Q2/2022 tuloskierros alkaa

Sijoittaminen

Tuloskierros käynnistyy toden teolla tällä viikolla ja olen tähän kirjoitukseen koonnut ”Jyrkin listan” yhtiöiden Q2/2022-tulosennusteet. Yhtiöitä on yhteensä 68, joista jo muutama yhtiö on ehtinyt raportoimaan tuloksensa.

JYRKIN LISTA

Jyrkin lista löytyy valikon kautta ”ANALYYSIT > JYRKIN LISTA” tai suoraan linkistä https://piksu.net/jyrkin-lista/

Lista koostuu tällä hetkellä Suomi (24 yritystä), Ruotsi (14) ja USA (30) -yhtiöistä. Yhtiön nimen linkistä aukeaa PDF-muotoinen yhtiö sijoituskohteena dokumentti.

Q2-TULOSKIERROS

Sijoittajan mietteissä on tällä hetkellä ainakin seuraavat kolme asiaa, joihin tuloskierros antanee vastauksia:

 • Venäjän sotatoimien vaikutus yhtiöiden liiketoimintoihin
 • Kustannusinflaation kehitys ja sen vaikutus yhtiöiden lähiaikojen tulosmarginaaleihin
 • Komponenttipulan ja toimitusketjujen katkojen vaikutus yhtiöiden tuotantoon, myyntiin ja marginaaleihin

Hyväkään Q2:n tulos ei välttämättä riitä markkinoille, jos yhtiön tulevaisuuden näkymät ovat sumuiset, kasvupotentiaalista ei saada kaikkea irti tai kannattavuuden odotetaan olevan paineessa em. syiden johdosta.

VAROITUKSIA

Ennusteisiin tulee suhtautua varauksella, sillä sijoittajan pääpaino on kuitenkin pitkän aikavälin kehityksessä. Tärkeää onkin oikeastaan katsoa, että tuliko raportissa jotain uutta tietoa, jonka johdosta lähivuosien odotuksia pitäisi muuttaa oleellisesti.

Ennusteet eivät ole sijoitussuosituksia eikä niitä pidä sellaiseksi tulkita. Itsellä on sijoituksia listan osakkeissa, mutta mikään niistä ei ole yhtiön markkina-arvoon nähden millään lailla merkittävä (alle 0,5 % yrityksen osakemäärästä).

Korostetaan vielä, että ennusteet eivät ole ammattimaisen analyytikon käsialaa. Tästäkin syystä lukuihin kannattaa suhtautua varauksella. Luvuissa voi olla myös näppäily tms. huolimattomuusvirheitä, joita ei olla huomattu korjata pois – pahoittelut niistä jo etukäteen.

Älä siis tee sijoituksia tämä listan perusteella!

TAULUKOT

Ennusteiden luvut on koostettu viikolla 27/2022, joten tämän jälkeen tulleet yhtiöiden antamat tuloksien ennakkotiedot (eli tulosvaroitukset) eivät päivity listalle. On myös mahdollista, että jokin aikaisemmin annettu tarkennettu tulostieto on jäänyt huomioimatta.

Lisäksi ennusteissa ei ole huomioitu mahdollisia yllättäviä alaskirjauksia tai muita kertaluontoisia eriä.

Taulukon luvut ovat miljoonia (EUR/SEK/USD) paitsi EPS-ennusteet, jotka ovat euroja/kruunuja/dollareita. Joillakin yhtiöillä (esimerkiksi pankit) EBIT-luvun sijaan on käytetty tulos ennen veroja lukemaa.

(Kuvan voi suurentaa klikkaamalla sitä)

SUOMI

RUOTSI

USA

Jyrkin lista Q2/2022 Tuloskierros

One thought on “Q2/2022 tuloskierros alkaa

 1. Tulosjulkistusten tulkinnoista

  Jyrki on jälleen tehnyt hurjasti töitä, monet kiitokset!

  Joudun kuitenkin toistamaan, että katson vasta tulosjulkistusten jälkeisiä reaktioita. Jyrki on yksityisestikin sanonut saman, mikä on edellisessä merkinnässä:

  ”Lisäksi yhtiöitä seuraa moninkertainen määrä eläkeyhtiöiden sekä muiden isojen sijoittajien ja sijoitusyhtiöiden omat analyytikot, jotka eivät julkista omia ennusteitaan. Näiden analyytikoiden työ ei sisällä osakkeiden suosituksia isolle yleisölle, vaan tavoitteena on pyrkiä parantamaan oman yhtiönsä suoritusta. Eli vaikka pörssiyhtiö löisi yhtiötä julkisesti seuraavan 20 analyytikon konsensusennusteet, niin osake voi lähteä selvään laskuun siksi, että tulos (ja tulevaisuuden näkymät) jäivät ”isojen pelureiden” omista ennusteista.”

  Ilmiö, että tulos lyö konsensuksen ja kurssi laskee, on vaivannut minua ehkä ainakin jo n. 4 vuotta. Tulkitsen syyn ilmiöön toisin. En oikein jaksa uskoa, että instituutiot olisivat joukkona kaikki etukenossa. Paremminkin a) sisäpiiri myy. Ja b): Suomi, Ruotsi ja suuri osa EU:ta on pientä markkina-aluetta tosi isoille tekijöille. Epäilen, että varma q-tulos pöydässä panee instituutiot miettimään arvostustasoja reuna-aleueilla. Ja kun ilmiö ”tulos lyö konsensuksen ja kurssi laskee” on vuosia vanha, yliarvostus ei ole ihan uusi asia ja se on minua huolestuttanut monia vuosia. Tulosjulkistusten välissä markkinoille tulee ehkä myyntiin pienempiä eriä ja kenttä on fundamenttien asemesta tekniseen analyysiin nojaavilla treidaajilla: ostetaan tänään, kun eilenkin nousi. Ja siinä puuhassa arvostukset nousevat liikaa palautuakseen q-julkistuksessa lähemmäs maanpintaa. Tulosjulkistus on reality check.

Comments are closed.

Related Posts

Kevyttä

Euroopan tukiunioni

Suomessa v. 1994 järjestettiin kansanäänestys EU:hun liittymisestä ja ”kampanjoin” aika tavalla liittymisen puolesta. Kaikenlaisia mielipiteitä minullakin on ollut 🙂

EU on ehkä aina ollut tai ainakin