Saksan suhdannekello rohkaisee osakeostoksiin

Saksalaisen IFO instituutin mittaama suhdannekello visualisoi Saksan, keski-Euroopan ja maailmankaupan makrotaloudellisen suhdannetilannetta.  Yleensä suhdanne kiertää kellon lailla nelikenttää:
Nousuvaiheessa (Upswing) odotukset ovat korkealla, mutta talous ei vielä kasva.
Korkeasuhdanteessa (Boom) sekä odotukset että kasvu ovat voimakkaita.
Laskusuhdanteessa (Downswing) odotukset ovat heikot, mutta talous kuitenkin vielä kasvaa
Lama (Recession) vaiheessa sekä odotukset että kasvu ovat heikkoja

Nyt on aika ostaa osakkeita

Kellon vaihe määrää yleensä otollisen hetken osakesijoituksille. Osakkeita kannatta ostaa silloin, kun tullaan alapuoliskosta (downswing, recession) yläpuoliskoon (Upswing, Boom) ja osakkeista kannattaa luopua, kun siirrytään yläpuoliskosta alapuoliskoon. Saksan suhdannekello on juuri nyt siirtymässä yläpuoliskoon ja indikoi hyvää hetkeä osakesijoituksille.

Saksan näkymät korreloivat Suomen konepajavaltaisen vientiteollisuuden kanssa

Saksan teollisuuden näkymät seurailee maailmankaupan kysyntää. Saksa on merkittävä teollisuustuotteiden ja investointituotteiden viejä ja Saksan yritysten näkymät korreloivat vahvasti maailmantalouden suhdanteiden kanssa. Investointituotteille on kysyntää silloin kun maailmantaloudessa on positiivista virettä. Saksan teollisuuden rakenne muistuttaa tässä suhteessa Suomen konepajavaltaista vientiteollisuutta.

USA:n talous ollut hyvässä vireessä jo pidempään

USA:n talous on ollut hyvässä vireessä jo pidempään. Työttömyys on laskenut 5,5% tasolle ja teollisuuden tilaukset ovat kasvaneet. Tilanne on keskuspankin onnistuneiden elvytystoimien jälkeen erilainen kuin muualla maailmassa ja talouden uskotaan kestävän ensimmäisiä koronnostoja, joita odotetaan kesälle tai loppuvuodelle. Setelielvytys toimi USA:ssa, toisin kuin esimerkiksi Japanissa on käynyt.

One thought on “Saksan suhdannekello rohkaisee osakeostoksiin

  1. Keskuspankit tuhonneet normaalit markkinamekanismit

    Minun on pakko olla eri mieltä tästä asiasta varsinkin osakkeiden osalta. Tämä suhdannekierto ei pidä paikkaansa varsinkaan osakkeiden hintojen osalta, koska keskuspankit ovat sekoittaneet markkinat puskemalla enemmän likviditeettiä markkinoille kuin koskaan aiemmin. Tämän seurauksena osakkeiden hinnat ovat jo melkein tapissaan. Eurooppa seuraa Japania oman taloutensa suhteen eikä kunnon muutoksia tule nähtyä ennen kuin elinkelvottomat pankit päästetään päiviltä, kuten Yhdysvalloissa. En luottaisi EKP:n uusiin raharuiskeisiin jo ihan senkin asian takia ettei ne ole tähän mennessäkään vaikuttaneet.

     

    Ainoastaan tulevaisuus näyttää miten käy, mutta en panisi turhia toivoja EU:n kotimarkkinoiden suhteen.

Comments are closed.

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija