Strategia ja sen testaus: Osa7

Jotta voisimme testata syteemejä, meidän täytyy ensin hieman pohtia millaisia ovat pörssissä tapahtuvat kurssiliikkeet. Ostajat ja myyjät vaikuttavat kursseihin ei muut. Mutta ostajiin ja myyjiin vaikuttaa lukemattomat eri syyt. Voidaan helposti kuvitella, että näitä syitä on molempiin suuntiin äärettömän paljon ja ne ovat useasti vielä vastakkaisia. Tällöin logaritmisista muutoksista pitäisi tulla normaalijakauman muotoisia.

Yllä olevassa kuvassa tein S&P 500 indeksin 180 000 minuuttimuutoksesta logaritmisen histogrammin. Kuva ei oikein hyvin tue meidän yllä olevaa kuvitelmaa. Selkeästi aivan pieniä muutoksia tapahtuu liikaa ja myös ylisuuria muutoksia tapahtuu liikaa. Eli pörssin luonne on olla tylsä, mitään sanomaton nyhjääjä tai väkivaltainen paniikissa ryntäilijä. Ryntäily tilanteissa ilmeisesti on joitakin yksittäisiä syitä mitkä aiheuttavat muutoksen. Kyseessä on siis indeksin minuuttikuvasta laskettavat muutokset eli vaihdetaan hieman aikajännettä, nyt päiväkuvaan. Katsomme 10 000 logaritmista päivämuutosta vuodesta 1970 asti.

Kuvasta tuli jo huomattavasti enemmän normaalijakauman muotoinen, vaikka vielä näemme näitä samoja ilmiötä. Tutkimme asian kuukausikuvalla, mutta nyt joudumme vaihtamaan indeksiä DJIA indeksiin jotta saamme lisää aineistoa.

Vuosikuva on vinoutunut, johtuen varmasti jo aineiston pienuudesta (vain noin 80 vuotta)

Eli pörssi liikkuu yleensä vähän, mutta sitten kun se liikkuu, se liikkuu paljon! Tämä on panoksien hallinnan takia erittäin haasteellista koska hiljaisena aikana on suuri vaara lisätä panoksia, koska liikettä ei juuri ole. Mutta se kostautuu katastrofaalisena tuloksena kun liikettä syntyy.

Nyt nähdään taas mielenkiintoinen ilmiö eli liikkeen ryvästyminen. Markkinoilla oleva liike tuppaa seuraamaan suurta liikettä. Ja alimmasta panesta näemme, että suurta nousua yleensä seuraa suuri lasku ja päinvastoin. Eli Suomessa osta ja pidä sijoittajien hokema että 40 suurinta nousupäivää unohtamalla missaa suuren osan noususta on mieltä vailla, koska silloin missaa myös laskupäiviä. Katsotaan miten liike alkaa.

Vastaus on, että liikkeen alku yllättää. Kommentoikaa tarina markkinan luonteesta jatkuu. Kun rakennetaan strategiaa tai testataan sitä, meidän pitää ymmärtää minkälaiseen ympäristöön sen teemme.

Related Posts