Kuluttajan kannattaa valita pörssisähkösopimus, määräaikaiset sopimukset ovat oletusarvoisesti huisin paljon kalliimpia

Kevyttä

Sähkövertailusivusto Halvinsähkösopimus.fi arvioi tuoreessa selvityksen mukaan halvinkin tarjolla oleva määräaikainen sähkösopimus sisältää 85% riskilisän (ylihinnan). Nyt kannattaa mitä ilmeisimmin tehdä sähkösopimus  pörssisähköstä.

Poimintoja:

  • 2 vuoden määräaikainen sähkösopimus voi olla nyt 85 % pörssisähkösopimusta kalliimpi (ja on oletusarvoisesti eli todennäköisesti vielä tätäkin kalliimpi jos otetaan huomioon se, että pörssisähkön futuurihinnoissa on valmiiksi mukana riskilisää).
  • Hinnoitteluun vaikuttaa epävarmuus sähkön tulevasta hinnasta ja vaihtelevat sähköfutuurien hinnat
  • Sähkön kulutusprofiili vaikuttaa merkittävästi siihen, paljonko pörssisähkösopimus maksaa lopulta kuluttajalle

Kuvassa on arvio sähkön hinnasta 15900 kwh:n vuosikulutuksella 2 vuodessa, kun pörssisähkön marginaali on 0,50c, futuurihinnat toteutuvat ja sähköä kulutetaan enemmän tammikuusta maaliskuuhun. Vertailukohtana 25,97c/kWh maksava sähkösopimus.

Paljonko määräaikaisessa sopimuksessa on riskilisää ja miksi?

Halvinsähkösopimus.fi-sivuston laskelmien mukaan määräaikaisen sopimuksen riskilisä voi olla tällä hetkellä jopa 85 %. Arvio perustuu sähkön keskimääräisiin futuurihintoihin tulevalle 2 vuodelle sekä halvimpaan kirjoitushetkellä löytyneeseen  24 kuukauden sähkösopimukseen, jonka hinta oli 25,87c/kWh (Fortum takuu 24kk 31.10.22).

Futuurihinnoissa on kuten me sijoittajat hyvin tiedämme (piksu toimituksen huomio) jo valmiiksi riskilisää. Määräaikaisen- ja pörssisähköön perustuvan sopimuksen hintaero tulee oletusarvoisesti toteutumaan vielä tätä 85% eroa suurempana.

Sähkölämmitteisessä omakotitalossa, jossa kulutus painottuu erityisesti talvikuukausille, ero on pienempi, noin 56 %. Toisaalta omakotitalossa mahdollisuudet ajoittaa sähkön käyttöä esimerkiksi yön edullisemmille tunneille ovat paremmat.

Riskilisää tarvitaan, koska sähkön hinta heittelee nyt voimakkaasti. Jos kiinteän sopimuksen valinnut käyttää sähköä paljon kalliimpina tunteina, tulee se sähköyhtiölle kalliimmaksi.

Toinen tärkeä syy on sähkön hinnan vaikea ennustettavuus. Sähkön futuurimarkkinoilla sähkön arvioitu hinta on vaihdellut lyhyessä ajassa paljon. Esimerkiksi vielä 3.10 futuurit arvioivat talvelle yli 50c/kWh ALVillisia hintoja, ja nyt kalleimmillaan kuukausikeskiarvon arvioidaan nousevan vain hieman yli 30 senttiin.

Futuurien saatavuus on nyt myös heikkoa, joten sähköyhtiöiden on vaikea suojata omia sähkön hankintahintojaan tulevaisuuden hinnanvaihtelujen varalta.

One thought on “Kuluttajan kannattaa valita pörssisähkösopimus, määräaikaiset sopimukset ovat oletusarvoisesti huisin paljon kalliimpia

  1. Vaihdoin pörssisähköön lokakuussa. Hinta on ollut keskimäärin 0,13/kWh. Lisäksi voi säästää keskittämällä kulutusta yö- ja viikonloppuaikaan jolloin hinta on yleensä n. 0,05/kWh. Vaihtoehtona olisi ollut jatkaa vanhaa sopimusta hintaan 0,45/kWh.

    Toistaiseksi ratkaisu vaikuttaa hyvältä.

Comments are closed.

Related Posts