Pelialan liikevaihto on noin 1% bkt:sta ja työllistää 2500 henkilöä

Vuosi 2015 on Suomen pelialan 20-vuotisjuhlavuosi. Vanhimmat yhä toiminnassa olevat pelialan yritykset, Housemarque ja Remedy, on pelialan historiikin mukaan perustettu 1995. Suomen peliteollisuus on muuttunut pienimuotoisesta toimialasta yli 2500 henkilöä työllistäväksi vakavasti otettavaksi sisältötoimialaksi, jonka liikevaihto oli 2014 yli 1,8 miljardia euroa. Suomen peliala on liikevaihdolla mitattuna ylivoimaisesti pohjoismaiden suurin ja Euroopan mittakaavassa merkittävä.

Ei siis ole ihme, että Suomen peliteollisuus on kiinnostanut sijoittajia myös vuonna 2015. Tähän mennessä sijoituksia on tehty yli 27 miljoonan dollarin arvosta. Sijoitusten kokonaismäärä on jo nyt lähes sama kuin vuonna 2014 ja lisää sijoitusuutisia lienee luvassa loppuvuoden aikana. Suomen peliala on herättänyt kiinnostusta Aasiassa ja varsinkin kiinalaiset sijoittajat ovat olleet kiinnostuneita löytämään sopivia sijoituskohteita Suomesta. Joitakin sijoituksia Aasiasta on myös jo tehty. Näistä viimeisin on NetEasen 2,5 miljoonan dollarin sijoitus 2015 perustettuun Reforged Studiosiin. Myös pelialan lievetoimialat ovat saaneet osansa sijoituksista. Esimerkkinä tästä on peligrafiikassa käytettyyn 3D-teknologiaan erikoistuneen Umbran saama 3 miljoonan euron sijoitus.

Vuonna 2015 on Neogamesin tietojen mukaan tähän mennessä perustettu 25 uutta peliyritystä. Vuonna 2014 yrityksiä perustettiin 44, joten yritysten perustamisen suhteen tahti on hieman rauhoittunut. Neogamesin keräämien tilastojen mukaan Suomessa on tällä hetkellä n. 280 aktiivista peliyritystä. Näistä n. 40 % sijaitsee pääkaupunkiseudulla ja loput muualla Suomessa.  Vuonna 2015 perustetuista yrityksistä 7 on nk. second round start up -yrityksiä,  joiden perustajille on aiempaa pelialan taustaa. Second round -yritysten prosentuaalinen osuus kaikista 2015 perustetuista yrityksistä on 28 %. Näitä toisen kierroksen yrityksiä voidaan pitää merkkinä toimialan kypsymisestä. Myös pelialan kokonaistyöllistävyys on hieman kasvanut Rovion irtisanomisista huolimatta.

Vuonna 2015 on julkaistu useita menestyneitä pelejä. Eniten huomiota lienevät saaneet Colossal Orderin Steamissa loistavasti menestynyt Cities: Skylines ja Next Gamesin Walking Dead-televisiosarjan pohjalta tehty lokakuussa julkaistu Walking Dead: No Man´s Land. Rovion Angry Birds 2 puolestaan sai yli kymmenen miljoonaa latausta vajaassa viikossa julkaisunsa jälkeen. Mielenkiintoinen uutuus oli myös älykelloille pelejä kehittävän Everywear Gamesin ensimmäinen peli Runeblade, joka on ensimmäinen Apple Watchille julkaistu fantasiapeli. Pelijulkaisujen määrässä vuosi 2015 tulee olemaan samaa tasoa vuoden 2014 kanssa, jolloin julkaistiin yli 100 uutta suomipeliä.

Peliala on vahvasti esillä pe-su 30.10. – 1.11.2015 järjestettävässä DigiExpossa Messukeskuksessa Helsingissä.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan