Pörssin harhakäsityksiä osa 11: Löydämme trendejä sekä toistuvia muotoja

Tein oheen Excel-taulukon jolla voidaan tutkia ihmisen harhoja. Taulukolla on tarkoitus havainnoida trendin ja muiden tasojen näkemistä paikoissa missä niitä ei ole.  Kirjoitin Data nimiseen taulukkoon DAX indeksin päivittäiset muutokset 3473 pörssipäivän ajalta (noin 14 vuotta). Aikajakso on ollut huono sijoittajalle. Oletin, että pörssipäiviä on ollut tänä aikana 252 kpl / vuosi (vaikka oikeasti niitä oli 247). Rakensin sitten taulukon missä arvon Excelin satunnaislukugeneraattorilla satunnaiseen järjestykseen 252 kpl näitä päivähintamuutoksia (=virtuaalinen vuosi).  Aina kun painat F9 näppäintä, niin Excel laskee 1000 kpl tällaisia vuosia ja laskee myös näistä vuosista keskiarvon sekä keskihajonnan sekä piirtää ensimmäisestä virtuaalivuodesta kurssikäyrän. Tässä virtuaalivuodessa ei ole trendiä, mikä ylittäisi yleisen tuottojakauman tuottaman ’trendin’. Jos kuitenkin näet trendin tai jonkun muun toistuvan muodon, niin se on harhaa.  Siinä ei ole myöskään mitään vastustasoja eikä muita TA–muotoja mitä mielikuvituksemme tuottaa helposti.

9 thoughts on “Pörssin harhakäsityksiä osa 11: Löydämme trendejä sekä toistuvia muotoja

  1. Trendejä voi löytää

    Kyllä minä ainakin löydän trendejä, erimittaisia ja erilaisin perustein. Joskus trendien käänteet on niin helppo lukea vähän ennen käännettä, että virheen mahdollisuus on hyvin pieni. Jos joku ei tätä usko niin ei sitten, minä yritän tienata sillä kuitenkin elantoni. Olen tälläkin viikolla lunastanut useita muutaman päivän sijoituksia usean prosentin voitoilla.

    Heikki

    1. Trendit

      Trendien etsiminen on vaativaa työtä. Niitä löytää helposti vaikka kyse olisi vain sattumasta. Tein toisen taulukon nimeltään khajonta (ensimmäisen viestin liitteenä). Tässä piirretään käyrä täysin satunnaisesti kuukausituotoilla. Oletan, että tuotto on 9%/vuosi ja tuoton keskihajonta on 14%/vuosi. Nämä luvut Jeremy Siegel on suunnilleen löytänyt osakkeiden tuottoa kuvaamaan. Sitten muutin nuo tuotot kuukausituotoiksi ja kuukausikeskihajonnaksi. Laitoin sitten Excelin laskemaan 10 vuoden kurssijaksoja. Aina kun painatte F9 näppäintä niin lasketaan uusi täysin satunnainen 10 vuoden pörssijakso. Tässä ei ole mitään jakauman ylittävää trendiä, vaikka voimme sen useasti löytää. Trendi on niin helppo löytää vaikka sitä ei olisi. Osakkeissa ja hyödykkeissä on varmaan trendiä, onhan sen löytäjä palkittu korkeilla kunniamerkeilläkin. Vaikeaa sen löytäminen on ainakin minulle.

      1. Mikä trendi ennustaa parhaiten SP 500 indeksiä

        Eräs kuulemani tarina kertoo, että paras SP 500 indeksiä ennakoiva talouden terndimuuttuja eräässä vaiheessa on ollut Bangladeshin vehnäfutuurien hinta.

        Kova korrelaatio, mutta ei mitään järkeä.

      2. Työttömyys

        Työssä olevan työvoiman määrä USAssa on ollut hyvä indikaattori. Laskin joskus sen korrelaation, se on varsin hyvä ja siinä on myös järkeä.

        Kun dataa saa varsin hyvin Internetistä ja analysointiohjelmien käyttö on helpottunut löydämme vaikka mitä indikaattoreita joilla ei ole mitään keskinäistä yhteyttä. Korrelaatio ei kuvasta mitään ilman järkevää syytä. Aivan kuten hukkuneiden määrä korreloi jäätelön kulutuksen kanssa ja lukutaito on riippuvainen jalan koosta. Eli jäätelön kulutusta on säänneltevä ja jalkaterät on lukutaidon nimissä venytettävä numeroon 40 jo lapsilla -:)

      3. Trendeistä

        Jäätelön kulutus ja hukkumiset liittyvät kyllä luontevasti toisiinsa, nimittäin helteen kautta, se kun saa himoitsemaan jäätelöä ja lähtemään liian pitkälle uimareissulle, usein vielä kaljapöhnässä.

