Portugalin hallituskriisin jälkeen

Heinäkuun alussa Portugalissa marssi (ja oli aikeissa marssia) ministeriä pihalle frekvenssillä ministeri päivässä – kaksi parhaassa. Syynä oli epäinhimilliseksi koettu säästötalkoo. Portugalissa nimenomaan yksityisten velkataso on päätähuimaava. Tavallinen mittari tässä on velan suhde vuotuisiin tuloihin. Suomessakin mennään hieman toiselle sadalle prosentille, mutta Portugalissa reippaasti kolmannelle sadalle. Kun kenkää tulee, verot nousevat ja palkat laskevat, niin sisämarkkinoilla tapahtuu ihmeitä. Ja hyvin ikäviä sellaisia. Velat eivät kuitenkaan kevene. Yhtälöstä tulee kestämätön.

Juuri tästä syystä hallitusrivit alkoivat rakoilla. Sikäläinen pienehkö puolue hallituskumppanina oleva CDS-PP katsoi, ettei hyvä heilu syyskuun lopun kunnallisvaaleissa, jos porukka profiloituu kunnon vyönkiristäjä- ja leikkauspuolueeksi. Presidentti tuli hätiin ja ehdotti laajempaa "kansallinen pelastus" -nimikkeellä kulkevaa puoluekoalitiota. Siitä ei tullut mitään, mutta vanhalla kokoonpanolla jatketaan.

Sattumoisin Portugalin hallituskriisin aikana EURUSD syöksyi nopeasti jopa alle 1,28 tason. Kun akuutti tilanne oli ohitse niin kurssi palautui nopeasti. En tosin usko Portugalin tilanteen olevan millään muotoa taputeltu, sillä galluppien tuijottelu varmasti ahdistaa hallituspuolueita. Jos vaikka ajatellaankin, etteivät he muuta voi (komission mantra: TINA), niin onhan se mahdollista, että reippaanlaisesti politisoimalla saadaan oppositiossa olevat sosialistit kuskin penkille. Ja vaikka Portugalilla ei ole Ranskan asemaa euroalueella niin kummasti sitä on poliittiset kelit viilentyneet Saksan ja Ranskan välillä. Sama tilanne voi revetä Portugalissakin. Kreikassahan natsiliput saksalaisten päättäjien vieraillessa liehuvat ja kansalaiset pakotetaan pysymään piilossa.

Mutta onko nyt 1,32 EURUSD:n taso sitten se, mitä kriisimaat tarvitsevat? Heinäkuun aikana varovainen optimismi on päässyt esille, ja kuten ennenkin: kun uutiset paranevat niin valuutta vahvistuu kriisimaiden kannalta kestämättömälle tasolle. Vastaavasti kaaoksen päästyä valtaan euro toki heikkenee.

En tosin ole nyt heinäkuussa niin ahkerasti päivystänyt uutisrintamalla, ja se kyllä näkyy kirjoitustahdissanikin. Olettaisin silti, että eurokriisi tulee kyllä loppuvuonna esille, ja minulla olisi siten kädet täynnä töitä. devil

 

One thought on “Portugalin hallituskriisin jälkeen

  1. Tanska

    Tanskassa pyöritään velkaantumisen kanssa noin 300% tasolla. Ja siellä asuntojen hinnatkin heiluvat. 

Comments are closed.

Related Posts

Asunnot ja metsä

Oikotiestä

Olen käyttänyt varsin kauan ko.palvelua, ilmoitan vuokrattavat asunnot siellä ja tarkistan luottotiedot paketilla, jossa on ilmoituksen ja luottotietojen tarkistaminen samassa kokonaisuudessa.

Tuossa tekstissäni oudoksuin, miten LKV:t

Sijoittaminen

Kiinteistösijoittajan helmi

Korkea korkotaso koettelee monia sektoreita, ei vähiten pääomavaltaista kiinteistöalaa, jossa yhtiöt toimivat tyypillisesti reippaalla velkavivulla. Pörssihaukan jonosta lähdön saanut Kojamo joutui leikkaamaan kokonaan osinkonsa viime vuodelta.

Kustannuksia tilanne