Pörssikurssien pohjat saavutetaan tyypillisesti sitten kun keskuspankit lopettavat koronlaskut

Sijoittaminen Talous

Advisors Perspectives mukaan osakekurssit ovat tyypillisesti edullisimmillaan silloin, kun keskuspankit lopettavat koronlaskun.  Näin voisi tapahtua esimerkiksi jouluna 2024 tai sitten vuonna 2025. Osakepainoa on kannattanut vähentää silloin, kun keskuspankit lopettavat koronnostosyklin, kuten nyt näyttää tapahtuneen.

Tähän tyypilliseen kehityskulkuun on historian saatossa tullut poikkeuksia:

  • Vuoden 2000 taantuman yhteydessä pörssikurssit saavuttivat pohjansa vasta vuoden kuluttua koronlaskujen päättämisen jälkeen.
  • Vuoden 1990 taantuma ei aiheuttanut USA:ssa kurssilaskua. Suomen pörssi sen sijaan romahti.
  • Vuoden 1995 koronnostojen jälkimainingeissa ei tullut taantumaa, selvittiin pehmeällä laskulla.

Kehityskulkuun vaikuttaa tällä kertaa muutama aiemmasta poikkeava tekijä:

  • USA:n kuluttajilla ja yrityksillä on koronaelvytyksen jäljiltä käyttelytileillään poikkeuksellisen paljon (noin 60%/bkt) säästöjä. Normaalin tason ylittäviä käyttelyvaroja on noin 5…10% bruttokansantuotteesta. Tämä rahamäärän reaaliarvo sulaa inflaation vaikutuksesta, mutta paljon myös tulvii kulutukseen. Käyttelyvarojen tulva pitää yllä talouden pirteyttä ja viivyttää mahdollista taantumaa ja korkojen laskua.
  • On mahdoollista ja jopa todennäköistä että myös muualla maailmassa (Japani, Eurooppa, Kiina) on vastaavia puskureita, mutta niiden koosta piksu toimituksella ei ole riittävän tarkkaa käsitystä. Mutta jos noita puskureita on, niin ne viivästävät mahdollisen taantuman alkamista.
  • Suomen pörssikurssit ovat jo nyt niin alhaalla, ettei suurta laskuvaraa ole. Mahdollinen taantuma kuitenkin estäisi pörssikurssien positiivista kehitystä.

Lisää tietoa: Advisors Perspectives

Vastaa

Related Posts