Rakennusalan uutuudet
Kesäkuumalla on saatu jutun juurta vesijohtoputkissa käytettävästä PEX-muovista. Hiukan hämmentävää on lukea google-hakua ”PEX tubes” sanalla. Ongelmia on ollut lähes yhtä kauan kuin muovia on käytetty, vaikka terveydellisiä haittoja ei ole pystyttykään näyttämään toteen. Vedessä ei Suomen lain mukaan saisi kuitenkaan olla makuhaittoja, kuten tuon kirjoituksen linkeissä mainitaan. Kaliforniassa asiasta väännettiin kättä lähes kymmenen vuotta.
PEX-putkista on nyt lausuttu niitten korvaamisen olevan kallista sekä esitetty havainto, että rakennusmateriaalia pitäisi kokeilla ennen käyttöön ottoa. Nerokas havainto!
Kerronpa pari muuta esimerkkiä. Aikoinaan pitkälti vastasin pienen taloyhtiön hallinnosta. Katto piti uusia. Varmin tapa olisi ollut asennuttaa maalaamaton kattopelti ja maalata se vuoden päästä. Yksikkökustannukset autonosturin käyttämisestä perättäisinä vuosina pienessä yhtiössä olivat suuret, mutta siihen päädyttiin.
Kilpailevasta vaihtoehdosta eli värivalmiista kattopelleistä oli juuri tullut julkisuuteen huonoja kokemuksia, esim. hilseilyä. Vaihtoehdon myyjä erehtyi lausumaan, että nämä nykyiset UUDET menetelmät ovat parempia. Aika monen ärräpään kera lausuin, että uuden menetelmän hyvyys tiedetään vasta vuosikymmenien päästä.
Tikkurila on ollut eräs sijoittajien kestosuosikkeja. 1990-luvun alussa yhtiön patenttiratkaisu oli Valtti Color Extra hirsiseiniin. Aiheesta löytyy niinikään googlaamalla runsaasti kokemuksia.
Mikäli Venäjälle myydyistä maaleista löytyisi vastaavia ongelmia, epäilen duuman ottavan Suomelta Lappeenrannan kompensaatioksi.
http://www.museiportaloster
http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/33-torgaren-pappila/4
Torgaren pappila on vasta yli 200 vuotta vanha. Ennen osattiin. Nykyäänkin osattaisiin mutta ei saada rakentaa vastaavia. Kiitos YM.
Uusia patenttiratkaisuja korjatessa
Vietän täällä mökillä lomaa korjaillen noita "erinomaisia" uusia patenttiratkaisuja, joita aikoinaan mainostettiin kestäviksi uusiksi tavoiksi rakentaa. Näitä uusia erinomaisia patenttiratkaisuja korjatessa on mennyt monta monituista kesälomaa.
– Saunamökin kattoon laitoin tänä vuonna pellit. Vanha huopakatto oli rakennettu ilman tuulettuvaa ilmaväliä suoraan villojen päälle. Uusi hieno keksintö sekin aikoinaan. Ennen vanhaan oli reipas väli vesikaton ja eristeiden välillä, mutta 60- luvulla keksittiin uusi tapa rakentaa ilman tuuletusta.
– Päätalon asbestisementtirakenteinen pöllyävä katto on purettu ja vaihdettu ja myös saunan sisältä on asbestilevyt vaihdettu tavallisiin kivirakenteisiin.
– Talon aikoinaan erinomaiseksi mainostettu uusi tapa rakentaa umpisokkeli tuottaa nenänvaivaa. Lahoava puu ei ole hyväksi ja nyt en tiedä mitä pitäisi tehdä kun ei viitsisi koko taloa purkaa sen takia että yksi osa vähän happanee. Seuraavaksi koitan lisätä tuuletusta vaikka 60- luvulla arkitehti kehuikin ettei nämä uudet sokkelirakenteet mitään tuuletusta kaipaa. Muistan vielä nuo sanat.
– Taloon seiniin aikoinaan ulkopuolelle asennetut styrox levyt eivät oikein hengitä ulospäin ja sisäpuolelle asennettu muovi estää hengittämisen sisään päin. Eipä hengitä minnekään päin. Tämä ongelma odottaa ratkaisua.
– Sauna on maalattu mainitsemallasi valtti color värillä. En tiedä mitä sille voisi tehdä.
Terveisiä työleiriltä
Koulurakennuksia
Koulu, jota kävin (Rauman Sinisaaren koulurakennus) ja paikka, jossa lähinnä opiskelin (TY:n Juslenia) on molemmat rakennettu niin, että sisäänkäyntikin on 0,5-1 kerrosta ympäristöään alempana ja komeuden kruunaa tasakatto. Homeongelmia on ilmennyt ja -76 (?) rakennetun Juslenian purkamista on suunniteltu ja sen ylläpito on viime vuodet täysin laiminlyöty. Kumma, kun Suomessa ei oikein toimi Välimeren alueen arkkitehtuuri.
Tuossa 2012 TS:ssä väitetään TY:n luopuvan Jusleniasta, mutta kyllä TY siellä vielä on.