As.Oy:n hallinnosta

Asunnot ja metsä

Inspiraatio tuli tuosta (Julia Issakainen: ”Odotuskuilu asunto-osakeyhtiöiden tilintarkastuksessa: hallitusten puheenjohtajien näkemyksiä”). Siinä on ihan aluksi merkittävä havainto ”Suomalainen asunto-osakeyhtiömuotoinen omistaminen on maailmanlaajuisesti vertaillen ainutlaatuinen järjestelmä”. Monessa maassahan puhutaan asukasyhdistyksistä ja –osuuskunnista.

En ”tieteelliseen” puoleen kajoa sen enempää, vaan pari käytännön kommenttia.

Ns. vanhan lain puitteissa olin (maallikko)tilintarkastaja, jota nykyään kutsutaan toiminnantarkastajaksi. Koska intressiä oli, kävin tositteet läpi ja väitän sen osanneeni ihan ilman mitään KaaHoTuksia.

Pj:nä ei ole mitään muistijälkeä tilintarkastajasta. Papereista näin, että SVH Coopers & Lybrand Oy oli ollut. Vaikka ois tilintarkastajalla mitä kirjaimia, googlatkaapa ”kavallus isännöitsijä” eikä niitä pahimpia ole edes julkisuuteen tuotu, tiedän useampiakin. KaaHoTuksia tärkeämpi on v-mäinen pj, jolla on lyhyt pinna ja is:llä lyhyt liekaköysi. Täytin pätevyysvaatimukset.

Kun tänäkin keväänä posti on niska väärässä kantanut as.oy:itten tasekirjoja, sanoisin, että 99,9 % osakkaista ei niistä mitään ymmärrä eikä edes sitä, että vähän siinä ymmärrettävää onkaan. Vastikerästit, yllätysrempat ja vakuutuskorvaukset taitavat olla ainoita, mitä itse katson.

Yhtiökokouksessa moititaan hallituksen palkkioita (mitkä oikeesti ovat liian pieniä). Talon fyysiseen kuntoon kiinnitetään aivan liian vähän huomiota, vaikka parannusta on tapahtunut, aiemminhan ei ollut edes korjaussuunnitelmaa. Kun Turussa on ollut perustuksissa murheita, vanha ilmaisu kuului, että ”perustuksia tarkkaillaan”, selkokielellä vikaa siis on.

Hallituksen palkkiota hyvin paljon tärkeämpää olisi hahmottaa laiminlyötyjä remontteja eli ns. korjausvelkaa. Ei sitä vieläkään oikein missään lue. Jos linjasaneerausta ei ole tehty eikä suunniteltu, ei sitä tarvitse minnekään kirjoittaa, vaan kyllä asia pitää lukijan itse ymmärtää. Pienillä paikkakunnilla käsite linjasaneeraus ei ole niin selvä kuin suurempien kaupunkien vanhoissa keskustoissa.

Kuvan lähde

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan