Pankkisektorin osakkeet ovat olleet jo viisi vuotta aliarvostettuja

Toimialasijoittaja pyrkii etsimään aliarvostettuja tai suhdannekuopassa olevia liiketoiminta-alueita, sijoittaa niihin ja odottelee kunnes aliarvostus purkautuu ja siirtyy sitten taas uuteen toimialaan. 

Juuri tällä hetkellä näitä aliarvostettuja toimialoja näyttäisivät tulostuoton perusteella olevan ”Transportation” (liikenne) ja ”Financials” (rahoitus).

Yliarvostettuja näyttäisivät tulostuoton perusteella olevan ”Energy” (energia), ”Consumer staples” (kulutustuotteet) sekä ”Health care” (terveydenhuolto).

Järjestys on lähes sama, jos kriteeriksi otetaan yrityksen tasevarallisuus osaketta kohden (price to book).

Sektoreiden suosio muuttuu

Arvostustasojen erot johtuvat eri sektoreiden näkymistä, riskeistä, mutta usein myös ohimenevistä muoti-ilmiöistä.

Esimerkiksi raaka-aine (materials) ja energia sektorit nousivat aina vuoteen 2007 saakka yhdessä Kiinan teollisen nousun kanssa romahtaakseen peränpitäjiksi aina viime vuoden vaihteeseen saakka, jolloin suunta kääntyi. Nyt nämä peränpitäjät ovat taas pärjänneet.

Viimeisen vuoden voittajiin kuuluu myös ”Utilities” (yhteiskuntapalvelut) sektori joka tarjoaa yleensä turvaa silloin kun suhdanneherkät alat sakkaavat. 

Tällä hetkellä näyttäisi olevan menossa seuraavia trendejä:

 • yliarvostukseen nousseet kulutustavarasektori ja terveydenhuolto putoavat 
 • raaka-aine, energiasektori ja yhteiskuntapalvelut ovat palautumassa aliarvostuksesta normaaliin arvostustasoon

  Trendin käynnistymistä odottaa:

 • pankki ja rahoitussektorin aliarvostuksen purkautuminen (pankit ja rahoitussektori ovat olleet suurten järjestämättömien luottomäärien takia sijoittajan pitkäaikaisia inhokkeja)

Lisää tietoa: Piksun sektorisivut

3 thoughts on “Pankkisektorin osakkeet ovat olleet jo viisi vuotta aliarvostettuja

 1. Pankki- ja rahoitussektorin hinnoittelu

  Pankki- ja rahoitussektorin hinnoitteluun vaikuttaa myös sektorin liiketoimintamallin murros.

  – Palvelun siirtyessä verkkoon konttoriverkosten merkitys vähenee

  – Yritysrahoitus Euroopassa painottuu vähemmän pankkeihin ja enemmän joukkovelkakirjoihin

  – Sijoitusmarkkinoille syntyy uutta kilpailua

  Nämä muutokset vaikuttavat pankkisektorin luomaan lisäarvoon ja sillä luotavaan katteeseen.

 2. Keskuspankki tärvelee terveen pankkiliiketoiminnan edellytykset

  Valtion- ja yrityslaina- markkinoille on tullut uusi vahva kilpailija, joka painaa pankkien tuotteista, lainoista saatavan hinnan murto-osaan terveestä tilanteesta.

  Tuo kilpailija on Euroopan Keskuspankki, joka tärveli ensin valtionlainamarkkinat niin, että lainaaja (esim. liikepankki) ei enää saa tuolta markkinalta katetta.

  Nyt keskuspankki on tärvellyt myös yrityslainamarkkinat antamalla yrityksille lainaa (ostamalla velkakirjoja) paljon alle terveen pankkiliiketoiminnan edellyttämän tason.

  Tervettä pankkiliiketoimintaa harjoitetaan edelleen pienyritysten ja kotitalouksien lainoittamisessa – terve riskihallinta ja korkoasetanta (=pankkiliiketoiminta) ei toimi muualla. 

Comments are closed.

Related Posts

Asunnot ja metsä

Asuntokauppaa

Aluksi silmäilin uutista, jonka mukaan as.oy. karhuaa nyttemmin konkurssiin menneeltä rakennusfirmalta noin miljoonaa euroa. Uutisessa ei mainittu as.oy:n nimeä, mutta hallituksen pj:n nimellä löytyi as.oy.

Yhteiskunta

Poliittista empatiaa

Empatiaa kaipaa Stubb, entinen koulukiusaaja, joka taustaansa kommentoi HS:ssä ”Jos olen ollut mulkku, pyydän anteeksi.” Yksi sitaatti kertoo enemmän kuin tuhat selfietä tai muuta kiiltokuvaa.

Vakavalla