Pörssiyhtiöiden toimitusjohtajat tienasivat keskimäärin 700’000€

Keskuskauppakamari: Suomalaisten pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien kokonaispalkkiot laskivat vuonna 2014 edellisestä vuodesta lähes 5 prosenttia. Vuonna 2014 toimitusjohtajien keskimääräinen kokonaispalkkio oli noin 700 000 euroa, kun edellisenä vuotena vastaava luku oli 733 600 euroa.

“Hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksen kannalta on keskeistä, että meillä on menestyviä yrityksiä ja hyväpalkkaisia veronmaksajia. Ansiotulojen verotus on Suomessa hyvätuloisten osalta erittäin kireää ja erityisesti korkea marginaalivero vie enemmistön isoista palkanlisistä. Hyvätuloisten palkanalennuksissa itse asiassa verottaja olisi suurempi menettäjä kuin palkanalennuksen kohteena olevat suurituloiset”, kommentoi Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa.

Kaikkien suomalaisten pörssiyhtiöiden osalta toimitusjohtajan kokonaispalkitseminen oli vuonna 2014 keskimäärin 699 000 euroa. Keskiarvoa kuitenkin nostaa muutama yksittäinen “palkkakuningas”, sillä mediaani oli huomattavasti alhaisempi, 461 100 euroa. Kiinteiden palkkojen osalta kaikkien pörssiyhtiöiden osalta keskiarvo oli 422 500 euroa ja mediaani 345 000 euroa. Suurissa suomalaisissa pörssiyhtiöissä toimitusjohtajien kokonaispalkitsemisen määrä oli keskimäärin 1 568 600 euroa ja mediaani 1 066 000 euroa.

Isossa-Britanniassa suurten FTSE100-yhtiöiden toimitusjohtajien kokonaispalkitsemisen mediaani on 5,3 miljoonaa euroa vuodessa ja seuraavan kokoluokan FTSE250-yhtiöissä 2,2 miljoonaa. Palkitseminen on siis FTSE250-yhtiöissäkin kaksinkertainen Suomen lukuihin nähden.

Italian suurissa pörssiyhtiöissä toimitusjohtajan kokonaispalkitseminen on keskimäärin 4,2 miljoonaa euroa vuodessa. Luku on yli 2,5-kertainen Suomen palkkioihin verrattuna.

Ruotsin 50 suurimman pörssiyhtiön toimitusjohtajan vuosiansiot ovat keskimäärin 1,8 miljoonaa euroa. Tämä on noin 15 prosenttia yli suomalaisen keskiarvon.

Yhdysvaltain luvut ovat omaa luokkaansa. Vuonna 2014 oli 350 suurimman yhtiön toimitusjohtajan keskimääräinen palkka 16,3 miljoonaan dollaria eli lähes 15 miljoonaa euroa.

“Kaikkien etu olisi, että yritysjohdon palkitseminen perustuu hyvään tulokseen. Tähän pyritään kannustinpalkkioilla. Huonosta tai keskinkertaisesta tuloksesta ei johdolle pidä maksaa huippupalkkaa”, kommentoi Linnainmaa.

3 thoughts on “Pörssiyhtiöiden toimitusjohtajat tienasivat keskimäärin 700’000€

 1. Pääministerin ja pressan palkkoja voisi korottaa

  Viime vuonna pääministerinä kunnostautunut Alexander Stubb kokosi 178'000€ ja Sauli Niinistö 126'000€ (verottomana).  EU komissaari (EU hallituksen jäsen) tienaa noin 255'000€. Näihin verrattuna toimarit tienaa ruhtinaallisesti.

  Luulen että toimarin virkaan on edelleen halukkaita vaikka palkka alenikin. Ainakin minulle kelpaisi tuo 700'000€ (vaikken olekaan tällä hetkellä täysin pätevä tuollaiseen virkaan). Noin 500'000€…600'000€ /v pitäisi senkin hyvin riittää toimarille. 

  Voisihan noita pääministerin ja pressan palkkoja pikkasen nostaa – minusta pitäisi. 

   

  1. Palkankorotus

   Miksi pääministerin ja pressan palkkoja pitäisi nostaa? Meinaatko, että he tekisivät isommalla palkalla parempia päätöksiä tai noihin hommiin hakeutuisi pätevämpiä ihmisiä? Jos vastaus on EI, niin pitäisikö niitä sitten laskea? 

   1. Puolueillamme on pieni pää ja levee lantio

    Kyllä ajattelin että jos pressalla ja pääministerillä olis paremmat palkat niin poliitikon hommiin voisi hakeutua pätevämpiä henkilöitä. Eduskunnassa on kaikentasoista hiihtäjää. Jos edes huipuilla olis kunnon palkka, niin noihin hommiin hakeutuisi pätevämää ainesta.

    Olen kyllä ihan tyytyväinen nykyiseen pressaan ja pääministeriin, mutta olen huolestunut siitä että poliitikon hommissa on levee lantio ja kapee pää – vähän päteviä ja iso joukko perässähiihtäjiä.  Vain kourallinen päteviä kussakin puolueessa. Aina ei sitäkään. 

    Mutta noilla toimareilla on kyllä liian iso palkka. Kyllä niihin hommiin olisi tunkua vaikkei palkka olisi ihan noin suuri. Enkä jäisi kaipaamaan noita nykyisiä toimareita vaikka heistä osa valuisi ulkomaille leveämmän leivän perässä. Kyllä tässä maassa tuon tasoisia heemoja riittää. Kymmenessä ehdokkaassa on jo todennäköisesti melkein viisi parempaa kuin nykyiset.

     

Comments are closed.

Related Posts