Onko kultayhtiöissä nyt ostotilaisuus?

Kullan hinta on tunnetusti laskenut voimakkaasti viime vuoden huippukursseista.

Heinäkuussa tapahtunut käänne nousuun on saanut minut pohtimaan olisiko nyt hyva aika ostaa kullasta riipuvia yhtiöitä. 

Ilmeinen vaihtoehto on kultakaivosyhtöit. Näitä on pidetty vivutettuina kultaspekulaatioina. Näinhän se teoriassa onkin, jos mikään reunaehto ei muutu. Koska kullan kaivaminen maan uumenista maksaa jotakin, nousee kaivosyhtön tulos suhteessa enemmän kullan hinnan noustessa. Käytännössä näin ei ole käynyt koska kullan nousu sain yhtiöt sijoittamaan raivokkaasti toiminnan laajentamiseen ja yhä kalliimpien ja huonompien kaivosten avaamiseen.

Uskon että teoreettinen vipuvaikutus ei oikein toimi toiseeenkaan suuntaan. Kun kullan hinta on alhaisempi suljetaan kannatamattomia kaivoksia, karsitaan kustannuksia ja tulos kohenee vähitellen, kunhan virheinvestoinnit on poistettu taseesta ja synnit saatu anteeksi. Parhaat mahdollisuudet selviytymiseen lienee suuremmilla pelureilla. Yksi vartenotettavimmista on mielestäni Barrick Gold. EBIT marginaali oli Q1/2013 n. 39% ja kvartaali oli voitollinen. Tästä on kullan hinta toki laskenut edelleen, joten on mahdollista että näemme vielä rumia osavuosikatsauksia. Kurssi on käyttäytynyt lähes täsmälleen "teorian mukaan". Jos marginaali on 39% ja kullan hinta laskee 17% vuositasolla laskee tulos n. 44%. Vuoden aikana nähty kurssin puolittuminen on mielestäni kuitenkin ylilyönti:

Barrck Gold kurssi (nasdaq) on kuin kopio kullan hinnasta.

Toinen jo salkussa oleva yhtiö joka reagoi kullan hintaan on englantilainen panttilainaamo- ja kullanostoketju H&T Group.

Yhtiön kurssi on lähes puolittunut toukokuun tasolta. Yhtiön oman arvion mukaan 10% kullan hinnan muutos vaikuttaa n. 2M£ tulokseen lyhyllä tähtäimellä, eli n. kuudenneksen verrattuna 2012 tulokseen. On ymmärrettävää että ihmisten halu myydä kultaa hiipuu kurssien laskiessa. Pitkällä tähtäimellä rahantarve ei mihinkään häviä. Tuplasin H&T groupin painon salkuussa koska voimakas lasku on mielestäni ylilyönti ja viimeisimmän raportin mukainen P/E-luku on vaivaiset 5.

2 thoughts on “Onko kultayhtiöissä nyt ostotilaisuus?

 1. Ei vai vain katinkultaa?

  Olen itsekin seurannut kullan hinnan huikeaa pulkkamäkeä ja ajatellut, että joskushan sen pitää kääntyä ja silloin olisi oston paikka. Miljardöörisijoittaja George Soros alkoi tankata kultaa viime vuoden elokuussa ilmeisenä aikomuksenaan suojautua inflaatiota vastaan. Ajoitus ei mennyt aivan putkeen, eikä välttämättä mene tälläkään hetkellä. Kasvu on vielä sen verran hidasta, että inflaatio näyttää pysyvän kurissa. Kullalla ei näin ollen kannata suojautua inflaatiolta. 

  Euroopan kompuroinnista huolimatta maailmantalous toipuu päivä päivältä. Toiveet osakkeiden ja kiinteistöjen tulevaisuudessa antamista, nykyistä paremmista, tuotoista ovat heränneet. Ulkomaalaisten sijoittajien osuus Helsingin pörssissäkin on lisääntynyt. Kulta on oiva turvasatama niinä aikoina, kun muiden omaisuusluokkien tuotot laskevat. Jos sijoitat kultaan, ota näkemystä osakemarkkinoiden laskun puolesta. 

  Korot ovat kieltämättä hyvin alhaalla. Emme kai vakavissaan usko, että mittava elvytys jatkuisi aina vain? Elvytysvaiheen jälkeen seuraa korkojen nousu ja se taas pudottaisi kullan arvoa. Yhdysvalloissa reaalikorot vilkkuvat negatiivisina, kuinka kauan sitä voi kestää? Kullan ostamiseen tässä vaiheessa tarvitaan rohkeaa näkemystä osakemarkkinoiden jatkuvaan laahamiseen, korkojen pysymiseen hyvin alhaisella tasolla ja osakkeiden ja kiinteistöjen surkeaan tuottoon. 

  1. Soros

   Joskus seurasin Soroksen lausuntoja ja jälkeenpäin katsoin mitä hän oli tehnyt. Hyvin usein hän teki päinvastoin kuin sanoi. Hän pyrkii puhumaan kultaa ylös tai alas. Luotettavimpi kaveri jota seurata on Rogers.

Comments are closed.

Related Posts