Sijoitusvinkkejä suoraan mestarilta

Kuinka tulla miljonääriksi? Vitsin mukaan se on helpointa, kun aloittaa miljardöörinä ja sijoittaa omaisuutensa lentoyhtiöihin. Jos haluaa kokeilla mieluisampaan suuntaan kulkevaa kehitystä, voi ottaa oppia vaikka kaikkien aikojen sijoittajasta Warren Buffetista. Hänen Berkshire Hathaway-yhtiönsä osakkaana pääsisi suoraan mukaan neron vainusta, mutta yli 200 000 dollarin hinnalla osake on sen verran kallis, ettei siihen ihan jokaisella ole varaa. Eikä BH maksa edes osinkoa – koska Buffet sijoittaa salkkuyhtiöiden tuotot osingot-, joten kassavirtasijoittajalle osake ei sovi. Mutta Buffetin salkun sisältö on julkista tietoa, joten mestaria on helppo halutessaan apinoida, sen kun rakentaa samansisältöisen salkun. Salkun koostumus löytyy tuolta:

http://www.cnbc.com/id/22130601

Buffetin salkun perkaaminen on opettava kokemus. Yhtiöillä on vahva kassavirta ja sen myötä korkea osingonmaksukyky. Kasvuprosentit eivät ole aina häikäiseviä, mutta sitäkin tasaisempia. Kun Buffet on aina sijoittanut osingot takaisin osakkeisiin, salkku on turvonnut ajan mittaan valtavaksi. Aikaa se tietysti vie, mutta muuta tietä harvoin sijoitusvarallisuuden kertymiseen on. Takavuosien Nokian kaltaisia superkasvuosakkeita harvan kohdalle sattuu. Yleensä ottaen sijoittaminen on maraton.

Jenkkiosakkeet eivät kautta linjan ole tällä haavaa ainakaan halpoja, mutta Buffetin salkustakin löytyy yhä kohtuullisesti hinnoiteltuja yhtiöitä. Itselläni on niistä neljää: pankkikonserni Wells Fargoa, halpakauppaketju Wal-Martia, päivittäishyödykonserni Procter & Gamblea ja telekonserni Verizonia. Ne ovat P/E-luvuilla aika maltillisesti hinnoiteltuja, ja osinkotuotot ovat kohtuullisen hyvät etenkin huomioiden, että kaikki ovat tavanneet nostaa osinkoa vuodesta toiseen – kuinkas muuten, kun kyse on Buffetin yhtiöistä. Kaikki kyseiset osakkeet ovat pudonneet selvästi alle huippujensa, joten ostoaikeissa olevalle aika on otollinen.

Esimerkiksi Wal-Martin osake ropsahti juuri tuoreen tulosraportin myötä. Markkinoille tulos oli pettymys, mutta aika tasaisesti yhtiö tahkoaa. P/E on viime päivän päätöskurssilla 83,50 dollaria 17, ja sen verran osake kiskaisi, että liike voi jatkua 80 dollarin nurkille. Yhtiö arvioi kuluvan vuoden epsin olevan viiden dollarin tuntumassa eli samaa tasoa kuin tänä vuonna. Historian perusteella yhtiön kasvunäkymät ovat hyvät, kuten yleensä Buffetin yhtiöillä, mutta varmaksihan näitä ei kukaan tiedä – jopa Buffet on tehnyt virheitä. Yleensä ottaen hänen sijoitustensa kohdalla riskitaso on kuitenkin hyvin matala.

6 thoughts on “Sijoitusvinkkejä suoraan mestarilta

  1. Buffettilla pulaa sijoituskohteista

    Berkshiren ja Buffettin sijoituksia katsoessa pitää aina muistaa se, että yrityksen koon vuoksi sen on äärimmäisen vaikea löytää nykyään uusia sijoituskohteita joilla olisi minkäänlaista todellista merkitystä sen tuottoihin. Tämän vuoksi mm. ainakin Munger on todennut ettei nykypäivänä ole enää odotettavissa samanlaisia tuottoprosentteja kuin aiemmin. Tämän vuoksi myös sijoituskohteiden laadusta on Berkshiren pakko tinkiä. Tästä on hyvänä esimerkkinä General Motors joka ei missään nimessä omaa Berkshiren aiemmin vaatimaa pysyvää kilpailuetua. En lähtisi kopioimaan enään Berkshiren uusia sijoituksia vaan pikemminkin hyödyntäisin periaatteita, joita Berkshiren sijoituksiin on aiemmin käytetty. Niistä on olemassa paljon kirjallisuutta, joten ei muuta kuin kirjakauppaan tai toivomaan parasta, että jotain löytyisi lähikirjastosta.

    1. Näyttää Buffet pärjäävän yhä

      Voi asiaa noinkin ajatella. Mutta näyttää BH ihan hyvin edelleen pärjäävän.

      Itselläni on noita mainittuja yhtiöitä sen vuoksi, että ne ovat säilyttäneet laatunsa vuosien mittaan, kuten hyvien yhtiöiden pitääkin. Jatkostahan ei kukaan varmaksi tiedä.

      Ei niitä kirjojakaan lukemalla tuosta vain Buffetiksi tulla, vaikka kiintoisaa se on. Olen niitä lukenut kyllä, sen puoleen.

      Heikki

      1. Helpointa on, kun ostaa
        Helpointa on, kun ostaa bershiren b osaketta tasaisen tappavasti. Toinen hyvä kohde on ruotsista wallenbergien Investor.

      2. Osta halvalla

        Miten on te jotka asian tunnette paremmin, niin onko holding yhtiö Berkshire Hathaway hinnoitellut jo tulevan nousun omaan kurssiinsa?

        Yllä olevassa kuvassa ensimmäisessä sarakkeessa on vuosi, toisessa Berkshiren kirja-arvon (sen omistamien osakkeiden arvo) ja kolmannessa Berkshiren markkina-arvon muutos. Kuvasta nähdään, että markkina-arvo on kasvanut nopeammin kuin Berkshiren omistamien osakkeiden arvot. Yrityksen arvostustaso on kasvanut. Yleensä CEF rahastoja saa alle kirja-arvon ei ylitse. Siteeraan vielä Buffetin viimeistä kirjettä:

        "

        First and definitely foremost, I believe that the chance of permanent capital loss for patient Berkshire shareholders is as low as can be found among single-company investments. That’s because our per-share intrinsic business value is almost certain to advance over time.

        This cheery prediction comes, however, with an important caution: If an investor’s entry point into Berkshire stock is unusually high – at a price, say, approaching double book value, which Berkshire shares have occasionally reached – it may well be many years before the investor can realize a profit. In other words, a sound investment can morph into a rash speculation if it is bought at an elevated price. Berkshire is not exempt from this truth.
        "
         

  2. BRK-A ja BRK-B

    Berkshiren A-osake on kallis, mutta meitä piensijoittajia varten osakkeesta löytyy myös B-sarja, noin 1/1500 hintaan A-osakkeesta.

     

    1. Kiitti!

      En tiennytkään, kiitos kovasti vinkistä

       

      Heikki

Comments are closed.

Related Posts