Pörssin harhakäsityksiä osa 4: Seuraa taitavia tietäjiä

Talous- ja ennen kaikkea pörssi on paikka jossa tulevaisuus vaikuttaa nykyisyyteen. Mutta tämän pörssi itse tietää, niin se ei vaikutakaan niin paljon siihen, koska nykyisyys vaikuttaa tulevaisuuteen. Pörssi on luonteensa takia täynnä erilaisia loogisia kehäpäätelmiä. Tämä vaikeuttaa ennustamista ja tunteiden hallintaa. George Soros, tuo hyvää tekevä filosofoiva keinottelija, puhuu tästä refleksiivisyydestä paljon. Ihmiset luonnostaan luulevat, että jossain on suuria guruja ja tiedon ja taidon yhdistäviä titaaneja joita seuraamalla päästään uskomattomiin ylituottoihin.

Yrityksen sisäpiiriläiset tietävät yrityksestä paljon, joten he varmasti saavat ylituottoa. Kaikesta tehdään indeksejä, niin kuin sisäpiiriläisten ostoksista. Tällainen indeksi on Guggenheim Insider Sentimenti.

Vertasin tuossa kuvassa tämän indeksin kehitystä pörssi-indeksiin (S&P 500). Indeksi on varsin uusi ja minulla ei ole pitkää dataa siitä, mutta tästä huomaamme, että indeksin lasku oli yhtä jyrkkä kuin pörssi-indeksin. Mutta tämän sisäpiiri–indeksin nousu on ollut nopeampi kuin pörssi–indeksin, mutta se on ollut myös heiluvampi. Viime aikoina olemme menneet hyvin samaan tahtiin.

Joskus uskottiin siihen, että erilaiset kaupankävijät ovat toisia viisaampia ja uskomukset kannattaa tuotteistaa joten niihin tehdään erilaisia indeksejä. Optiot ovat yksiä mutkikkaimpia instrumentteja ja siksi varmaan niillä kauppaa käyvät ovat fiksuja. Jos lasketaan put/call-optiomääräsuhde, niin näemme miten mielialat vaihtelevat näiden järjenjättiläisten mielessä.

Huomataan, että näiden mieli ei ole ainakaan vakaa (musta viiva)! Toisaalta neroillahan tyypillisesti mieli ei ole kovin vakaa, ehkä tuo osoittaa vain heidän älykkyyden. Eiväthän optiokauppiaat tietenkään voi olla ryhmänä tuottoisia, koska se on miinussumma peliä.  Olen toisaalta nähnyt viittauksia jopa Suomen televisiossa VIX–indeksiin ja sitä on siteerattu pelottavasti pelkoindeksiksi.

Punainen viiva on taas S&P 500 pörssi–indeksi ja musta on VIX–indeksi. Tässä huomataan, että VIX–indeksikään ei ennakoi S&P 500 indeksin kehitystä, vaan se pikemminkin ennustaa menneisyyttä, mikä on pörssissä helppoa ja yleistä. Tämä VIX–indeksi on mielestäni tyypillinen tuotteistettu turhanpäiväinen indeksi (minun mielipide kuten koko kirjoitus). Tämä on vain optiomarkkinoiden matematiikkaa, mikä mittaa optioiden volatiliteettia. Saamme laskettua vixistä mitä mieltä se on S&P 500 indeksin kuukauden päästä olevasta arvosta. VIX on nyt noin 30  ja se ennustaa, että kuukauden päästä S&P 500 indeksi on 50% todennäköisyydellä  +- 5,8% (noin 1255-1117) ja jos haluttaisiin saada suurempi varmuus vaikka 90% varmuus niin sallisimme jo indeksille +-17% liikkeen (noin 1387-984). Voisi laskea varsin helposti kuinka etevästi nämä treidauksen ”kuninkaat” ovat onnistuneet arvauksissaan, mutta en sitä viitsi ajankäytön takia tehdä.

VIX-indeksi alkaa olla jo vanhaa kalkkismateriaalia ja ”nerokkaimmat” tuotegurut ovat rakentaneet skew–indeksin (kohta joku puhuu televiossa tietävän oloisesti tästä). tämä mittaa kuinka paljon ostetaan sellaisia optioita, jotka ovat nyt arvottomia.

Minulla on dataa tästä indeksistä niin vähän, että en kommentoi sen ennustevoimaa sen enempää. Se ennustaa markkinoiden käsitystä Talebin mustan joutsenen todennäköisyydestä. Tämä ”musta joutsen” on kanssa hassu termi. Ilmiö on vanha, jo 1800–luvulla huomattu. Mutta kielellistä kaikki on ja kun annetaan kaikki kunnia väärille ihmisille ja useamman kerran, niin löydämme aina uusia neroja! Aitoja neroja on liian vähän, ainakin pörssimaailmassa.

One thought on “Pörssin harhakäsityksiä osa 4: Seuraa taitavia tietäjiä

  1. George Soros mielestäni

    George Soros mielestäni oikeanlaatuinen guru. Hän ei koskaan tunnu olevan täysin varma näkemyksissään ja vaihtaa mielipidettään tilanteen mukaan. Soros onkin keinottelu-gurujen guru. Guruista on hyvä oppia jotain, mutta sokeasti ei kannata luottaa keneenkään. 🙂

    Guggenheim Insider Sentimenti-indeksi on aivan uusi minulle. Mielenkiintoinen indeksi, pitääkin aloittaa tämän seuraaminen.

Comments are closed.

Related Posts