Puolijohdeteollisuus: Osto- vai myyntlaidalle?

Puolijohdeteollisuuden laitevalmistajien tulokset ovat nyt oudossa vaiheessa. Viimeisen kvartaalin tulokset ovat yleensä ennätyskorkeita. Samalla ennusteet loppuvuodelle ovat heikkoja. Puolijohdefirmat ovat siirtäneet investointejaan, koska ovat epävarmoja kulutuselektroniikan kysynnästä, mahdollisesti hyvästä syystä kuten viimsimmät heikot luvut USA:sta kertovat.

Voimakas syklisyys on alalle ominaista ovathan he ketjun hännänhuippuna. Toisaalta investointiaalto ehtä tällä kertaa hädin tuskin alkaa ennen uutta heikkenemistä. Tämä voisi viitata hetkelliseen heikkenemiseen, investointitarpeet ovat tuskin mihinkään hävinneet.

Ostolaidan puolesta puhuu mahdollinen patoutuneet investointitarpeet. Huonoille uutisille allergiset markkinat rankaisevat lisäksi nyt erityisen kovaa jos tuloksissa tai ennusteissa on jotain heikkoa – arvostustasot ajautuvat siis hyvinkin alas.

Myyntilaidan puolesta puhuu huoli kuluttajakysynnän pysyvämmästä heikkenemisestä. 

Pari esimerkkiä:

Suurehko maskinkohdistajien valmistaja, hollantilainen ASML avasi pelin viime kuussa pelin Q2-raportilla jossa nyt jo muista yrityksistä tutut piirteet:

 • Liikevaihto 1529M€ (Q2 2010: 1069M€)
 • Tulos 432M€ (Q2 2010: 239M€) , 1.01€/osake
 • Uudet tilaukset Q2 840M€, huomattavasti myyntiä pienenmpi , tilauskanta 2756M€
 • Näkymät heikkenevät Q3-uudet tilaukset ennakoidaan vain 500M€ ja liikevaihto 1400M€

Kysymys kuuluu ehtiikö mahdollisesti piristyvä tilausvirta paikkaamaan tilauskantaa joka nyt riittää puoleksi vuodeksi?

Osakekurssi on tipahtanut runsaaseen 24€ tasolle mikä tarkoittaa p/e-suhteelle n. 7.3. Reutersin pollaamien analyytikkojen ennuste tälle vuodelle on EPS 3.3€ ja 2012 2.3€ … mutta mitäpä he tietävät…

Jos suurempia yhtiöitä rangaistaan, niin pienempiä lyödään kuin vierasta sikaa. Omassa salkussani on lankabonderivalmistaja  Kulicke&Soffa joka myös julkaisi kvartaalituloksensa:

 • Liikevaihto 294M$ (+33% vs Q3 2010)
 • Tulos ylitti korkeimmat ennusteet ja oli 71M$  (+44%) ja EPS 0.95.
 • Heikkenevät näkymtä seuraavalle kvartaalille jolle ennustetaan vain 155 … 175 M$, melkein puolta pienempi kuin raportoitu.

Eli varsin kahtiajakoista. Markkinat kiinnitivät päähuomion heikkoon ennusteeseen ja kurssi tipahti pahimmillaan lähes 10% lähelle 8$ tasoa. P/e jäi eilisen loppukurssin mukaan alle 4.

Jos ennuste toteutuu ja liikevaihto laskee esim 165M$ tasolle jää tulosriville vielä 0.3 $/osake nykyisellä kustannusrakenteella, olettaen että muuttuvat kustannukset todella ovat muuttuvia.

Tälläkin tulostasolla jatkettaessa tasaisella vauhdilla olisi p/e-suhde 7 ja rapiat. Voi olla että olen ylioptimisti, mutta en voi uskoa että mailmanloppu on tulossa.

Lisäsin siis K&S positiota eilen.

4 thoughts on “Puolijohdeteollisuus: Osto- vai myyntlaidalle?

  1. DRAM hintaindeksi on sukeltanut

   Elektroniikka on ollut pikkasen alavireessä:

   Tässä maailmanlaajuinen DRAM indeksi:

   Näitä dram piirejä käytetään kaikissa elektroniikkalaitteissa.

   1. Kyllä: merkit kuluttajakysynnän heikkoudesta ovat selvät

    -Sony alensi LCD-tv menekkiennustettaan

    -3M ennakoi menekin laskua näyttöjen pinnoitukseen käytettävissä aineissa

    jne.

   2. Kääk, kaikki myyntiin

    Panikoi ensimmäisenä sanoo vanha ohje. Eikö joku liukuva keskiarvo (200 pv.) ole myös putoamassa alle paniikkirajan.

Comments are closed.

Related Posts