta näillä mennään.

Omistan esittelemiäni yhtiöitä.

Related Posts