Putosi kuin eno veneestä

Kirjoitusvuorossa: Juha Kasanen

Ei kai Suomelle ole nyt vaan käymässä kuten veneilevälle enolle. Ruotsi sulkee kannattamattomia ydinvoimaloita, koska ydinvoimalla tuotettu sähkö ei heidän laskelmiensa perusteella ole kilpailukykyistä. Saudi-Arabia satsaa huomattavasti aurinko- ja tuulivoimaan ja kansainvälinen energiajärjestö IEA on ennustanut, että aurinkoenergiasta tulee tärkein sähköntuotannon lähde vuoteen 2050 mennessä.

Kehitys on aika luonnollista. Lopulta lähes kaikki maailman energia on tavalla tai toisella auringosta lähtöisin. On vain ajan kysymys, milloin aurinkoenergiaa hyödyntävä tekniikka kehittyy niin pitkälle, että se on taloudellisesi kilpailukykyistä. Näyttäisi siltä, että tuo aika on pian käsillä. Aurinkokennojen hinnat ovat romahtaneet ja akkutekniikka paranee koko ajan. Tästä osoituksena on parhaillaan meneillä oleva testi lentää maailman ympäri pelkästään aurinkoenergiaa hyödyntävällä lentokoneella. 

Tätä taustaa vasten näyttää siltä, että aurinkoenergia lyö pian läpi laajemmin ja ydinvoimasta tulee vanhaa ja taloudellisesti kannattamatonta tekniikkaa. Ydinvoiman iso ongelma on lisäksi se, että ydinjäte pitäisi pystyä säilömään turvallisesti kymmeniä tuhansia vuosia, eli käytännössä ikuisesti. Tätä ongelmaa ei ole missään vielä ratkaistu. Suomessa Eurajoella kaivetut onkalot ovat ratkaisuyritys tähän suuntaan, mutta meistä kukaan ei ole katsomassa, kuinka ratkaisu toimii edes ensimmäiset tuhat vuotta. Tässäpä maan uudelle kolmen ässän hallitukselle pohdittavaa. Vaikuttaisi siltä, että Suomen ei kannattaisi enää jatkossa panostaa ydinvoimaan, vaan yrittää pysyä kehityksen mukana ja tosissaan tutkia aurinkoenergiaan liittyviä mahdollisuuksia, ettei kävisi niin kuin enolle.

Lue Punaisen mukin blogia

One thought on “Putosi kuin eno veneestä

 1. Kaikki tuet pois – haittaverot haittojen mukaisiksi

  Sanot "Suomen ei kannattaisi enää jatkossa panostaa ydinvoimaan" Olen tästä samaa mieltä. Mutta ei siihen ole tähänkään asti panostettu. Ei sillä mitään tukia ole.

  Mitä sitten tehdään niille energiamuodoille, joihin ollaan panostettu ja joita tuetaan. Näitä ovat tuuli, aurinko, risut, maalämpö, jätteeenpoltto, biokaasu,….. tai mikä nyt milloinkin on ollut muodissa.

  Haittaverot riittäisivät

  Minusta tuet voitaisiin poistaa ja määrätä vain haittavero niille jotka saastuttavat Suomen luontoa ja aiheuttavat muuta harmia. Hiilen, turpeen, puun ja risujen poltosta tulee pienhiukkasia. Niille haittavero, joka vastaa pienhiukkaspäästöjen aiheuttamia ylimääräisiä terveydenhuoltokustannuksia.  Ydinvoimasta tulee ydinjätettä. Sille myös haittavero, joka vastaa yhteiskukunnalle aiheutuvaa harmia siitä että nuo jätteet on haudattu kallion sisään. 

  Nuo haittaverot muodostuisivat näin laskien aika lailla pieniksi, mutta kyllä niillä vaikutusta olisi.

  Risusavottaa voisi ehkä hieman tukea (tämä on poikkeus)

  Mitään energiamuotoa ei pitäisi valtion toimesta erityisesti tukea ellei sillä tuella ole erityisiä syitä (risusavottaa voisi ehkä vähän tukea kun sillä saadaan aikaan työtä maaseudulle).

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan