PT ennustaa tälle vuodelle 0,6 % talouskasvua

  Palkansaajien tutkimuslaitos (PT) ennustaa, ettei Suomen valtiontalouden alijäämä alene tällä vaalikaudella hallitusohjelman tavoitteeseen eli yhteen prosenttiin bruttokansantuotteesta.

PT ennustaa Suomen kuluvan vuoden talouskasvuksi 0,6 prosenttia, joka on 1,4 prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime syyskuun ennusteessa. Erityisesti vientiin ja yksityisiin investointeihin odotetaan nyt entistä heikompaa kehitystä. Vuoden loppua kohti ja ensi vuonna ne kuitenkin piristyvät tuntuvasti, mikä vauhdittaa bkt:n kasvun 2,5 prosenttiin. Kasvua tukee talouskasvun käynnistyminen EU-alueella.

Kasvun osatekijät (Lähde: PT)

Molempina ennustevuosina ansiotaso nousee 2,4 prosenttia ja kuluttajahinnat 1,8 prosenttia. Kotitalouksien ostovoiman nousun jääminen vaatimattomaksi jarruttaa yksityistä kulutusta, jonka kasvu jää tänä vuonna vain 0,4 prosenttiin mutta nopeutuu ensi vuonna 1,2 prosenttiin.

Julkisen kysynnän (julkisyhteisöjen kulutuksen ja investointien) kasvu jää noin puoleen prosenttiin molempina vuosina. Työikäinen väestö jatkaa edelleen kasvuaan muutamalla tuhannella hengellä molempina ennustevuosina. Väestön kasvun ja työvoimaosuuden nousun ansiosta työvoiman määrä lisääntyy tänä vuonna 0,5 prosenttia ja ensi vuonna 0,7 prosenttia. Hidas talouskasvu lisää työttömyyttä tänä vuonna. Työttömien määrä kasvaa 18 000:lla ja työttömyysaste nousee puoli prosenttiyksikköä, keskimäärin 8,3 prosenttiin. Ensi vuonna työllisten määrä kääntyy kasvuun samalla kun työttömyys kääntyy lievään laskuun.

Valtiontalouden rahoitusalijäämä pienenee ennustekaudella hitaasti. Kuluvana vuonna se pienenee lähinnä veronkorotusten seurauksena 0,8 miljardilla eurolla ja on 5,9 miljardia euroa. Ennusteessa ei ole oletettu ensi vuodelle uusia vero- ja menomuutoksia, mutta jo päätetyt energiaverojen korotukset ja kuntiin kohdistuvat leikkaukset sekä talouskasvun kiihtyminen supistavat valtiontalouden alijäämän 4,6 miljardiin euroon eli 2,2 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Kuntien yhteenlaskettu rahoitusalijäämä kasvaa tänä vuonna 2,2 miljardiin euroon ja ensi vuonna 2,4 miljardiin euroon. Kuntien taloustilanteen heikkenemiseen vaikuttaa ennen kaikkea valtionosuuksien hidastuva kasvu ja se, että verotulojen kasvu jää liian hitaaksi huolimatta kunnallis- ja kiinteistöveron korotuksista. Työeläkelaitosten ja muiden sosiaaliturvarahastojen rahoitusylijäämä pienenee tänä vuonna 0,8 miljardia euroa ja pysyy ensi vuonna ennallaan. Yhteensä julkisyhteisöjen alijäämä pysyy kuluvana vuonna ennallaan ja alenee ensi vuonna 0,6 prosenttiyksikköä 1,3 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen. Veroaste kohoaa 0,9 prosenttiyksikköä vuonna 2013 ja 0,4 prosenttiyksikköä vuonna 2014, jolloin se on 44,9 prosenttia.

Ennusteryhmä:

  • Seija Ilmakunnas
  • Mari Kangasniemi
  • Markku Lehmus
  • Eero Lehto
  • Heikki Taimio

One thought on “PT ennustaa tälle vuodelle 0,6 % talouskasvua

  1. Sanokaa minun sanoneen

    että PT päivittää nämäkin ensivuotta koskevat ennusteet vuoden päästä alas. Minulla on fiilis että näin on PT ja muut ennustelaitoksemme tehneet vuoden 2008 jälkeen konsistentisti: vuoden päähän ennustetaan iloista kasvua ja sitten kun tuo kasvujakso tulee lähelle niin ennusteet lasketaan alas. Nämä eivät oikeastaan ole ollenkaan objektiivisia faktapohjaisia ennusteita vaan pelkkiä poliittisia puheenvuoroja poliittiseen peliin (=Krugmannilaiset velallaelvyttäjät versus tiukan talouden pitäjät). Krugmannilaiset maalaavat aina iloisen kasvun, jotta saavat muut taipumaan mahdollisimman nopeaan velkaantumiseen. Tiukan talouden pitäjät maalaavat kauhukuvia C– luokituksesta jotta saisivat hillittyä suomen julkisen talouden ja tulonsiirtojen kasvua ja velkaantumistahtia.

    Onkohan ennustelaitostemme ennustustarkkuudesta dataa, joka tukee havaintoani (liian positiivisista ennusteista) tai osoittaa sen vääräksi.

     

Comments are closed.

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen