Sijoitusstrategiat: Vanhassa on vara parempi

Sijoittajan raamattu – Credit Suisse Global Investment Returns Yearbook 2015 – sisältää jälleen paljon kiinnostavaa luettavaa.

Yksi julkaisussa tutkituista aiheista on miten yrityksen ikä (tässä tapauksessa tulkittuna listautumisesta) vaikuttaa tuottoon. Tätä selitetään sijoittajien viehätyksestä "uuteen". Kasvua etsitään raivoisasti ja siitä ollaan valmiita maksamaan – liikaa. Listautumisanteihin on historiallisesti kannattanut osallistua. Jenkkimarkkinoiden 7793 listautumisanneissa vuosina 1980 – 2012 ensimmäisen pörssipäivän kurssinousu oli keskimäärin 17.9%. Tämän jälkeen matkaan tulikin mutkia. Seuraavan kolmen vuoden aikana listautujien kurssikehitys jäi 18.6% yleisestä markkinakehityksestä jälkeen. 

Alisuorituminen jatkuu pitkään. Julkaisussa tutkitaan kuinka olisi käynyt jos Lontoon pörssissä olisi sijoittanut 1980-2014 uusiin tai vanhoihin yrityksiin, jatkuvasti uuudellenbalansoimalla salkku vastaamaan haluttua yritysten "listautumisikää".

Yksi punta sijoitettuna yli 20 vuotta vanhoihin yrityksiin oli vuoden 2014 lopussa kasvanut 61-kertaisesti. Alle kolmen vuoden ikäisiin sijoittaneen salkku oli ainoastaan 20 punnan arvoinen. 4-7 vuoden salkku tuotti 33-kertaisesti ja 8-20 vuoden salkku 49-kertaisesti. 

Sijoittajilla on ilmeisesti taipumus ostaa lottokuponkeja suurvoiton toivossa. Kenties uusi listautuja on seuraava Microsoft tai Apple? Vanhasta yrityksestä tätä on vaikea kuvitella. Sen on kauttaaltaan tunnettu eikä tuota jymy-yllätyksiä.

Jos haluaa rikastua kannattaa se siis tehdä sijoittamalla vanhoihin tylsiin yrityksiin ja heittää toivot pikavoitoista. Osakkeet ovat kuin viinit ja paranevat vanhetessaan. Parta siinä touhussa ehtii kasvaa pitkäksi ja harmaaksi, mutta lopputulos on varmempi. Vanha ja tylsä ovat hyviä ominaisuuksia osakkeissa!

Related Posts

Talous

OMXH25:n puuttuvat brändit

Perjantaina Piksussa lausuttiin OMXH25:stä, että ”Monet näistä yrityksistämme ovat raaka-aine… painoitteisia.” Saman asian sanoi samana päivänä AP:ssa Hannu Angervuo (matala jalostusaste). Ongelma on yhtä vanha