Schäuble itsevarmana FT:ssä

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble on kirjoittanut Financial Timesiin mielenkiintoisen mielipidekirjoituksen. Otsikkona on täällä ei ole mitään nähtävää -tyylinen: "Jättäkää huomiotta tuomiopäivän julistajat – Eurooppaa korjataan."

Schäuble aloittaa pakinansa kertomalla, että maailman tulisi iloita jatkuvista hyvistä uutisista, mitä Euroopasta pursuaa. Tällaiseksi voi laskea vaikka sen, että euroalueen teollisuustuotanto putosi hiljattain puolellatoista prosentilla. Hyvä uutinen maailmalle: teillä on enempi töitä, ja se helpottanee työttömyyslukemianne. Vai tarkoittiko ministeri Espanjan ja Italian uusia velkalukuja ja -ennusteita? Sanomahan voisi olla: pidämme huolen velkapaperien tarjonnasta. Vai olikohan nyt tarkoitus kääntää katseet Hollannin talousarvioesitykseen, jossa porhallellaan Maastrichtin sopimuksen rajojen ylitse? Portugalin lainakorot? No, kuten todettua: uutisvirta on ehtymätön.

Schäuble siirtyy Saksan "Euroopan sairan miehen" vuosiin. Hän kertoo aika seikkaperäisesti, miten Etelä-Euroopan massiivinen velkahumala auttoi Saksan vientiteollisuutta nostamaan Saksan aneemisesta tilasta varsinaiseen hurmioon. Nyt näiden kriisimaiden tulisi vain löytää naapurustostaan omat velkakemut. Etsivä löytää.

Sitten Schäuble kertoo, miten hyvä idea onkaan purkaa kiinteäkurssiset valuutat ja ottaa oma itsenäinen rahapolitiikka käyttöön. Hän mainitsee tässä yhteydessä mm. Suomen nousun eurooppalaisen valuuttaputken hyvästeistä. Lisäksi dollarikytketyt Aasian maat noudattivat 90-luvun jälkimmäisellä puoliskolla samaa hyvää reseptiä.

Niinpä. Schäuble odotteleekin, että eteläisen Euroopan euromaat ymmärtäisivät yskän. Jahka hoksottimet pelaavat, niin pääsemme siihen korjausvaiheeseen.

 

One thought on “Schäuble itsevarmana FT:ssä

Comments are closed.

Related Posts