Sote hallinto on tuomittu epäonnistumaan, hallinnossa on 1400 sote parlamentaarikkoa ja 1000 virkamiestä liikaa

Yhteiskunta

Sote hallinto ei toimi. Meillä on 21 sote parlamenttia, joissa 1400 palkattua sote parlamentaarikkoa ja näitä palvelemassa noin tuhat virkamiestä.  Kunkin parlamentin käytännössä ainoa tehtävä on päättää siitä, mikä terveyskeskus alueella suljetaan. Nuo sulkemispäätökset tulevat taloudellisten ja väestöllisten realiteettien perusteella eikä parlamentilla ole oikein muuta mahdollisuutta kuin toimia kumileimasimena. Eräässä asiassa nuo parlamentit toimivat tehokkaasti. Ne pyrkivät kaikin keinoin pitämään kiinni oman maakunnan palveluista ja tämä estää naapurialueiden kesken tapahtuvaa rationaalista työnjakoa.

Parempaan ratkaisuun olisi päästy, jos sote alueet olisivat olleet sosiaali ja terveysministeriön virkamiesohjauksessa. Olisi säästetty nuo 1400 palkattua sote parlamentaarikkoa ja tuhat turhaa virkamiestä. Päätökset sote alueiden yhteistyöstä olisi tehty tapauskohtaisesti rationaalisena virkamiesharkintana eikä poliittisena maakuntakähmintänä.

Sote hallinnon valmistelussa ajettiin eduskunnan etua kansalaisten edun sijasta

Olisiko sote uudistus onnistunut paremmin jos valmistelu olisi tehty huolellisemmin? Ei olisi. Valmistelua tehtiin eduskunnan toimesta viisitoista vuotta. Ajasta ei ollut puute. On luonnollista että parlamentaarinen eduskunta päätyy edistämään virkamiesohjauksen sijasta omaa toimintatapaansa, edustuksellista demokratiaa.  Eduskunta tarvitsi maakunnallisille poliitikoille palkallisia tehtäviä ja vaaleja.  Ei ihme että päädyttiin näin äärimmäisen kankeaan ja pääosiltaan turhaan hallintokoneistoon.

Työssäkäyntialueen päätöksenteko olisi tarvinnut paikallisparlamentit

Monet kunnat ovat hieman liian pieniä pystyäkseen hoitamaan kaikkia nykypäivän tehtäviä. Tarvittaisiin maakunnallinen/työssäkäyntialueen paikallisparlamentaarinen hallinto johon voitaisiin vähitellen siirtää osa ja myöhemmin ehkä kaikki kunnallistson päätöksenteko:

  • maakuntateatterit, konserttisalit
  • urheiluareenojen rakentaminen ja ylläpito
  • keskiasteen koulutus lukiot mukaan lukien
  • seutukaavat ja kaavoitus
  • lasten ja nuorten perheiden palvelut
  • paikalliset verot työssäkäyntialueen palveluiden kustantamiseksi

Virkamiehet ottaisivat mielellään paikallisparlamentin ohjausta näiden yllä mainittujen asioiden hoitamiseksi. Kansalaisia pitää kuulla ja paikallisparlamentti on organisoitu paikka johon virkamiehet voivat tuoda esityksensä tuota kuulemista varten.

Terveyspalvelut pitäisi suunnitella asiantuntijoiden toimesta

Sote hallinto olisi pitänyt hoitaa keskitetysti sosiaali ja terveysministeriön virkamiesten toimesta. Rationaalinen, terveydenhuoltoalan koulutuksen saanut virkamieskunta olisi ollut tehokkampi ja parempi päätöksentekijä kuin 21 maalikoista koostuvaa sote raatia. Parlamentarismi on hyvä asia jos sitä sovelletaan oikeaan ja oikean kokoluokan asiaan. Sote on liian kapea aihealue tarvitakseen edustuksellisen demokratian kaltaisen raskaan päätöksentekomallin.

 

Tämä artikkeli perustuu valtionvarainministeriön herättämään keskusteluun sote rahoituksesta. Kiitos heille.

Kuvan lähde: wikimedia

4 thoughts on “Sote hallinto on tuomittu epäonnistumaan, hallinnossa on 1400 sote parlamentaarikkoa ja 1000 virkamiestä liikaa

  1. Marinin hallituksen suuri kuva lienee, että kepu sai sotensa ja toki kaikille puolueille on kiva sijoittaa eduskunnasta pudonneita turhakkeita sotealueille.

    Hallinto tuottaa paljolti vain kuluja sekä riitoja ja sitä löytyy maakuntien lisäksi kunnista ja valtionhallinnosta. Kunnista puhun tuossa https://piksu.net/palveluja-kuntalaisille-vai/

    Ja kommentoidaan vaikka tänne osareita. Wärre ylitti odotukset vain niukasti, mutta kurssi nousi reippaasti -> ohensin; Kemira ylitti reippaasti, mutta kurssi laski olennaisesti -> lisäsin.

  2. Nyt pitää muistaa, että tuo virkamieskunnan jatkuva paisuminen on vain oire. Syy siihen on korruptoitunut järjestelmä. Pitäisi puhua enemmän siitä ja sen korjaamisesta. Valitettavasti tästä ei oikeastaan puhuta, koska tätä diagnoosia ei ole tehty suuren yleisön puolesta. Puhutaan paljon hyvinvointiyhteiskunnasta, mutta vähän siitä mitä sen pitäisi sisältää. Sen ei pidä sisältää turhia hallintokerroksia tai virkamiesarmeijoita vaan tarpeellisen määrän ihmisten perustarpeista huolehtimista ja jättää enemmistölle vastuu itsestään.

  3. Vanhan säännön mukaan 500 byrokraattia työllistää itse itsensä. Tuhat byrokraattia työllistää valitettavasti ison kasan muitakin työntekijöitä tuhlaamaan työaikaa byrokratian vaatimusten takia.

  4. Kävin viikon ajan tutustumassa Espoon jorvin sairaalan kirurgisen osaston ja päivystyspolikliniikan toimintaan.

    Tässä kokemuksia:
    – Sairaanhoitajat, lääkerit ja muu henkilökunta tekevät kovasti töitä ja yrittävät olla erittäin huolellisia
    – Läpäisykyvyn pullonkaulana toimi leikkaussalit tai leikkaussalihenkilökunnan määrä. Ongelmaan oli tartuttu ja upouudet leikkaussalit oli otettu käyttöön juuri viikon alussa. Lääkereillä ja hoitajilla oli monia parannusehdotuksia, ja jorvin tiimi toimi erittäin hienosti niin että parannukset saatiin lähtemään käyntiin.

    On hieno katsoa kun asiansa osaavat ihmiset päättävät yhdessä. On ihan toista kun kootaan maallikoita (poliitikkoja) päättämään asioista joita nämä eivät oikein ymmärrä (esim. sote ).

Comments are closed.

Related Posts