Suomalaiset kotitaloudet sinnittelevät sijoittajina julkisen sektorin gorillojen puristuksessa

Yhteiskunta

Kotitalouksien hallussa oli maaliskuussa 48,9 Mrd€ julkisesti noteerattuja osakkeita, joka on 20% julkisen sektorin ja kotitalouksien yhteenlasketusta 236 Mrd€ osakevarallisuudesta.

Kotitaloudet rakentavat suomalaista yhteiskuntaa ja niiden sijoitukset suuntautuvat 90% kotimaisiin yrityksiin. Julkinen sektori suuntaa enemmän ulkomaille ja kokonaisuudessaan julkisen sektorin ja kotitalouksien omistuksista 35 % oli ulkomaisia osakkeita.

Pienestä suhteellisesta koostaan huolimatta kotitaloudet ovat suomalaisten osakkeiden suurin kotimainen omistajasektori. Kotitalouksilla on suorien osakeomistusten lisäksi epäsuoria osakesijoituksia sijoitusrahastojen  ja vakuutusyhtiöiden kanssa tehtyjen sijoitussidonnaisten vakuutussopimusten kautta.  Kotitalouksien omistamat suomalaisten osakerahastojen sijoitusrahasto-osuudet olivat noin 11,5 Mrd€.

Osakerahastot ohittivat korkorahastot Suomen suurimpana rahastotyyppinä

Osakerahastot ovat sekä kotitalouksien että julkisen sektorin käyttämä suosittu sijoitusmuoto. Osakemarkkinoiden arvonkehitys on siivittänyt suomalaisten sijoitusrahastojen arvon  ennätyksellisen suureksi. Rahasto-osuusvelka (= rahasto-osuusksien yhtenlaskettu arvo) oli 143,6 mrd. euroa maaliskuun 2021 lopussa. Erityisen paljon ovat kasvaneet suomalaiset osakerahastot, jotka ohittivat korkorahastot Suomen suurimpana sijoitusrahastotyyppinä maaliskuussa 2021.

Suomalaisten osakerahastojen rahasto-osuusvelka oli 60,7 mrd. euroa maaliskuun 2021 lopussa. Kasvua oli 6,2 mrd. euroa vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä. Sijoituskohteiden arvonnousut kasvattivat rahasto-osuusvelkaa 5,1 mrd. euroa, ja lisäksi osakerahastoihin tehtiin nettomääräisesti 1,1 mrd. euron edestä merkintöjä.

Erityisesti suomalaisten osakesijoitusrahastojen sijoitukset ulkomaisiin osakkeisiin kasvattivat arvoaan (3,7 mrd. euroa) vuoden 2021 alun aikana. Maaliskuun 2021 lopussa suomalaisilla osakerahastoilla oli 43,6 mrd. euron edestä ulkomaisia osakeomistuksia ja 7,8 mrd. euron edestä kotimaisia osakeomistuksia. Rahastot sijoittivat 1,5 mrd. euron edestä lisää ulkomaisiin osakkeisiin mutta vähensivät 0,1 mrd. euron edestä omistuksiaan kotimaisiin osakkeisiin vuoden 2021 ensimmäisen neljänneksen aikana.

Piksu toimitus pahoittelee artikkelin tiedoissa olevia epäjohdonmukaisuuksia. Piksu on käyttänyt lähteenään Suomen Pankkia, jolla on selvä tendenssi tuoda asioita esille valossa, joka hieman peittelee suomalaisen julkisen kollektiivisen omistuksen merkitystä ja taas Piksulla on tendenssi korostaa sitä, että Suomi on omistusrakenteeltaan (liian) sosialistinen.

Lisää tietoa:   Suomen Pankki

One thought on “Suomalaiset kotitaloudet sinnittelevät sijoittajina julkisen sektorin gorillojen puristuksessa

  1. Hyvä, että korkorahastojen suhteellinen osuus on vähentynyt. Niissä on keskuspankkien vuoksi selkeästi suurimmat todellisten arvojen ja hintojen väliset erot. Tekno-osakkeista löytyy kyllä hintakuplia, mutta muuten osakkeiden hinnat eivät ole yhtä mahdottomia kuin keskuspankkivetoisten velkakirjojen. Toisaalta mikäli pysyvämpi inflaatio iskee ja velkakirjojen kupla puhkeaa niin koko rahoitusmarkkinan Game Over ei ole kaukana. Edellinen läheltä piti tilanne oli 2020 maaliskuussa. Silloin selvittiin vielä säikähdyksellä, mutta uusinnan iskiessä loppuvat keskuspankkien keinot. Toivotaan ettei niin käy.

Comments are closed.

Related Posts