Rahastosijoitukset tuottivat 13% vuonna 2010

Sijoitusrahastot tuottivat Suomen Pankin sijoitusrahastojen tilinpaatostietojen mukaan viime vuonna hyvin. Voittoa sijoittajalle tuli vuonna 2010 keskimäärin peräti 13% (alla olevan taulukon viimeinen sarake) ja palkkiot rahastoyhtiölle pysyivät kohtuullisina. Sijoitustoiminnan tuottamasta tuloksesta noin 10% maksettiin erilaisina palkkioina rahastoyhtiöille ja loput 90% jäivät sijoittajille. 

Suomalaisten sijoitusrahastojen tilinpito (Lähde:  Suomen Pankki)

Tämä kuvaa hyvin rahastoliiketoiminnan rakennetta. Keskimääräisinä vuosina sijoitustoiminnan tuotot ovat noin 6,5% luokkaa. Tällöin sijoittajalle jää noin 80% tuotoista ja noin 20% kuluu rahaston kuluihin kuten markkinointiin, säilytysyhteisön kuluihin ja salkun hallintaan.

Kulurakenne ei ole sijoittajan kannalta kohtuuton. Omaehtoinen salkun pyörittäminen maksaa sekin jotain. Osto- ja myynti- transaktiot maksavat ja oman salkun hallintaan kuluu aikaa ja vaivaa. Kysymys on siitä, kannattaako palkata ammatti-ihminen vaiko tehdä itse. Ratkaisu on aina oma henkilökohtainen päätös, joka riippuu henkilökohtaisesta elämäntilanteesta ja osaamisesta.

 

 

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan