Sähköautojen kisa yhä kiristyy
EV-sektori kuplautuu yhä pahemmin. Yhdysvaltalaisen Rivianin pörssitaival alkoi raivoisalla rallilla, joka tosin ehti jo lässähtää takaisin antihintaan.
Kuumimmillaan yhtiön markkina-arvo jysähti kirkkaasti päälle sataan miljardiin! Tehden siitä kertalaakista arvokkaamman yhtiön kuin General Motorsista, Fordista, BMW:stä tai Daimlerista.
Vaikka Rivian ei ole tuonut markkinoille vielä yhtään autoa. Eikä tuotelistallakaan tiettävästi ole niitä kuin kaksi. Molemmat kyllä suosittuihin markkinasegmentteihin: lava-auto ja katumaasturi.
Ne ovat myös todella kilpailtuja markkinarakoja. Hyvin suosittuja lava-autoja pukkaavat kaikki isot jenkkitehtaat.
Fordin F-sarja on pysynyt Yhdysvaltojen myydyimpänä mallina uskomattomasti yli 40 vuotta. Ja siitäkin tulee pian markkinoille sähköversio, jonka tilauskirja räjähti saman tien, yltäen nyt 160 000 kappaleeseen.
Yhä arvokkaampi kuin BMW
BMW tekee yli sata miljardia euroa liikevaihtoa, josta tänä vuonna kuorii vahvalla katteella yli kymmenen miljardia puhdasta voittoa. Klassisen laatubrändin sähköautotkin käyvät hyvin kaupaksi kaikkialla maailmassa.
Ja Rivian nakkasi kättelyssä liki tuplasti arvokkaammaksi yhtiöksi. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaa.
Autoteollisuudessa perinteisesti yhtiön markkina-arvo ei ole kaukana sen liikevaihdosta. Vaikkapa BMW:n kohdalla se ei yllä siitä kuin vähän yli puoleen, huolimatta alalleen varsin hyvästä kannattavuudesta.
Karkealla matematiikalla Rivianin pitäisi myydä aika pian ainakin sadalla miljardilla autojaan, ja kohtalaisella katteella – jos markkina-arvossa jotain tolkkua olisi.
Se nostaisi Rivianin tuotannoltaan samaan sarjaan kuin kaikki mainitut yhtiöt. Teslankin liikevaihto on edelleen tuosta tasosta vain vähän päälle puolet.
Ei tule mieleen historiasta tapausta, jossa yhtiö pomppaa ison perinteisen sektorin kärkikastiin myymättä vielä ensimmäistäkään tuotetta.
Lucidilla kovat näytöt sentään
Uusin hypetyksen kohde on luksusautotehdas Lucid Air – jolla on toki jo kovat näytöt osaamisesta etenkin tulokkaaksi. Teslan tappajaksi povattu Lucid valittiin Yhdysvalloissa vuoden autoksi.
Raati ylisti teknisiä ominaisuuksia, muotoilua jne. Lucidin toimintasäde kipusi EV-autojen ykköseksi.
Nyt Lucid voitti myös akkujen latauksen nopeudesta järjestetyn testin. Sen hitautta monet pitävät sähköautojen heikkona kohtana etenkin pitkillä matkoilla.
Lucid todistaa kertaheitolla pödyksi väitteen Teslan saavuttamattomasta teknisestä etumatkasta. Toki Lucid on kallis peli, halvinkin malli maksaa liki sata tuhatta dollaria.
Kannattavuus pelkkää arvailua
Mutta tekniikka pelaa. EV-osaaminen ei ole kenenkään monopoli.
Vaikka juuri teknologisella etumatkalla perustellaan EV-tehtaiden järkyttävää hintaa. Nyt myös Lucidin.
Yhdysvaltojen Teslan jälkeen kaksi arvokkainta autotehdasta ovat nyt Rivian ja Lucid – jotka vasta aloittelevat kaupallista toimintaansa. Molemmat yhtiöt ovat myös kapean segmentin tuottajia ainakin tässä kohtaa, Rivian avolavojen, Lucid luksusautojen.
Eikä tuotannon parhaassakin tapauksessa vuosien päässä odottavasta kannattavuudesta voi olla kuin arvauksia. Autoalan katteet eivät yleensäkään ole kaksiset.
Kovassa kilpailussa kannattavuus on erityisen kovilla. Ja sitä on luvassa jatkossa yhä enemmän.
Kakku ei oleellisesti kasva
Olen alusta asti tyrmännyt oletuksen, että yksittäiset tuottajat kahmivat koko automarkkinan. Se koskee etenkin Teslaa, jonka yli tuhannen miljardin markkina-arvo kattaa noin puolet koko sektorista.
Olen odottanut alalle ominaista kireää kilpailua, entistä tulisempaakin, koska kakkua jakavat uusien tuottajien ohella murrokseen heränneet konkarit. Kuten jo tapahtuu rytisten.
Eikä autojen globaali myynti kasva aiempaa kiivaammin. Alan markkina-arvo huitelee silti aivan eri lukemissa kuin vasta pari vuotta sitten.
