Sijoittajasuojan taso voi yllättää

Sijoittaminen

Moni sijoittaja ajattelee talletussuojan suojaavan varojaan 100 000 euroon asti. Tämä kuitenkin koskee vain käteistalletuksia. Osakesijoituksien kohdalla voi pahimmillaan käydä niin, että suoja on vain noin 20 000 – 25 000 euroa.

Jos osakevälittäjä menee konkurssiin, niin talletussuoja suojaa käteisvaroja 100 000 euroon asti.

Mikäli konkurssitilanteessa osakevälittäjä on sekoittanut omat ja sijoittajien varat, niin että osakkeet eivät enää ole palautettavissa sijoittajille, niin silloin sovelletaan sijoittajien korvausrahastoa. Ja tämä suoja on vain 90 prosenttia sijoitetusta omaisuudesta kuitenkin maksimissaan 20 000 – 25 000 euroa riippuen osakevälittäjän kotimaan lainsäädännöstä.

Esimerkiksi Nordnetin sivuilla lukee: Ruotsin sijoittajasuojalain mukaan asiakkaallamme on oikeus 250 000 Ruotsin kruunun enimmäiskorvaukseen, jos Nordnet on maksukyvytön eikä asiakkaan arvopapereita saada palautetuksi.
https://www.nordnet.fi/fi/info/turvallisuus

Sijoittajien korvausrahastossa on seuraava esimerkki:
Osakesäästäjä A käy kauppaa pörssiosakkeilla noin kerran vuodessa. Hänen salkkunsa arvo on 50 000 euroa. Hän ei ole ammattimainen asiakas.
Jos hänen käyttämänsä palveluntarjoaja asetetaan konkurssiin, sen asiakasvaratileillä olevat A:n varat ovat kuitenkin turvassa, sillä ne eivät kuulu palveluntarjoajan konkurssipesään. Jos palveluntarjoaja olisi lainvastaisesti sekoittanut asiakasvarat omiin varoihinsa, korvaisi Sijoittajien korvausrahasto 20 000 euroa A:n 50 000 euron saatavasta. Loppuosan 30 000 A valvoisi palveluntarjoajan konkurssissa.
https://www.sijoittajienkorvausrahasto.fi/4

Konkurssitilanteet ovat usein sekavia

Yritysten konkurssitilanteet ovat usein sekavia ja kaikki yhtiön sidosryhmäläiset ovat haukkana perimässä omia saataviaan. Niin kuin pitääkin.

Jos osakevälittäjä on toiminut lain mukaan, niin konkurssitilanteessa sijoitukset ovat turvassa. Toki voi käydä niin, ettei sijoituksia pääse hoitamaan useisiin viikkoihin tai kuukausiin, josta sitten syntyy omaa harmia ja vaivaa.

Mutta…

Jotenkin tuntuu siltä, että osakevälittäjän konkurssi ei tule yhtiön johdolle yllättäen (asiakkaille kylläkin). Maksukyvyttömyyden reunalla keikkuessa välittäjä voi pyrkiä ostamaan aikaa ja hieman ”venyttämään sääntöjä”, jotta konkurssi jollain ihmeen kaupalla vältettäisiin. Sääntöjen venyttäminen voi onnistua jonkin aikaa, mutta jossain kohtaa se noutaja kuitenkin tulee, jolloin välittäjän tilanne on voinut mennä pahasti solmuun.

Kovin suurta huoleen ei ole, sillä Sijoittajajien korvausrahastosta ei ole sen olemassaolon (vuodesta 1998 alkaen) aikana kertaakaan tarvinnut maksaa korvauksia. Tästäkin huolimatta sijoittajan on hyvä tiedostaa sijoittajasuojan heikko taso, jotta osaa tarvittaessa ryhtyä oikeisiin toimenpiteisiin.

Artikkelikuva: https://pixabay.com/illustrations/error-www-internet-computer-server-101408/

sijoittajasuoja

Related Posts