Mihin sijoittaa nyt, mistä inflaatiosuojaa

Viimeisinä vuosina sijoittajilla on ollut hyvinkin hankala löytää pitkäaikaista sijoitusta, joka tuottaisi. Osakemarkkinat ovat toki nousseet, mutta muutaman vuoden rallin jälleen ollaan taas palattu alkulukemiin ja jopa tehty uusia pohjaennätyksiä.

Entä sitten korkorahastot? Perinteisesti korkorahastoista on etsitty inflaatiosuojaa ja niitä pidetään hyvin turvallisina sijoituskohteina. Valtioiden heikko talous ja velkaantuminen on johtanut tilanteeseen, jossa keskuspankit ovat pudottaneet korkotason pakon sanelemana lähelle nollaa. Inflaatio eli hintojennousu on jopa korkotuloja suurempi. Suomessa inflaatio oli viime kuussa jopa 3,7% – muualla euroopassa noin 2%. Keskuspankeilla – varsinkin Euroopan keskuspankilla on pitkänajan suunnitelma hillitä inflaatiota koron nostolla. Eli korkoa pitäisi nostaa, mutta talouden sakatessa ei sitä olisi varaa nostaa. Euroopan keskuspankilla onkin edessä dileema, kun talous yskii. Jos korot jatkavat nousuaan korkorahastojen tuotto muuttuu negatiiviseksi. Eli korkorahastoista ei ole suojaa inflaatiota vastaan.

Mihin sitten sijoittaa tässä vaiheessa?

Oma osakesalkkuni tyhjentyi kokonaan keväällä 2011. Talouden näkymät maailmassa olivat huonot ja "IFO suhdannekello" näytti pysähtyneen jo "BOOM" vaiheeseen. Boomia yleensä seuraa recession – eli taantuma. Monien maiden tilatot (esim. Tanska) näyttivätkin jo taantumaa keväällä. Osakemarkkinoilla lasku on entisestään syventynyt.

En ostaisi tässä vaiheessa osakkeita. Uskon, että pohjalukemiin on vielä matkaa. Koska kororahastotkaan eivät tuota, on raha ehkä parhaiten tallella pankkitalletuksina – tosin inflaatio nakertaa rahan reaalituottoa koko ajan.

Nyt on hyvä valita erinomaisessa kunnossa olevia vähävelkaisia ja hyvää osinkoa maksavia yrityksiä seurantalistalle. Todennäköisesti 6-12kk aikavälillä tulee hyviä ostopaikkoja ja monet osakkeet ovat alihinnoiteltua. Älä kuitenkaan hätäile ostojen kanssa. Perinteisesti laskeviin kursseihin ei ole hyvä ostaa. Itse sijoitan keskipitkällä aikavälillä, eli tarkoitus on ostaa lähellä pohjaa ja pitää osakkeita 4-5 vuotta seuraavan syklin huippulle. Täydellinen ajoitus kumminkin on enemmän tuuria, kuin taitoa. Parhaaseen ajoitukseen tuskin onnistun, mutta toisaalta kunhan tunnistaa isot syklit, niin se riittää jo todella hyviin tuloksiin. Media ja kansa todennäköisesti tulee paisuttelemaan "lamaa" ja tulemme taas näkemään juttuja Euron kaatumisesta, dollarin tuhosta ja muita perinteisiä taantuma juttuja.

Antaako kulta turvaa tässä tilanteessa?

Kultakaan ei välttämättä anna inflaatio suojaa. 2008 näimme pahimman luotrokriisin keskellä kullan HALPENEVAN, eikä suinkaan kallistuvan. Lisäksi kullan hinta alkaa näyttää yhä enemmän kuplalta, kuin kestävältä kehitykseltä. Kannattaa siis olla varovainen, eikä uskoa kaikkea juttua kullan tuomasta suojasta. Itse luottaisin mielummin Sveitsin frangiin, kuin kultaan inflaatio suojana. Tosin uusin uutinen kertoi, että Sveitsin keskuspankki on ryhtynyt toimiin ja pyrkii laskemaan Sveitsin frangin arvoa dollariin ja euroon nähden. Sveitsin valuutta onkin lyhyessä ajassa (vajaa vuosi) noussut jopa 30% muihin valuuttoihin nähden.

Tulevaisuus näyttäköön, mitä se tuo tullessaan. Tällä välin me voimme vain arvailla ja spekuloida. Palaan omiin suosikki yhtiöihin ja varsinaisiin osakesuosituksiin myöhemmin…

One thought on “Mihin sijoittaa nyt, mistä inflaatiosuojaa

  1. Inflaatiosuoja kehittyvien maiden korkoihin sijoittamalla

    Yritin inflaatiosuojaa ostamalla kehittyvien maiden paikallisessa valuutassa noteerattuihin (valtion) lainoihin. Löysin siihen ELD nimisen ETF rahaston.

    En tiedä onko hyvä. Toivotaan.

Comments are closed.

Related Posts