Suomalaiset haluaisivat säästää pahan päivän varalle, mutta eivät useinkaan pysty

Talous Yhteiskunta

Julkinen sektori perii suomalaisten tekemästä työstä  eläkevakuutusmaksut (24%), työtuloverot (noin 30%) ja arvonlisäveron ja valmisteverot (noin 24%).  Työläiselle jää varsin kapea siivu työn lisäarvosta ja suomalaiset ovatkin tyytymättömiä rahamäärään, jonka he pystyvät säästämään pahan päivän varalle. Suomalaiset eivät luota julkisen sektorin kykyyn säästää, päinvastoin. Mutta siitä vähästä mikä Suomen kansalaisille jää, he yrittävät säästää itse eläkepäiviään varten.

Katajainen kansa taipuu vaan ei taitu

Intrumin syksyllä 2021 julkaiseman eurooppalaisen kuluttajien maksutaparaportin mukaan yli puolet suomalaisista kuluttajista (54 %) oli tyytymättömiä rahamäärään, jonka he pystyvät laittamaan säästöön kuukausittain. Sama määrä tutkimukseen vastanneista oli huolissaan siitä, ettei heidän eläkkeensä tule riittämään taloudellisesti huolettomiin eläkepäiviin. Koronakriisin alkaessa keväällä 2020 luku oli korkeampi, 62 prosenttia. Tutkimuksen mukaan 35 prosenttia säästää nyt eläkepäiviä varten kuukausittain.

Säästömahdollisuudet heikentymässä entisestään

Tulokset ovat yli 24 000 kuluttajan kyselytutkimuksesta vuodelta 2021 ja on selvää, että säästämistilanne on heikentynyt huomattavasti kuluneen vuoden aikana”Kuluttajat tuntevat jo nyt taloudellisen tilanteen paineen inflaation, nousevien korkojen ja energiakustannusten myötä ja ovat huolissaan tulevaisuudesta. Marraskuussa julkaisemme uuden kuluttajien maksutapatutkimuksen tulokset ja uskomme, että kotitalouksien mahdollisuus säästää on entisestään heikentynyt viime vuodesta”, sanoo Intrum Oy:n myyntijohtaja Juha Iskala ja lisää taloudellisen tilanteen aiheuttavan haavoittuvuutta erityisesti heikompiosaisten, kuten esimerkiksi lapsiperheiden ja eläkeläisten keskuudessa.

”Heikentyneet mahdollisuudet hallita omaa taloutta ja säästää aiheuttavat monelle huolta, kun odottamattomiin kuluihin ei välttämättä olekaan mahdollisuutta varautua entiseen tapaan.”

 

One thought on “Suomalaiset haluaisivat säästää pahan päivän varalle, mutta eivät useinkaan pysty

  1. Minulla on 20 v. ollut vuokralaisena nainen, joka kovasta työstä saa pientä palkkaa (sivumennen, epäilen että miehet paitsi saavat keskimäärin parempaa palkkaa, myös voivat nostaa sitä enemmän paitsi pimeästi, myös lähes laillisesti erilaisten kulukorvausten muodossa).

    Vuokraamastani as:sta olen maksanut FIM 100.000, joten tuottovaatimuksia sijoitetulle pääomalle ei muuten kauheasti olisi, mutta as.oy:n kulut ja siten vastikkeet ovat jatkuvasti nousseet.

    Ja kaikilla ei ole kauheasti koulutusta eikä sekään oikeata. Ärsyynnyin, kun joku Otaniemen proffa valitti, ettei lukion pitkä matikkakaan riitä heille ja mietin, että kai Otaniemessäkin nyt sentään jotain voidaan opettaa.

    Todelliset ongelmat ovat siinä, että kouluissa pyöritellään kaikenlaisia asioita, mutta perusteita (esim. prosenttilaskua) eivät kaikki sujuvasti ja varmasti hallitse.

    Ja koska viittasin toisen henkilön yksityisasioihin, jätän myös oman nimeni pois. Ilman vuokranantajan nimeä myös vuokralainen säilyttää anonymiteettinsä.

Comments are closed.

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On