Vilkaisu track recordiin

Kirjoitin Uuden Suomen Puheenvuoro-palveluun 24.1. euroalueen loppupeleistä. Ilmeisesti on päässyt käymään niin ikävästi, ettei kyproslaiset ole tainneet suomen kaunista kieltä, eivätkä siten olleet ymmärtäneet pohdintojani pääomakontrolleista. Tietysti huomautan, että olen kuitenkin vain maallikko, enkä siksi ole oikea henkilö vastaamaan kysymykseen: onko Kyproksella nyt tällainen vaihe menossa? Kansanomaisella kielenkäytölläni tarkoitin juurikin sitä, että jos ei tilisiirrot onnistu, niin kyseessä olisi minun määritelmäni mukaan pääomakontrollin yksi muoto. Se, ettei rahaa voida nostaa paikallisista automaageista johtuu luonnollisesti siitä, ettei lentokentille ja satamiin ole näin lyhyellä varoitusajalla ehditty passittamaan matkalaukun (ja alushousujen!) sisällön tarkastajia. Toisin sanoen tällä halutaan estää se, ettei käteistä kuljetella minne sattuu.

Kirjoituksessani jäin myös pohtimaan, jotta olenkohan liian ylioptimistinen, kun näin mahdollisena, että tölkkiä potkitaan vielä tämä vuosi ihan rattoisasti. Siksi toinkin esille, että "minua paremmin perehtyneet tahot" (erityisesti J. Huopainen) näkivät Kyproksen ongelman juuri niin pahana kuin se saattoi muodostua. Pidin aivan mahdollisena, että jotenkin eurokööri tästä(kin) jotenkin venkoilee. Tapaus Kypros ei kuitenkaan ole vielä taputeltu, joten tilanne todennäköisesti velloo vielä moneenkin kertaan. Erityisesti silloin, jos kurssipuntarit nakuttavat punalukemia.

Vielä voi toki miettiä sitäkin, että onko juhlallisesti peräti aiemmasta tuplattu talletussuoja EU:n direktiivien pohjalta tehty lupaus heikosti tuottavien sijoitusten suojaamiseksi; vai yksinkertaisesti hämäämisyritykseksi, jotta lupauksen antajat pääsevät ryöstämään neuvottomat kansalaiset. Alustavien tietojen mukaan Kyproksen presidentti oli ensi alkuun kieltäytynyt yli 10% konfiskoinneista, mutta nähtyään kuvat maansiirtokoneiden ilmaantumisesta pankkiautomaagien kylkeen tullut hieman toisenlaiseen tulokseen ja yrittää nyt neuvotella pientalletusten suojaamista. Tämä tarkoittaisi sitä, että 5,8 miljardin kertymällä suurempia talletuksia pitäisi rokottaa kirkkaasti yli 10%. Kyproslaiset toisaalta aivan itse halusivat hiljattain nostaa tämän herran presidentikseen, joten nauttikoot nyt täysin rinnoin EMU-huumasta.

Voisiko olla niin, että EU:ssa rikottaisiin sopimusta, siis tätä talletussuojaa? Sääntöjähän ei olla koskaan alueella rikottu, ja nyt taas.

3 thoughts on “Vilkaisu track recordiin

    1. Juu

      Tämä oli tosiaan sitä aikaa, kun Kreikan vaalien vuoksi hermoiltiin. Kreikan erotessa EMU:sta tämä ei olisi siinä mielessä ollut enää euromaan pääomakontrollia, joskin tilanteen leviämiseen varmasti varauduttiin. Ja kyproslaiset tekivät mitä?

      Aiheesta vihjaisin myös suomalaiselle toimitukselle, josko siinä olisi hieman uutispohjaa silloin kun tuo Reutersin uutinen julkaistiin. Ei kelvannut. Yllätys.

Comments are closed.

Related Posts