Se johtuu EV-tehtaiden huimista hinnoista. Niiden odotetaan valtaavan sektori nopeasti ja totaalisesti.
Historia taas puhuu kireän kilpailun puolesta. Koska jokaisella vahvalla tuottajalla on omat valttinsa. On todella vaikea uskoa asetelman muuttuvan.
BYD kahmii yhä markkinaa
Autojen valintaan vaikuttavat monet tekijät, yhtenä oleellisena hinta. Jos riittävää laatua saa kohtuullisen halvalla, se riittää useimmille.
Kiinan kohisevilla sähköautomarkkinoilla se näkyy jo kirkkaasti. Inside EV´s listasi tuoreet myyntiluvut, joissa Teslan markkinaosuus putoaa vauhdilla kiinalaisten parantaessa asemaansa.
BYD, jota käsittelin reilu kuukausi sitten Pörssihaukassa, kahmi lisää markkinaosuutta yltäen jo liki 20 prosenttiin.
Teslan lukuihin vaikuttaa autojen vienti Kiinasta muualle, lähinnä Eurooppaan, mutta sekin huomioiden markkinaa hallitsevat jo kiinalaiset.
Tesla tekee Shanghain tehtaallaan reilun 50 000 autoa kuukaudessa, kiinalaiset myyvät omiaan yli tuplasti enemmän. Eikä luku sisällä vielä vaikkapa kovaa kasvavia Xpengiä ja Nioa.
Sama viesti Euroopasta
Tuore sähköautojen myyntidata Euroopasta on samansuuntainen. Muutama vuosi sitten Tesla hallitsi täkäläistä EV-markkinaa mennen tullen.
VW-konserni vie vuoden alusta asti laskettuna kirkkaasti suurimman potin myydyistä sähköautoista. Markkinaosuus on jo 25%.
Konsernitasolla Tesla ei mahdu edes viiden sakkiin. Hyundai-Kiakin ajaa sen edelle aika selvästikin 10% markkinaosuudella.
Mukana laskussa ovat toki hybridit – mutta hyvin kelpaavat nekin tässä kohtaa ainakin.
Teslan Model 3 on myydyin, mutta Volkkarin kahta mallia ID.3 j ID.4 myydään yhteensä saman verran. Kun yhtiön edullinen e-Up! nousee vikkelästi, on Volkkari jo kirkkaasti myydyin EV-brändi Euroopassa.
Teslan markkinaosuus 7%
Tesla jää yhtiönä myös Mersun ja BMW:n taakse 7% markkinaosuudella. Volvo on aivan sen iholla 6% markkinaosuudella.
Tesla tyypillisesti parantaa kvartaalien lopussa, mutta joka tapauksessa tämäkin tilasto kertoo selityksittä, että ainakin Euroopassa EV-markkina on jo hajautunut juuri samakaltaiseksi kuin automarkkina täällä ennenkin.
Teslan Saksassa aloittava tehdas kohentaa varmasti paljon sen lukuja. Mutta eivät muutkaan laakereillaan lepää.
Ja Eurooppa on edelleen maailman kolmas suuri automarkkina Kiinan ja Yhdysvaltojen ohella. Ja Tesla kattaa edelleen puolet maailman autoteollisuuden markkina-arvosta.
Norjassakin markkina sirpaloitui
Oireellisia lukuja tarjoaa tässä suhteessa puolueeton Norja, jossa polttomoottoriautojen myynti on liki loppunut, eikä maa toisaalta tuota itse autoja.
Tesla oli vielä joku aika sitten Norjan kirkkaasti myydyin autonmerkki. Kuluneen vuoden aikana se on pitänyt paikkansa, mutta minkään sortin ylivoimasta ei voi enää puhua.
Teslan kaksi mallia kattavat vain tasan kymmenen prosenttia markkinasta. Volkswagen-konserni peittosi sen jo selvästi yhtiönä, koska sen kahden sähkömallin ohella yhtiön merkkejä ovat myös Audi ja Skoda.
Kyseisten kolmen merkin kokonaismyynti on liki kaksinkertainen Teslaan verrattuna 2021.
Kysyntää riittää kaikille
Ja vaikkapa Toyotan hybridi RAV4 on lähes yhtä suosittu kuin piikkipaikkaa pitävä Teslan Model 3. Toyotakin on vasta tulossa kunnolla EV-kisaan.
Luotettavuudestaan ja vähävikaisuudestaan tunnetulla merkillä on uskolliset asiakkaansa. Vaikea uskoa, etteikö perinne jatkuisi sähköautoissakin.
Kiintoisaa on myös Volvon ja Fordin nousu kärkikastiin. Ne myivät yhteensä saman verran autoja kuin Tesla.
Norjankin kehitys tukevat täysin omaa ennustetta: sähköautoja osaavat tehdä kaikki, ja markkina pysyy sirpaleisena. Kuten aina ennenkin.
Uusien tehtaiden hinnat ovat täysin epärealistiset. Isoja sijoitusruumiita odottaa EV-hypen jäähtyessä.
Juttu perustuu sijoittajasivusto Pörssihaukan materiaaliin.
Kommentit