        Trendien löytäminen ei ole helppoa, eikä sitä kukaan millään jatkuvalla varmuudella voi tehdä, mutta jossain määrin tietyn aikavälin trendejä on löydettävissä, jos instrumentti on tuttu. Liikkeet eivät ole koskaan täysin mekaanisesti säännöllisiä, mutta käänteet voi tunnistaa satunnaisotantaa paremmalla osumatarkkuudella, etenkin kun keskittyy niitä käänteitä vahtimaan ja valitsemaan. Se mahdollisuushan treiderillä on.

        Trendejä on sinänsä helppo nähdä jälkikäteen. Nyt vaikkapa pörsseissä on ollut pari kuukautta kestävä voimakas nousutrendi, johon olisi kannattanut osallistua aivan sieltä alusta asti, tätä ei kai voi kukaan kiistää? On tietysti toinen asia osua trendien taitteisiin, mutta olen siinä niin usein onnistunut markkinaa tutkimalla sekä ylös että alas mentäessä, että mahdollista se on ainakin toisinaan. Virheitäkin toki tulee.

        Mm monilla osakkeilla on yllättävänkin selkeitä syklejä. Vaikkapa Teliasonera on ollut kohta kuukauden vakaassa hitaassa nousussa, ja kokemuksen perusteella odotan nousutrendin taittuvan loivaksi korjausliikkeeksi noin viikon päästä – koska tämä osake ei syystä tai toisesta tapaa nousta yhtä soittoa pidempään. Se on sinänsä ymmärrettävää, kyseessä on konservatiivinen ja hitaasti kasvava bisnes, joten ei osakekaan voi mittaansa enempää nousta. Kun nousua on tässä kuukauden aikana kertynyt jo n 10 % niin on selvää, että korjausliikkeitä on tultava, muuten osake nousisi enemmän kuin yrityksen tuloksenteko mahdollistaa millään aikavälillä.

        Heikki

      4. ps

        Esim viime nousumarkkinassa Teliasonera aika tarkkaan tuplasi hintansa, mikä on tuonluonteiselle firmalle aika luontevan kokoinen trendi nousumarkkinassa. Kuukaudessa nousua kertyi keskimäärin 4-5%, mutta kun osakkeet eivät kulje kuin juna, vaan eestaa hinkaten, on sinänsä luontevaa, että nousu tapahtuu jossakin rytmissä, kuten n 10% ylös ja n 5% alas. Tietenkään se ei aina noin mekaanisesti mene, mutta keskimäärin tuollaista liikettä voi siltä odottaa, jos liiketoiminta ja tuloskunto etenee entiseen tapaan, siis hitaasti mutta varmasti kasvaen.

        Heikki

      5. vielä Teliasoneran trendistä

        Taisi käydä niin, että se Teliasonera korjasi saman tien alas, mutta johan se tosiaan sen 10% nousikin – korkkasi korkeimpana hintanaan 5,490 ja pohjana oli kk sitten se 5,00. Nyt jos mennään perinteisen kaavan mukaan, niin sen ideaalinen ostohinta tulee olemaan jossain 5,20 – 5,25 nurkilla. Ja jos näin käy, niin usko vain sinäkin, että trendejä voi tunnistaa, kunhan instrumentit ovat tutut. Ja muistaen, että tietenkin ne trendit riippuvat viime kädessä yritysten tuloskehityksestä osakkeiden kohdalla, mutta liikkeissä on myös oma massapsykologian logiikkansa.

        Heikki 

      6. Trendi

        Itse yritän kanssa päivittäin löytää trendiä. Se, että löydänkö sitä satunnaista paremmalla tarkkuudella on minulle epävarmaa. Hyvinkin trendiä voi olla, en vain osaa löytää sitä.

      7. vaikeaa on

        Eipä se helppoa ole. Joskus tilanteet on tosin ihmeenkin helppo lukea, joskus mahdotonta. Pitää yrittää keskittymistä tilanteisiin, jossa todennäköisyydet ovat kirkkaasti omalla puolella. Kokemus auttaa, vaan autuaaksi ei tee sekään.

        Heikki

Comments are closed.

Related Posts